Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Laposban vagy magasban?

Cipőből sosem elég!

Bene Csilla | 2011.06.02. |
Laposban vagy magasban?
Egy nőnek sohasem lehet elég cipője! Ezzel az alapvető szabállyal mindannyian tisztában vagyunk, hiszen mindannyiuk gardróbjában ott sorakoznak a lapos talpú, szaladgálós, vagy sportos változatok, és a magas sarkú, elegáns, divatos lábbelik. Hogy miért ragaszkodunk ennyire azokhoz a csodálatos darabokhoz, nem is kérdés. Szépek, csinosak, szexisek, vagy épp kényelmesek, lazák, sportosak, de ami a legfontosabb, a mindennapjaink elengedhetetlen és legfontosabb kiegészítői. Ám egy-egy topánka megvételénél általában a legfontosabb kérdést nem vesszük figyelembe: vajon mennyire egészséges abban a bizonyos cipőben órákig állni, egy asztal mögött ülni, a hipermarketben kocsit tolni, vagy épp rohangálni.

 

Amit nem is gondolnánk a laposról
 
Kétséget kizáróan a lapos talpú cipők roppant kényelmesek. Az ember csak beleugrik, és már indulhat is a nap. Nem kell arra figyelni, hogyan lépünk, nem akadhat be a mozgólépcsőbe, vagy a csatornafedélbe, nem törhet ki a sarka. Egyszóval a lapos lábbelik praktikusak, de ez sem ér fel mindennel.
Általános tévhit ugyanis, hogy csak a magas sarok van rossz hatással a gerincre és a hátra. A teljesen lapos talpú cipők legalább olyan egészségtelenek, mint 10 centis társaik.
De miért?
A lapos talpú cipőkről legtöbben csak annyit tudunk, hogy bőrkeményedéshez vezetnek, ha folyamatosan viseljük. A nyári melegben, a papucsos időszakban ez különösen szembetűnő. Ám azzal szinte senki sincs tisztában, hogy nemcsak esztétikai károkat, bőrgyógyászati problémákat okozhatnak. Ezekben a cipőkben a vádli folyamatosan húzódik, valamint az Achilles ín sok esetben begyullad. Mindezek hatása, hogy romlik a láb vérkeringése, ami hosszútávon a testtartás romlásához vezethet, mindemellett lúdtalpat és bokasüllyedést is előidézhet. Ám ezek megakadályozhatók, elkerülhetők különböző speciális talpbetétek használatával.
Persze a negatívumokkal szemben legalább ennyi pozitívumot is fel tudunk sorolni. A lapos talpú cipők nem változtatják meg a test statikáját, ami segít a harmonikus járásban. Ha megfelelő a cipő kialakítása, akkor az egyfajta támaszt nyújt, melynek köszönhetően mind lelkileg, mind pedig testileg ellazulhatunk. Nem véletlen tehát, hogy a szabadidőcipők, tornacipők, sportcipők mind-mind teljesen laposak. 
 
A szemet gyönyörködtető magas
 
Nincs is szebb látvány, mint egy tűsarkú cipőben vonuló, gyönyörű lábú, miniszoknyás hölgy. Őket még mi nők is elismerően mérjük végig. Esztétikailag valóban szép látványt nyújtanak a magas sarkúak, de vajon a gerincünknek és a lábunknak is jót tesznek?
 
Presztízs Magazin
Sajnos a válasz nem. A négy centiméternél magasabb sarkú cipők is negatívan hatnak a testtartásra, a gerincre. Mivel a súly nyomása ilyenkor a lábujjakra és a lábfej elülső részére nehezedik, itt megjelenhet bőrkeményedés, bütykösödés, illetve, mivel a lábujjak nem férnek el rendesen a cipőben, a kalapácsujj is gyakori kísérőjelenség. Az Achilles ínat sem kímélik a tűsarkak. Rendszeres viselésük esetén az ín megrövidülhet. Mindemellett a térd terhelése meglehetősen növekszik, elősegítve ezzel a kopást. Ezekben a cipőkben meg kell tanulnunk helyesen járni, máskülönben vállaljuk a bokaficam és a hasra esés kockázatát is.
Szerencsére a divatosság mellett azonban jó tulajdonságokkal is bír a viselése. Hogy miért szeretjük? Mert hosszabbítja a rövid lábakat, viselője alakját nyújtja, és hatalmas önbizalmat kapunk egy-egy séta után, mikor a férfiszemek a kecses járásunkra szegeződnek. Ilyenkor egyébként a combizomzat és a lábszár tónusa fokozódik, így a vénás vér könnyebben visszaáramlik. A gyönyörű izmos combokért viselj magas sarkút!
 
