Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mit tegyünk, ha autóban rekedt vagy hőgutát elszenvedett kutyával találkozunk?

sajtóanyag | sajtófotó | 2017.07.07. |
Mit tegyünk, ha autóban rekedt vagy hőgutát elszenvedett kutyával találkozunk?
Évente több száz esetben fordul elő, hogy túlzottan napos helyen tartott vagy felforrósodott autóból mentett kutyákat kell ellátniuk az állatorvosoknak. A Telenor törökbálinti székházában „Hozd munkába a kutyádat” napot szervezett munkatársai számára, hogy ezzel az akcióval hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, azon belül is a nyári kánikula idején házi kedvencek számára a megfelelő környezet biztosítására.
Július 7-ére rendhagyó munkanapot szervezett a Telenor. Ezen a napon a cég munkatársait négylábú barátaik is elkísérhették a székházba, ahol egy kellemes nap eltöltésére előkészített környezet várta az ebeket is. Az akcióval a telekommunikációs cég szándéka, hogy felhívja a figyelmet a nyári kánikula idején a felelős állattartás fontosságára, miszerint a rekkenő hőség a kutyák és más házi kedvencek számára is komoly megterhelést jelenthet. A Vigyél Haza Alapítvány szerint a nyári időszakban a leggyakoribb probléma, hogy gazdák a napon parkoló autóban hagyják vagy nem megfelelően árnyékolt területen tartják a kutyákat. Egy forró napon, 30 fokos melegben, akár 10 perc alatt 70 fokosra forrósodik az autó belseje. A kutyának ez kínszenvedés, hiszen ő csak lihegéssel tudja hűteni magát így, akár perceken belül hőgutát kaphat, ami visszafordíthatatlan károsodáshoz vezethet vagy az állat életébe is kerülhet.
 
Presztízs MagazinA Telenor a Vigyél Haza Alapítvánnyal közösen 2014-ben fejlesztette ki a Vigyél Haza okostelefon appot, ami Androidon és iOS-en is elérhető. Az alkalmazás funkciói között található elveszett kutya kereső, talált kutya bejelentő, kutyabarát étterem, szállás és kutyajátszótér kereső. Legutóbb pedig kutya-elsősegély tanácsokkal bővült az app, amely baleset esetén is hasznos megoldásokat javasol a gazdiknak.
 
A nemes cél mellett a „Hozd munkába a kutyádat” kezdeményezés színesítette a Telenor munkatársainak mindennapjait,  a kutyás kollégák, kedvenceikkel együtt tölthettek el egy munkanapot és szabad perceikben megoszthatták egymással kedvenceikkel kapcsolatos tapasztalataikat.
 
Ezt tegyük, ha a nyári forróságban autóban rekedt kutyával találkozunk
 
A Vigyél Haza Alapítvány összegyűjtötte, mi a teendő, ha autóban rekedt vagy vélhetően hőgutát kapott kutyát találunk:
-        Gazdiként alapvetően arra ügyeljünk, hogy kedvencünk ne kerülhessen ilyen helyzetbe
-        Azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot: ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot és mondassuk be a kocsi rendszámát, hogy azonnal menjen a kocsijához.
-        A kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztó rendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost
-        Ha rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket telefonunkkal az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma is. (Figyelem, a fotó illetve az autó rendszáma már személyes adat lehet, így azt ne osszuk meg, csak szükség esetén bizonyítékként használjuk fel.)
-        Lehetőség szerint hívjuk rendészt, rendőrt, de legalább egy tanút és a jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát.
-        Ügyeljünk arra, hogy az autóban, a végszükség elhárításához feltétlenül szükséges kárt okozzuk csak. (Ne a kocsit törd össze, és ne több ablakot törj be! Szabálysértési értékhatár felett a kutya értékét meghaladó kár okozása büntetőjogi felelősséggel jár és az okozott kárt is meg kell téríteni).
-        Ha sikerült kiszabadítani, itassuk meg a kutyát, próbáljuk lehűteni vízzel, nedves ruhával. Ha látjuk rajta, hogy bágyadt, koordinációs problémái vannak, vigyük azonnal állatorvoshoz.
 
Presztízs Magazin
 
 
A Vigyél Haza kutyabarát alkalmazás letölthető
-        Androidra: http://bit.ly/vigyel-haza-app
-        iPhone-ra: http://bit.ly/vigyel-haza-ios
Még nincs értékelve