Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kostenko Daria –művészi harmónia anyagba öltve

Kertész Violetta | 2012.05.30. |
Kostenko Daria –művészi harmónia anyagba öltve
A fiatal, moszkvai születésű dizájner már egészen kis korában kitalálta, ha törik, ha szakad, márpedig ő divattervező lesz. Hat éves volt, amikor a szüleivel Budapestre költözött, itt végezte tanulmányait is, később pedig sikeresen diplomázott a Moholy Nagy Művészeti Egyetem, szövő szakán. Az általa kreált darabokban bátran ötvözi a játékosságot a nőies és kreatív szabásvonalakkal, törekszik a harmóniára, de közben mindig valami teljesen újat, egyedit igyekszik létrehozni.
A gyerekkori naiv álmodozást, arról, hogy hercegnőknek tervezzen csillogó báli ruhákat, komoly tanulási folyamatok és rákészülés váltotta fel. Egy évet elvégzett a Rotschild Klára Ruhatervező Magániskolában, ahol a művészeti oktatáson kívül már a tervezés gyakorlati folyamatába is bele kóstolt. Mestere Tomka Zsóka volt, akinek segítségével sikeresen vette az akadályokat a MOME szigorú felvételi rendszerében is. Bár a szövő szakra vették fel, amiért eleinte neheztelt, az egyetemi évek mégis nagyon sokat adtak neki, fontos és meghatározó korszak volt ez számára, az ő szavaival élve ez volt az igazi híd a professzionális életbe. Ami pedig talán a legnagyobb hatással volt rá ez idő alatt, az a fél év volt, amit ösztöndíjasként a London College of Fashion-ben tölthetett. Ez a hat hónap sokat változtatott a nézetein és a hozzáállásán, betekintést nyert és útmutatást kapott ahhoz, hogyan kell ezt a szakmát
sikeresen űzni. Első saját kollekcióját - az egyetemi vizsgamunkák után- közvetlenül a 2007-es diplomázás után készítette el Dária, a Wella Fashion Week felkérésére, „ Wamps” fantázianévvel. Itt már volt egy kidolgozott koncepció, különféle vörös-fekete és fehér textíliákból, lycra valamint lakkbőr kombinációjából próbálta hangsúlyozni a domináns nőiességet. Ehhez képest - elmondása szerint- természetesen sokat változott a tervezési stílusa mára, ezt egy megkerülhetetlen folyamatnak tartja, ami mindig tovább viszi az embert.
Az általa kreált darabok nőiesen kifinomultak, ugyanakkor egy jó adag eklektikus játékosság, vagy akár összetett, kreatív gondolatmenet is felfedezhető bennük. Sok minden függ a koncepciótól és a vevőktől is. Ez utóbbi kétféle csoportba osztható: az első az, amelyikkel nincs személyes kontakt, ők az aktuális kollekciók darabjait vásárolják meg a show-roomban, teljes mértékben elfogadva a tervező művészi megvalósításait, ötleteit. A másik csoportban a személyre szabott megrendelések tartoznak, itt már figyelembe kell venni a vásárló alkatát, stílusát, személyét és óhajait is. Dária mindkettőt kihívásnak érzi, hiszen az ő kreatív szelleme mindkét vonalon ott van, csak éppen más-más formában teljesedik ki. A lényeg, hogy az adott ruha nőiességet és kellemet sugározzon, fokozva a megrendelőben vagy a vevőben rejlő szépséget.
Jelenleg székhelye Szentpéterváron van, de áprilistól visszaköltözik Budapestre, így hamarosan itthon is ismét kaphatóak lesznek a ruhái. Bemutatói hazánkon kívül több helyen is volt az elmúlt években, Oroszországban, Szerbiában és Ausztriában. Arról is kérdeztük, mennyiben különbözik a magyar és az orosz piac egymástól. Dária szerint ott bizonyos szempontból jóval nagyobbak a lehetőségek, már csak azért is, mert sokan vannak, nagy a piac és mindent befogad. Ott a ruhák nem lógnak évekig a vállfákon, gazdáikat várva, hanem ha az ár megfizethető, akkor elég gyorsan eladhatóak. Ugyanakkor az orosz közeg nagyon más, többségében a csillogó-villogó dolgokat részesítik előnyben, így ha valaki nem a művészi, hanem inkább a kommersz vonalon mozog, abból tud igazán profitálni. Szerencsére itthon is
Presztízs Magazin
van már egy kialakult vevőköre, akikhez áprilisban tervez visszatérni, most tehát főleg a költözésre koncentrál, arra a záró kérdésünkre pedig, hogy hogyan látja majd magát tíz év múlva, így felelt: sikeres anyukaként!
 
Aktuális 2012 tavasz-nyári kollekció
A legfrissebb kollekcióját Jackson Pollock amerikai avantgarde festőművész inspirálta, aki egyfajta speciális festékcsurgatási technikával érte el fantasztikus képeinek a felületét. Ez a téma régóta érlelődött a tervezőben, ami idén tavasszal egy komplett kollekció formájában meg is született. Az anyagok mind pamut alapúak, mivel a festék csak természetes alapanyagokon marad meg. A kollekció a hangzatos „Rolloks Roses” nevet viseli, azaz Pollock rózsái, azért, mert a képeket nézegetve a dizájner mezőn lévő, milliónyi virágra asszociált. Ehhez a formák és a szabásvonalak is igazodnak, egy egységes, álmodozó és izgalmasan színes összképet alkotva.
Még nincs értékelve