Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Vírusvizsga

10 dolog, amire megtanított minket a koronavírus-járvány

B.P. | Profimédia-Red Dot | 2020.07.28. |
Vírusvizsga
Számtalan negatív hatása van a koronavírus terjedésének, és a miatta szükségessé váló korlátozásoknak. Egyének, cégek és családok viselik a következmények súlyát, amelyek hullámai még jó ideig velünk lesznek. De közben sok mindent meg is tanultunk a világjárványból, és ha ezt a tíz leckét nem felejtjük el, akkor jobb hellyé válhat a világ a vihar elcsendülése után.
1. Hálásnak lenni és azt kifejezni jó
„Nővérként dolgozom. A becsülettel letalpalt 12 órám után kissé fáradtan bandukoltam haza a munkából. Beértem a házak közé, amikor felhangzott az erkélyekből, ablakokból a taps. Gombóc volt a torkomban, a hideg rázott. Annyira jól esett ez az egész, hogy elmondani nem tudom” – mesélte a budapesti Szent János Kórházban dolgozó Takács Piroska arról, hogy célba érnek az Ablakomból névre keresztelt kihívás üzenetei. A közösségi oldalakon szerveződő akció Olaszországból és Spanyolországból indult, ahol a járvány miatti kijárási tilalom idején az emberek tapssal köszönték meg az egészségügyi dolgozók helytállását. Magyarországon is tapsvihar söpör végig esténként a lakótelepeken, amiből megtanultuk, hogy az egyszerű „köszönöm” is milyen sokat jelenthet.
 
Presztízs Magazin2. Jobb együtt élni, mint egymás mellett
Kiürültek az utcák, a vendéglátóhelyek és a munkahelyek. Az autók a parkolókban pihentek, a budapesti tömegközlekedés kihasználtsága 10 százalékosra zuhant vissza, mert az emberek otthon maradtak. És újra felfedezték, megismerték egymást. Férjek és feleségek kezdtek beszélgetni, apák játszottak a gyerekeikkel, az anyák meghallgatták a problémáikat. Mindarra jutott idő, amire a szokványos hétköznapok rohanásában, a munka-iskola-otthon háromszögben nem volt lehetőség. A családok végre együtt kezdtek élni, nem csak egy fedél alatt.
 
Presztízs Magazin3. A higiéniai alaposság életet menthet
Azt hinnénk, hogy kezet mosni nagyjából az óvodáskor környékén minden ember megtanul, aztán kitör egy ilyen világjárvány, és kiderül, hogy 1. nem mosunk kezet elégszer, 2. nem mosunk kezet jól. A koronavírus terjedése miatt most mindenki elsajátíthatta a kézmosás helyes módszertanát. Ha valamilyen úton-módon látja ezt, büszke lehet Semmelweis Ignác, a világhírű magyar orvos, a kézmosás atyja. Még a Google is tisztelgett előtte, hiszen a világjárvány megfékezésének egyik leghatásosabb módja még mindig az, amiről ő már a 19. században beszélt. Igen, a kézmosás… 
 
4. Nem magától értetődő a munkahely
Hányszor panaszkodtunk amiatt, hogy hülye a főnök, unalmasak a feladatok, rossz a fizetés. Tettük, mert a munkaerőhiány miatt a dolgozók kerültek nyerő helyzetbe, sok szakmában válogatni lehetett az ajánlatok között, és egyszerűen magától értetődőnek tűnt, hogy van munkánk. Aztán egyik pillanatról a másikra minden bizonytalanná vált, a járvány és az abból következő recesszió miatt tömegek veszítették és veszíthetik el a munkájukat. Rádöbbentünk, hogy talán mégsem volt annyira hülye a főnök, unalmas a feladat vagy rossz a fizetés, mert elviselnénk azokat még egy darabig.
 
