Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

„Kifutóra vágyom!”

A személyes kisugárzás hatása a legnagyobb

Bernáth Éva | Dvornik Gábor Patyus Ferenc Kezdőpont Fotóstúdió | 2011.08.03. |
divat, életmód, kifutó
„Kifutóra vágyom!”
Színésznő, énekes, masiniszta, oroszlánidomár… Gyerekkorunk elképzelt szakmái. Évek múltán ezek a vágyak többnyire elhalványodnak, és elérhetőbb álmokat kergetünk, hétköznapibb foglalkozások iránt érdeklődünk. Listánk élére olyan szakmák kerülnek, mint jogász, mérnök, közgazdász, esetleg asztalos, fodrász. De mit tegyen az, aki „nem növi ki” gyerekkori álmait? Hova forduljon az a fiatal, aki „csakazértis” modellkedéssel szeretne foglalkozni?

Modell és modellkedés 

Az óriásplakátokról mosolygó gondtalan modellek, a világmárkák és kifutók világa vonzó a fiatalok számára akik, ha csak a külsőségeiben pompázatos világba kerülésért választják ezt a munkát, könnyű pénzkereseti lehetőséget látva benne, keservesen csalódnak. Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a sikerért, elismerésért éppúgy meg kell dolgozni, mint bármely más szakmában. Rengeteg lemondással, áldozattal, és megvan a kockázata, hogy ha a várt siker elmarad, más pálya felé lesznek kénytelenek tendálni. A modellszakmától ugyanis nyugdíjat senki ne reméljen! A mai irányadó trend egyre fiatalabb modelleket követel, így valójában néhány év alatt kell befutni, ismertté-elismertté válni, hogy valaki megalapozhassa életét. A külső szempontokon, a puszta akaraton túl szükség van kitartásra, tudásra, tehetségre és szerencsére is. A küldetés nem könnyű, de nem lehetetlen, és a siker minden korábbi nélkülözésért, lemondásért kárpótolhat!
A modellek leggyakrabban reklámtevékenységet végeznek és a megrendelő által meghatározott tárgyat, eszközt, szolgáltatást teszik eleganciájuk, szépségük, kisugárzásuk révén kívánatosabbá, eladhatóbbá. A divatszakmában vannak kifutó-, és fotómodellek. Hogy melyik területen milyen követelményeknek kell megfelelni, arról legegyszerűbben modellügynökségeken keresztül informálódhatunk.
 

Modelliskolák és tanfolyamok – tanulás, tudás és tapasztalat

 
A modellkedés egy szakma, amit meg kell tanulni, a megszerzett tudást pedig gyakorolni, tökéletesíteni. Az elméleti tudás mellett a kamera előtti viselkedés, a kifutón való közlekedés, a pózok felvétele, kitartása, különböző érzelmek kifejezése, a tekintetek alkalmazása mind megtanulható és ehhez modelliskola, vagy tanfolyam elvégzése a legpraktikusabb út. További tapasztalatszerzéshez remek lehetőséget nyújtanak az úgynevezett TFCD fotózások, itt azonban gyakran nemcsak a modell, de a stáb többi tagja is kezdő, ezért a portfólióhoz szükséges képeket nem biztos, hogy itt érdemes beszerezni. Bár a tényleges munka talán lassabban halad attól, hogy mindenki élesben gyakorol, oldott hangulat jön létre, ahol ismerősöket szerezhet, igaz barátokra találhat a modell, saját bőrén tapasztalva meg mások hozzáállását, megbízhatóságát, munkaminőségét. Az itt megismert nevek később garanciát, vagy éppen rossz óment is jelenthetnek.
 

