Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A gyűrűk és drágakövek ura

Maczali Mihály ékszerész az ékszerekről és ékszerdivatról

Szepesi Gábor | Lázár Zsolt | 2010.06.03. |
A gyűrűk és drágakövek ura
Az ékszerek szinte egyidősek az emberiséggel. Régebbiek, mint maga a ruházat, mert az emberek hiúsága és önmagát díszítő kedve már akkor is, ott is érvényesült, ahol a mai értelemben vett civilizáció hiánya és az éghajlati viszonyok az öltözködést feleslegessé tették. Néhol ez az öndíszítés nem nyilvánult meg másban, mint az orrba fűzött karikában vagy a bőr tetoválásában, de ezekben a legdurvább és kezdetleges kísérletekben ugyanaz az elv jut érvényre, mint a későbbi, legrafináltabb ékszer kreációknál, egyes testrészeknek ragyogó, fényes, művészi hatások által való kiemelése.
[title-raw]Az ékszerek készítése az iparművészet valamennyi ága közül a leginkább szépművészet-jellegű, mert használati célja tulajdonképpen nincsen, csak a díszítésében funkcionál, és így formáit nem a célszerűség, hanem egyedül a szép szeretete és akarása határozza meg. Szinte nincsen olyan történelmi kor, amelyből ne maradt volna ránk valamilyen ékszer. Ezek megbecsülése és értéke az évezredek során szemernyit sem változott, aminek anyaguk és a körülöttük kialakult kultusz az elsődleges oka. A nemesfémek, amelyből mindig is készültek – kiváltképp az arany –, szívósan ellen tud állni az idő vasfogának. Értéküket nagyban növelik azok a ritkán előforduló drágakövek, amelyekkel díszítették ezeket a tárgyakat. Az idők során előkerült ódon darabokon ezek a ritkaságok szinte eredeti állapotukban tündökölnek a mai napig. Az anyagán túl a kidolgozása is növeli a presztízsét egy-egy ilyen szemet gyönyörködtető dísznek. Talán ez az értékteremtés és a szép iránti tisztelet vonzhatta Maczali Mihály nyíregyházi ékszerész mestert, amikor úgy döntött, hogy ezt a[title-raw] szakmát választja élete hivatásának. A vele készült interjúban a pályájáról és a divatos trendekről kérdeztem.
Hogyan lesz valaki ékszerész?
– Világéletemben szerettem szöszmötölni olyan apró dolgokkal, amik nagy odafigyelést és precizitást igényeltek. Képes vagyok hosszú órákon át ülni egyhelyben és ugyanannak a gyűrűnek a csiszolásával foglalkozni, ha éppen ezt kívánja meg az adott anyag. Nagyon szeretek új dolgokat létrehozni, ezért is döntöttem úgy, hogy teljesen önállóan felkészülök és lerakom az ötvösséghez szükséges szakmunkás vizsgát. Az eredeti szakmámhoz is közel áll valamennyire ez a terület, mert finommechanikai műszerészként is igen apró dolgokkal foglalkoztam. A mestervizsgámra nagyon alaposan felkészültem, mert tudtam, mennyire nehezen kerülhet be valaki a szakma zárt körébe. 1993-ban már azt vettem észre, hogy a saját vállalkozásomat üzemeltetem, és azt csinálom minden nap, amiben örömömet lelem.
– Köztudott, hogy egyedi és különleges darabok kerülnek ki a keze alól, amellett, hogy foglalkozik javítással is. Honnan merít ihletet?
[title-raw]– Természetesen mindig a megrendelő ötlete a kiindulópont, de ez számos esetben módosult már. Mindig az aktuális trendek alapján összeállított, naprakész katalógusok segítenek, illetve a már korábban elkészült darabok. Minden egyes munkám más, és megismételhetetlen. Az egyedi igényekhez persze sokszor egyedi technikai megoldásra és ezzel együtt külön erre a célra készíttetett célszerszámra van szükségem. Van, hogy hosszú órákig, olykor egy napig is töröm a fejem a megoldáson, de még nem adtam vissza úgy megrendelést, hogy azt mondjam, én ezt nem tudom megcsinálni. Talán nem is tudnám egyedül felemelni azokat a munkáimat, amiket eddig elkészítettem, ha itt lenne mind egyszerre előttem. Az arany, amivel a leggyakrabban dolgozom, nagyon nagy alázatra és tiszteletre tanított meg az évek során. Ha nem így nyúlok ehhez a nemes anyaghoz, akkor a végeredmény közel sem az lesz, amit elképzeltem. Ez a tény és az alkotás öröme miatt állíthatom magamról, hogy szerencsés ember vagyok, mert a szakmám szépsége miatt szeretem csinálni ezt, akár minden egyes nap.
Maczali Mihály elmondta még, manapság egyre inkább a letisztult formák hódítanak az ékszerek divatvilágában. A fülbevalók és gyűrűk vezetik a kedvencek listáját. Az új, négyszögletes és két anyagból készült eljegyzési gyűrűk mellett sokszor kérnek tőle pont olyan fülbevalót, amilyen annak idején a nagymamának volt. Az ékszernek nem csak pénzben mérhető, de eszmei értéke is van! [title-raw]Ezek a darabok nem csak egy életre, hanem sokkal tovább, akár generációknak készülnek és készültek. Napjainkban az ékszerek tárháza szinte kifogyhatatlan. Mindig kerül valami új és még újabb a divatpalettára, amivel vagy a kedélyeket borzolják, vagy a divatot követő közönség szívét melengetik. Határt csak a fantázia szabhat. Bár Európában még nem annyira elterjedt, de a világ különböző szegleteiben már nem csak a gyűrű, nyaklánc, medál és karkötő kap kristály díszítést, de a kontaktlencse is, amely ezáltal sugárzó és csillogó tekintetet kölcsönöz viselőjének. Mint az élet minden területén az ékszerek világában is sorra születnek rekordok, és ebben az ágazatban is vannak vezető hatalmak, mint Franciaország és Oroszország.
A beszélgetés után a mester beinvitált a műhelyébe, ahol saját szememmel láthattam egy fülbevaló születését, olvasztástól, öntésen át egészen a nagyon aprólékos és precíz csiszolásig. Miközben lélegzetemet visszafojtva néztem a folyamatot, elámultam mennyire képes ez a nemes és kecses anyag, az arany a hatalmába keríteni az embert. Megértettem azokat a történeteket, amelyek arról szólnak, hogyan tett tönkre ez a nemesfém egész országokat és hogyan csinált királyt egyszerű emberekből.
Még nincs értékelve