Presztízs Magazin5. A friss levegő többet ér, mint a tablet
„Chuck Norris elkapta a koronavírust. Úgyhogy a vírus most karanténba került 14 napra.” A humor mindenre megoldás, de ha nem a Chuck Norris-név szerepel a személyinkben, akkor jó eséllyel mi kerülünk karanténba, nem a vírus… Mindenesetre az emberek, akiket máskor alig lehetett kirángatni a szabadba a tévé, a tablet és a számítógép elől, most mindennél jobban kivágynak oda, amikor otthon kellene maradniuk. Reméljük, ez a vágy megmarad a vírus elülte utánra is!
 
6. Kevesebb ember, kiviruló természet
Szarvasok, mosómedvék, pulykák és más állatok kószálnak a világszerte elcsöndesedett, kiürült városok utcáin – írta meg a The Guardian a közösségi médiában szaporodó beszámolókra és képekre hivatkozva. Az emberek a járvány elől az otthonaikba menekültek, és a természet elkezdte visszafoglalni a korábban őt megillető területeket. Megdöbbentő adat, de 40 százalékkal esett a kínai városokban a nitrogén-dioxid-koncentráció a gyárak, erőművek és a közlekedés leállása miatt. Lám, ha mi, emberek visszafogottabban élnénk, már rövid távon is élhetőbb hellyé válna a bolygónk.
 
Presztízs Magazin7. Nem is olyan könnyű tanárnak lenni
„Rájöttem, hogy az osztályfőnök miért mondta azt, hogy problémásak a gyerekeim” – vallotta be őszintén egy szülő a sok közül, akinek az iskolabezárás miatt otthon kellett helytállnia a gyermekeivel. A tanárok szerepét részlegesen a szülők vették át, ők ültek oda a diákok mellé magyarázni, együtt tanulni, és bizony sokan most a saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy nem olyan könnyű a pedagógusszakma, mint amilyennek kívülről látszik.
 
8. A koronavírus nem válogat
Sokszor gondoljuk azt, hogy a pénz és a státusz a legfontosabb dolog a világon, mert a bajban majd védőpajzsot nyújt elénk. A koronavírus megmutatta, hogy egy ilyen járvány nem kérdez, nem érdekli, kinek mennyi van a bankszáláján, ki hány éves vagy honnan jött, csak támad. Tom Hanks-től Placido Domingón keresztül a híres labdarúgókig és NBA-játékosokig szinte minden társadalmi csoportban fertőzött a vírus. Éppen ezért rá kellett jönnünk, hogy nincsenek kiváltságosok, és egy ilyen kórt nem egymáson átlépve, hanem csak együtt győzhetünk le.
 
Presztízs Magazin9. A WC-papír is lehet az új iPhone
Volt idő, amikor az emberek a legújabb iPhone megjelenésekor az Apple csúcsmobiljáért álltak be a kígyózó sorokba. De a járványhelyzetben eljött az idő, amikor még ennél is nagyobb hisztéria alakult ki a WC-papírért, a lisztért meg az élesztőért… A szolgáltatások megszűnésétől tartó emberek betáraztak a fontosnak ítélt termékekből, és kiderült, hogy ezen a listán sokkal hétköznapibb dolgok szerepelnek, mint az iPhone, amely nélkül, úgy tűnik, lehet élni. WC-papír nélkül nem… 
 
10. Bárkiből lehet konyhafőnök
A koronavírus legnagyobb áldozatai között a vendéglátás is szerepel, szinte a teljes iparág megszűnt létezni egyik napról a másikra. A fertőzéstől félő vendégek elmaradoztak, ezért az éttermek jelentős része a bezárás mellett döntött. Ezzel párhuzamosan felértékelődött az otthoni sütés-főzés tudománya, reformkorukat kezdték élni a kreatív háziasszonyok. Ebben az időszakban bárkiből lehetett konyhafőnök, mert bár enni is mindenhol jó, de a legjobb otthon!
Még nincs értékelve