Az ügynökségek – a kiválasztás és jelentősége

 
A munkát modellügynökségek közvetítik, feladtuk összehozni a megrendelőt a számára legmegfelelőbb modellel. Első alkalommal az ügynökség a portfólióra, vagyis egy olyan fotóalbumra lesz kíváncsi, ami alapján eldönti, érdemes-e az adott modellel foglalkoznia, vagy sem. Érdemes odafigyelni, hogy a 15-20 kép között legyen egész alakos és néhány közeli, és ezek minél sokoldalúbban mutassák be a modellt. A profi portfólió elkészítése nem kevés pénz, ezért a fotós kiválasztásánál körültekintően eljárni. A fotósok munkáit végignézve kiválasztható az, akinek a munkái a legjobban tetszenek, a portfólió árát tekintve pedig nem árt előre tisztázni, mit kapunk ezért.
Az ügynökség kiválasztásakor fontos utánajárni, milyen gyakorisággal tudnak munkát közvetíteni, mik az elvárásaik, mit nyújtanak cserébe. Azt sem árt tudni, hogy az ügynökség havi közvetítői díjban, vagy jutalékban részesül, amit a modellnek kell megfizetnie. Az ügynökség a legkörültekintőbb kiválasztáskor sem garancia a hírnévre, de még a munkalehetőségekre sem. Egy modellnek meg kell tanulnia saját magát menedzselni, jókor lenni jó helyen, nyitott szemmel, füllel járni, minden lehetőséget felismerni-megragadni.
 

Szépség és kisugárzás

 
A szépség rendkívül relatív, ami az egyiknek gyönyörű, az a másik
Presztízs Magazin
számára taszító is lehet. Vagyis a klasszikus értelemben vett szépség a modellszakmában nem feltétlenül feltétele a sikernek. Nem kell megijedni egy rossz helyen lévő anyajegytől, vagy szokatlan asszimetriától, ezek különlegessé, egyedivé tehetik viselőjüket. Mivel modellekből a hazai és külföldi munkaerőpiacokon egyaránt jelentős túlkínálat van, ha valaki ki akar tűnni, neki valami mást kell nyújtania. Az ügynökségekre és a megrendelőkre egyaránt a modell kisugárzása van a legnagyobb hatással. Érdemes tehát a magánéletben is rendet tenni, hiszen a magánéleti problémák hatással lehetnek a karrierre.
A modellek csillogó világa nem körülöttük forog, hanem a megrendelő körül, akit csak a végeredmény érdekel. A cél eléréséhez a stábnak kell összefogni. A legnehezebb munkát kétségtelenül a modell végzi – ha a megrendelő télen szeretne fürdőruhákat eladni, a modellnek bikiniben kell mosolyognia a hóban anélkül, hogy az elkészült fotókon látszódna, fázik. De ha a megrendelő másnap tart igényt a munkára, nem lehet kifogás még az előre kifizetett nyaralás sem. Mivel a modell munkaeszköze a teste, a fiatalsága, a szépsége, ezért soha, semmilyen körülmények között nem hagyhatja el magát. A kozmetikus, a manikűr-pedikűr, a fodrász neki befektetés, amikre akkor is költenie kell, ha éppen nincs munkája, mert ha nem költ rájuk – nem is lesz.
A modellszakma nehézségei közé tartozik az álügynökségek, a szépen hangzó, ámde hamis munkalehetőségek és a kókler fotósok felismerése, valamint a modellekkel kapcsolatos sztereotípiákkal való küzdelem.
 

Álomból valóság

 
Az akaraterő önmagában soha nem elég az álmok megvalósításához, de a kezdetekhez elengedhetetlenül szükséges. Ha ehhez társul egy jó adag exhibicionizmus, rámenősség, kitartás, szakmai alázat, tudás és tehetség, esélyeid máris jobbak az átlagosnál.
 
Presztízs Magazin
Mit tegyél, ha még mindig foglalkoztat a modellkedés gondolata?
- Döntsd el, mennyire szeretnéd, hajlandó vagy-e áldozatokat hozni érte!
- Modelliskola, tanfolyam keresése
- Ügynökség kiválasztása
- Portfólió készíttetése
- Castingokra, válogatásokra járni
- Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni
 
Cikkünkkel nem célunk elriasztani a modellszakmától, csak a figyelmet szeretnénk felhívni arra, hogy mint minden szakmának, ennek is vannak buktatói. Ha valaki az eléje gördülő akadályokat nem ugorja meg, ne pazaroljon el életéből éveket egy elérhetetlen álom hajhászására.
Mindenki gondolja át még egyszer, hogy a modellkedés miért szerepel az álmai között és tulajdonképpen mikor és miért húzta le a listáról az oroszlán-szelídítőt?! Sok sikert mindenkinek álmai megvalósításához!
Átlag: 1