Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Magyar tervező győzedelmeskedett a Triumph fehérnemű tervező versenyén

Bódis Boglárka pályaművét Lily Cole viselte a kifutón

Magyar tervező győzedelmeskedett a Triumph fehérnemű tervező versenyén
A siker receptjének titka: végy egy adag bátorságot, vágd nagy fába a fejszéd és nyerd meg a fehérneműgyártó cég nemzetközi tervezői versenyét, a Triumph Inspiration Awardot. Bódis Boglárkában megfelelő arányban keveredik az önbizalom a szerénységgel, az elegancia és a finomság, akárcsak nyertes pályamunkájában, amelyet a berlini díjátadón egy nemzetközi szupermodell viselt. Jövőre pedig mi, a divatra és szépségre éhezők is belebújhatunk a Baudelaire vers ihlette bodyba.

- Milyen érzés volt  saját munkáját Lily Cole-on látnia? 

- Nagy meglepetés volt számomra, hiszen Lily Cole maga is zsűritag volt, de az eredményhirdetéskor nem jelent meg a zsűriben. Miután kimondták a nevem, egyszer csak ő jelent meg az általam készített fehérneműben, és végigsétálhattam vele a kifutón. Nagyon boldog és meghatott voltam. Ez azért is nagy jelentőségű számomra, mert az ő személyén keresztül az esemény még nagyobb nemzetközi figyelmet kapott a sajtó részéről.
 
- Ugorjunk vissza egy picit a győzelmet megelőző évekre. Teljesen más területen tevékenykedett eddig, semmi nem kötötte a divathoz, a tervezéshez, hogyan lett mégis tervező?
 
Presztízs Magazin
- Valóban hosszú utat jártam be előtte, teljesen más területen. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok szakán végeztem, majd később a Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskola Ph.D. képzésén is részt vettem. Évekig dolgoztam az államigazgatásban, a gazdasági tárcánál a gazdaságdiplomácia területén. Szerettem a munkám, de egyre erősödött bennem az a régi vágy, hogy megvalósítsam gyerekkori álmom, és ruhákat tervezzek. Kislány korom óta rajzoltam, terveztem öltözékeket, és amikor a nagyszüleimtől kaptam egy varrógépet, attól kezdve a ruhatervezés és kivitelezés egy nagyon kedvelt időtöltéssé vált számomra. Az álmomat követve most a KREA Kortárs Művészeti Iskola Divattervező szakán tanulok, szeptemberben kezdem meg a harmadévet. Hálás vagyok, hogy a szeretteim és a barátaim támogatását élvezhetem, akik nélkül nem sikerülhetett volna mindezt végigcsinálni.
 
- Mi adta a lökést, hogy részt vegyen a Triumph versenyén?
 
- Szakvezetőmtől, Schön Edinától értesültem a cég pályázatáról és úgy gondoltam, hogy a fehérnemű tervezés izgalmas feladat lehet. Ennek a ruhadarabnak igazán különleges szerepe van egy nő ruhatárában, hiszen nagyon kevés szem láthatja, ugyanakkor a nőiességünk kifejezésének egyik eszköze.
 
- Hogyan zajlott a készülődés a versenyre?
 
- Először terveket készítettem, majd kiválasztottam a megfelelő anyagokat és elkezdtem kísérletezni a díszítéssel. A body túlnyomó részben kézi munkával készült szabászbabán. A kivitelezés három hétig tartott. A verseny kétfordulós volt, amelyre 2100 tervező jelentkezett, akiknek a munkái először nemzeti döntőkön kerültek megmérettetésre, összesen 37 országban. A budapesti május elején zajlott. A berlini döntőn az induló országok nemzeti nyertesei vehettek részt.
 
- Milyen érzés volt a nemzetközi megmérettetés? Milyen tapasztalatokkal gazdagodott?
 
- Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy én képviselhettem Magyarországot a
nemzetközi döntőn. A verseny előtt fejben és lélekben is ráhangolódtam, és természetesen reménykedtem benne, hogy a munkám megnyeri a zsűri tetszését. Tudtam, hogy sok szép pályamű van, különleges és innovatív megoldásokkal, sok érdekes kézi munkával és kidolgozással. Nagyon szépnek találtam például a lengyel pályaművet.
 
- Nehéz volt elhinni a győzelem pillanatában, hogy a 'Les Fleurs du Mal' lett a befutó?
 
- Megható pillanat volt, amikor 600 vendég előtt kimondták az én és a hazám nevét. Még ennyi nap elteltével is álomszerűnek tűnnek azok a másodpercek. Nagyon boldog voltam, csodás érzés volt.
 
- A pályamunkák a "A nők ünneplésének 125 éve" témakör köré csoportosultak. Önnek mi adta az inspirációt?
 
- Úgy éreztem, hogy Charles Baudelaire Mindenestül című költeményében benne van a női szépség lényege, mely szerint a nő mindenestül szép, attól a harmóniától, ami belőle árad. Azt gondoltam, hogy női tervezőként érdemes egy férfi tekintetén át bemutatni, amit a női szépségről gondolok. Így jöhet létre az egység, a férfi és a nő szemével, együtt.
 
- Jövőre az üzletek polcain lesz majd a győztes pályamű, milyen átalakításokra lesz szükség a hétköznapi hordhatóság érdekében?
 
- Ahhoz, hogy a munkám kereskedelmi forgalomba hozható legyen, egy hosszabb tervezési folyamat és együttműködés szükséges a cég tervezőcsapatával. Első lépésként terveket kértek tőlem arra vonatkozóan, hogyan képzelném el a kereskedelmi változatot. Én azon gondolkozom a legtöbbet, hogy az eredetileg fekete hímzőfonallal, kézi munkával készült díszítést mivel lehetne kiváltani. Kíváncsi vagyok, hogy a tervező csapat milyen technikai megoldásokat javasol majd erre.
 
- Az Ön számára milyen a tökéletes fehérnemű? A kényelem vagy a forma a lényeg?
 
- A kettő együtt. Fontos, hogy kényelmes legyen, kellemes viselet, ami nem zavar a mozgásban, jól illik az alkatomhoz és feleljen meg az alkalomnak, amikor viselem. Lehet sportos, vidám, vagy nagyon nőies, finom, érzéki. Változatos, mint amilyen egy nő maga.
 
- Milyen tervei vannak a jövőre nézve?
 
- Folytatom tanulmányaimat a KREA-ban, igyekszem minél hasznosabban eltölteni a Triumph-al való együttműködést, és szeretném megálmodni, milyen legyen az a márka, stílus, amit a magaménak érzek. Már nemcsak a magam, hanem mások örömére is.
Még nincs értékelve