Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A titokzatos Anna Zaboeva

és a cipők, amelyek bejárják az egész világot…

Haraszimovics Gabriella | 2011.07.10. |
A titokzatos Anna Zaboeva
Anna három éve él Budapesten és cipőt is csak néhány éve kezdett tervezni és készíteni. Oroszországból került kis hazánkba, véletlenül. Egyedi cipellőit először a nagyvilág vette észre, azután mi, magyarok is felfigyeltünk a fiatal lányra. Ma már az egész világon hordanak az álmodozó, lázadó és mindenre nyitott divatőrültek Anna Zaboeva által kreált darabokat. Ezek a cipők nemcsak mesteri szabásvonalak és finom bőr házasságából születnek, de mesélnek a tervező mindennapjairól, élményeiről, kalandjairól, volt és jelenlegi hazájáról. A kollekcióban nincs két egyforma darab! Az biztos, hogy ilyen lábbeliben nem kerülünk abba a tehetetlen helyzetbe, hogy másokhoz hasonló cipőt viseljük egy fontos partin, ráadásul szabadnak, szépnek és fiatalnak érezhetjük magunkat…

- Budapesten jött az ötlet, hogy cipőtervezőnek állj vagy a konkrét célod volt, hogy itt tanulj valami kreatív szakmát?

- Ez is spontán és véletlen volt, mint az, hogy Magyarországra költöztem. Nem terveztem, hogy cipődesigner leszek. Egyszerűen érdekes volt cipőt készíteni, és amit most tudok a szakmáról, azt mind úgy tanultam meg, hogy sokat kérdeztem a mesterektől.

- Először a neten lehetett megvásárolni a cipőket, nemrég azonban megnyílt saját kis műhelyed, showroom-od…
- Boltot nyitni azért volt szükséges, mert Magyarországon az érdeklődés az egyedi dizájn iránt olyan nagy lett, hogy lehetetlen volt a vásárlókat otthon fogadni…

- Bolondulok a munkáidért. Cipőmániás vagy? Sokat vásárolsz, vagy inkább készíted őket saját magadnak is?
- Nem tulajdonítok nagy jelentőséget az általam viselt lábbeliknek, összesen három pár cipőm van: szandál, balerinacipő és egy otthonról hozott mintás vintege darab.

- Lomtalanításokon szerzed be cipőid alapanyagát. Van olyan, amiből nem tudnál cipőt készíteni?
- Cipőkonstrukciót készíteni bármiből lehet. Azonban távolról sem használható minden anyag, mert viselésüknek meg kell felelni a kényelmi és higiéniai követelményeknek.

Presztízs Magazin
- Az inspiráció is a lomtalanításokon jön? Egyszerűen meglátod a szemétben azt, amit mások észre sem vesznek?
- Cipőim jelentős részét magas minőségű olasz bőrből készítem. Képviselek egy zöld vonalat is, amelynek darabjai újrahasznosított anyagokból készülnek. Ha az utcán olyan anyagot találok, amelynek rajzolata, vagy anyag összetétele tetszik, késztetést érzek az adott anyag megőrzésére és életének új formában való meghosszabbítására. Lelkesít a transzformáció és az újjászületés.

- Melyik a legtávolabbi pont a térképen, ahová cipőt küldtél on-line megrendelést követően?
- A legfurcsább, hogy a cipőimet külföldön hamarabb kezdték vásárolni, mint ahogy Magyarországon megismerték a budapesti brand létezését. Mára már minden időzónában, a Föld minden féltekéjén legalább egy pár Pleasemachine lábbelivel lehet találkozni. Azt viszont nem tudnám megmondani, hogy melyik a legtávolabbi pont, ahol előfordulnak a cipőim, ahhoz már földgömbre és körzőre volna szükségem.

- Más művészeket is bevonsz az alkotásba, hogyan zajlik egy-egy ilyen ötletelés?
- Úgy alakult, hogy ismeretségi körömet tehetséges emberek alkotják, így nem meglepő, hogy ha összedugjuk a fejünket, folyton sok új projekt születik.

- Mi az irányadó a tervezésnél? Van trend, amit követsz, vagy inkább lázadsz a "szabályok" ellen?
- A trend a kijelölt cél elérésének lerövidített útja. Nem sietek! Élvezem, hogy járhatom az utam, minden lépés öröm, nem gondolok különösebben a végső célra…

- Kiknek alkotsz? Célközönséged...
- Mindenkinek örülök, aki szereti a cipőimet! Vásárlóim legnagyobb része a 25 és 45 év közötti korosztályból kerül ki, akik aktívak és nyitottak a világ megismerésére.

- A WAMP áprilisi kiválasztottja lettél. Mit éreztél?
- Nagy meglepetésként ért! Nem is tudtam, hogy havonta ki szoktak választani designereket, így nagyon váratlanul ért, de ugyanakkor nagyon örültem neki és büszke vagyok az elnyert címre.

- Ha azt mondom cipő, mi az öt dolog, ami eszedbe jut róla!
- Város, műhely, forma, szín, láb…
Átlag: 5