Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A szén-monoxid-mérgezések elkerülésének kulcsa a megelőzés!

sajtóanyag | archív | 2017.09.18. |
A szén-monoxid-mérgezések elkerülésének kulcsa a megelőzés!
Amikor a fűtési szezon elkezdődik, csaknem naponta beszámol a sajtó szén-monoxid-mérgezéssel járó balesetekről. Ezeknek az oka szinte kivétel nélkül az üzemeltetett gázkészülékek ellenőrzésének és karbantartásának a hiánya, a készülékhez csatlakoztatott égéster-mék elvezető rendszer nem megfelelő állapota, alkalmatlansága, il-letve az elégtelen levegő-utánpótlás.
Néhány fontos szabály betartásával a fűtési szezonban nagy számban elő-forduló szén-monoxid-mérgezések elkerülhetőek.
 
Legfontosabb lépések a szén-monoxid-mérgezés megelőzése érdekében:
- Gázkészülékei ellenőrzését, karbantartását rendszeresen végeztesse el arra jogosult szakemberrel. A rendszeres karbantartás nem csak a biztonságos és komfortos használatot biztosítja, így költségtakaréko-sabban is üzemeltethetjük a készüléket.
- A gázkészülékek használata során követni kell a gyártó előírásait. Fontos figyelni arra, hogy a készülék számára az égéshez szükséges mennyiségű levegő a helyiségben rendelkezésre álljon, és folyamatos utánpótlása biztosított legyen. Rendszeresen ellenőrizze a szellőző, légbevezető csatornák tisztaságát, ezeket ne dugaszolja el. Régi nyílászáró utólagos szigetelésekor is figyeljen arra, hogy a gázüzemű készülékek légellátásához szükséges levegő-utánpótlás megmaradjon.
- Ne alakítsa át tüzelő berendezéseit és a kapcsolódó rendszereket en-gedély nélkül - engedélyköteles átalakításnak számít például a gáz-készülékek, kémények, készülékbekötések átalakítása, áthelyezése és a más tüzelőanyagra történő átállítás, vagy akár a frisslevegő-ellátás módjának megváltoztatása ablakcsere folytán. A szén-monoxid-mérgezések jelentős részét a légbevezető nélkül újonnan beépített, fokozattan záró nyílászárók okozzák azzal, hogy az égéshez szüksé-ges levegő utánpótlás megszűnik.
- Lakásába engedje be a kéményseprő közszolgáltató munkatársait, hogy kéményét, égéstermék-elvezető berendezését ellenőrizhessék, szükség szerint kitisztíthassák.
Egyre elterjedtebb a szén-monoxid érzékelő készülékek használata. Ezek ki-egészítő biztonsági felszerelésként a szén-monoxid megjelenésének jelzésére szolgálnak. Az érzékelő felszerelése nem pótolja a felsorolt megelőző in-tézkedéseket, de növeli a biztonságot.
A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, de belégzése már kis mennyiség-ben is halálos mérgezést okozhat. Ezért fontos figyelni a legelső tünetekre. Ha valaki émelygést, fejfájást tapasztal, azonnal szellőztessen, zárja el a gázkészüléket, forduljon orvoshoz, majd szakemberrel vizsgáltassa felül gázellátását, illetve a kéményét.
Körültekintéssel a balesetek megelőzhetőek. Kérjük ügyfeleinket, tegyenek meg mindent otthonuk biztonságáért!
 
 
Még nincs értékelve