Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mitől alakult ki torz énkép a nőkben?

Balogh Renáta | cultbeauty.co.uk | 2010.07.08. |
divat, életmód
Mitől alakult ki torz énkép a nőkben?
A médiának és a mindennapi hatásoknak köszönhetően a nők bárhol is éljenek a világban, soványabbak, magasabbak, szőkébbek és nagyobb mellűek akarnak lenni. Na de nézzük, hogyan is juthattunk el ehhez a merőben rossz téveszméhez. Mi a felelős mindezért, és mitől alakult ki a torz énkép?
A szépségeszmény változásait legjobban a művészettörténet korszakainak etalon nőin keresztül figyelhetjük meg. A médiumok megjelenése előtt a művészet töltötte be azt a szerepet, ami befolyással bírt a szépségideál kialakulására. A médiamentes időszakokban még nem alakult ki a nőkben egy hamis kép az adott kor csúcsnőjéről. A média erősen meghatározza a mai szépségideált, különböző csatornákon keresztül manipulálja a nőket, ettől rövid időn belül torz énképet alakít ki bennük. Ez annak köszönhető, hogy a címlapokon, a televíziókban, a mozikban folyamatosan tökéletes nőket jelenítenek meg, velük példálóznak, így próbálják eladni piacra szánt termékeiket. A célközönség persze a „kirakat” nőkhöz hasonlítja önmagát, a pluszkilók, a szarkalábak azonban gyorsan felerősítik az amúgy is meglévő önértékelési problémákat. Mindez együtt, akár egy időzített bombaként is robbanhat, teljesen befolyásolva, ellenőrizhetetlen irányba terelve a hölgyek mindennapjait.
 
A nők egyik fő „tulajdonsága”, hogy szeretnének mindig szépnek látszani, tetszeni környezetüknek. Céljuk elérésért szinte mindenre képesek. Míg a férfiakat a racionalitás jellemzi, addig a hölgyek inkább érzelmeikre hallgatnak, az ésszerűséget félretéve, gyakran tesznek szépségük elérése érdekében meggondolatlan lépéseket. Gondoljunk csak az ésszerűtlen plasztikai műtétekre, melyeknek sok esetben csak azért vetik alá magukat a nők, hogy hasonlítsanak bálványaikra. Ám ezeket, az operációkat nagyon hamar megbánják!
A fiatal hollywoodi sztárok körében egyre „népszerűbb” étkezési rendellenesség, az anorexia, mely természetesen azonnal megtalálja a maga áldozatait a rajongók körében. A káros hatás nem szorul külön magyarázatra… Kész csoda, hogy akadnak országok, melyek szembehelyezkednek az ostoba divathullámmal: a francia parlament 2008. április 15-én olyan törvényt fogadott el, mely megtiltja a divatmagazinokban, reklámokban és az interneten az ultra-vékony nőideál reklámozását. Valamint büntetendő cselekménynek számít az anorexiára vagy a végletes soványságra való buzdítás is.
 
A Dove Önbecsülési Alap felmérései szerint:
- A nők több, mint 50 százaléka undorral gondol a saját testére (Globális Dove Tanulmány, 2002)
- A médiában megjelenő modellek és színésznők testén lévő zsírmennyiség kb. 10 százalékkal kevesebb, mint egy egészséges nőn. (British Medical Association, 2000)
- Minden 10 lányból 6 úgy gondolja, boldogabb lenne, ha karcsúbb lenne. (UK Teen Body Image Survey, 2004)
- Miközben a tizenéves lányok csupán 19 százaléka túlsúlyos, 67 százalékuk úgy gondolja, hogy fogynia kéne. (UK Teen Body Image Survey, 2004)
- Abból a 87 százaléknyi lányból, aki nem elégedett a testével, minden 10-ből 9 úgy gondolja, hogy az anyjának nincs jó alakja. (UK Teen Body Image Survey, Jan 2004)
 
A rengeteg „szeresd a tested” kezdeményezésnek köszönhetően, manapság a divatmagazinok is ezzel a témával operálnak, sőt a francia Elle magazin, még címlapjára is egy kerekded modellt rakott, hogy ezzel is próbálják, egészséges önértékelésre buzdítani a hölgyeket, arra, hogy tágabb értelmet adjanak a szépség fogalmának.
Még nincs értékelve