Akkor mi az ideális?
 
Természetesen az arany középút. Bár az ideális sarokméret testsúlytól és magasságtól függ, az átlag mégis körülbelül 2-4 centiméter között van. A jó cipő kellően tartja a sarkot, talpbetéte párnázott, felső része bőrbarát és kellőképp tud szellőzni a láb.
 
Ha mégis ragaszkodsz az ennél jóval magasabb, vagy teljesen lapos cipőkhöz, akkor sem kell elkeseredned, hiszen van megoldás! A lényeg, hogy naponta, vagy legalább kétnaponta váltogasd a lapos és a magas cipőidet. Fontos, hogy ne csak a divat lebegjen a szemed előtt, hiszen a fiatal korban kialakult gerinc- és hát problémák egész életedben végig kísérnek majd.
 
 
Ők is tudják: cipőből sosem elég!
 
Dér Heni (a Sugarloaf együttes énekesnője)
 
Presztízs Magazin
„Két kategóriába sorolom a cipőimet. Vannak azok, amelyeket a fellépéseken, rendezvényeken használok, és vannak a kényelmes, hétköznapi darabok. A szakmámból kifolyólag több arcomat is kiélhetem a színpadon. Itt szerencsére tágak a határok, szinte bármilyen cipőt felvehetek. Fellépésekre leginkább tűsarkú és extrémdarabokat választok, hiszen ezek fejezik ki leginkább a nőiességet, de erre a célra vannak erőt sugárzó, vagy épp az ellenkezőjét, bohókás hatást keltő darabjaim is. Egy biztos, a tűsarok mindenképp megszépít egy nőt. Ezekből a fellépő cipőkből körülbelül 40-50 pár sorakozik a gardróbomban. Régen ennek sokszorosa volt, mintegy 300, de sokszor kénytelen vagyok likvidálni egyes darabokat hely hiányában. Ilyenkor elajándékozom, elosztogatom, vagy elárverezem a már nem használt lábbeliket. Legutóbb akkor szelektáltam, amikor költöztem.
A hétköznapokban a lapos talpú cipőket részesítem előnyben éppen azért, mert a munkám során eleget viselek magas sarkút. Amennyire extrém stílusban jelenek meg a színpadon, annyira visszafogottan öltözködöm máskor. Valószínű, ha nem ez lenne a munkám, akkor a mindennapokba is belecsempésznék egy-egy magasabb darabot. A lapos cipők mellett szól a kényelem és az egészség. Ezekből mintegy 100 páram van. Egyébként mindegyik cipőm valamiért kötődik hozzám, valami miatt a kedvencem. Van amelyik azért, mert meghökkentést váltottam ki vele, van amelyikhez egy kedves emlék köt és van, ami azért nőtt a szívemhez, mert rengeteget hordom és soha, de soha nem adnám el semmi pénzért. Még azt a cipőmet is szeretem, amelyik még sohasem volt rajtam.”
 
Szorcsik Viki (színésznő-műsorvezető)
Presztízs Magazin
 
„A ruhatáram, pontosabban a cipőtáram körülbelül fele-fele arányban oszlik meg a lapos és a
 
magas sarkú cipők között. Összesen olyan 40-50 páram lehet. Mivel az egész életem egy folyamatos rohanás, kocsiból ki, kocsiba be, így a mindennapokban a kényelmes, lapos darabokat részesítem előnyben. Sokkal praktikusabb ezekben szaladgálni, jönni-menni. Igazából nem szeretem a tűsarkút. Persze alkalomszerűen, partikon, rendezvényeken, munka közben, fontosabb tárgyalásokon felveszem, hiszen ilyenkor szeretek igaz nőként megjelenni és a magas sarkú cipő a nőiesség egyik, ha nem a legfontosabb szimbóluma.
A lapos cipőim között vannak tütükék (bár ezeket nem annyira kedvelem), sportcipők, tornacipők, és más rohangálós darabok. Egyébként valljuk be őszintén, cipőből sosem elég! Mindig kell egy-egy újabb darab, hiszen a cipő nagyon fontos és sajnos gyakran el is használódik. Egyébként most is éppen vásárolni indulok.”

 

Átlag: 5