Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nőies Alienek

Mojzes Dóra fantáziavilága

Haraszimovics Gabriella | 2011.12.19. |
Nőies Alienek
A XXI. századi nőnek egyénisége van. Tervei, stílusa, ízlése és ennek megfelelő ruhatára. A XXI. századi nő tudja, mit akar, és ruhái is ezt a magabiztosságot sugallják. Mojzes Dóra munkái egy csipet férfiasságból, erőből, egy kis katonás stílusból, néha pedig alienek formavilágából táplálkoznak, de mindig magukban hordozzák a nőiességet, kiemelik a női test vonalait. A fiatal tervező diplomamunkájával egyből berobbant a köztudatba, de főleg külföldön figyelt fel rá a szakma.

 

- Az utolsó pillanatban készültem el a diplomamunkámmal. Május végén volt a védés, és én március végén mentem ki anyagokat vásárolni Londonba úgy, hogy csak sejtésem volt arról, mit is akarok csinálni. Sok mindent mixeltem ebben a munkámban: a 40es éveket, a lovagpáncélt, Giger Alien-jét, az origamit. Először furcsán is néztek rám a diploma előbírálásakor. Nem nagyon értették, de a végeredménnyel mindenki elégedett volt. Ez meglepő volt számomra, hiszen egy elég sötét, depresszív hangulatot keltettem életre. Benne volt a pakliban hogy esetleg kettest kapok… Erre a munkára, azóta is büszke vagyok. Ez volt talán az első és utolsó olyan kollekcióm, amikor korlátok és kötöttségek nélkül az jött ki belőlem, ami én vagyok. Semmit nem változtatnék rajta most sem! A diploma után ez a kollekció önálló életet kezdett élni, nem volt kontrolom felette. Nagyon sok blogra és magazinba eljutottak a képek. Nem küldtem el soha senkinek, csak úgy megtörténtek a dolgok maguktól! Azt hiszem ez volt a belépőm a nemzetközi “piacra”.

- Külföldi hírességek is beszélnek rólad, hordják a ruháidat!
 
- A diplomamunkámról írt Kanye West is a blogján, és ebből a kollekcióból viselt egy darabot Tyra Banks is! Sok megkeresésem volt. Készült egy közös fotósorozat Madame Peripeti-vel. Nagyon szeretem ezeket a képeket, mert neki is hasonló, kicsit szürreális világa van, mint nekem. Azóta több közös projektünk is volt.

- A 2011-es tavaszi/nyári kollekciódat a New York-i Divathéten ismerhették meg...
 
- Egy trade show keretein belül mutattuk be a kollekciót, emellett Texasban is volt egy bemutatóm. Az amerikai piac teljesen más! Most úgy érzem, hogy keletre jobban passzolnak a ruháim. Japán és Kína az, amire most elsősorban koncentrálok.

- A 21. századi nőknek tervezel. Kollekcióid egyszerre sugároznak erőt és gyengédséget.
 
- Próbálok mindig nőies dolgokat tervezni, ami együtt jár nálam egy férfias határozottsággal. Szerintem egy 21. századi nőnek hordoznia kell magán ezeket a jegyeket. Céltudatosnak kell lennie. Nem lehet elég az, ami az 50-es években, hogy jól néz ki és ennyi. Egy mai nőnek toppon kell lennie otthon, a munkahelyén, a mindennapokban! Soha nem csíptem, ha egy nő kitartott. A magam lábán szeretek állni, nem függni másoktól, saját egzisztenciával rendelkezni! Ez a gondolkodásmód kivetül a munkáimra is!
 
- A diplomamunkád - nem túlzó, ha azt mondom - külföldön nagyobb elismerést kapott a közönség részéről. Hogyan látod, a fiataloknak nincs igényük az egyediségre? Egyáltalán milyen a divathoz való hozzáállásuk?
  
- Szerintem a fiatalok törekszenek az egyediségre itthon is, de nagyon le vagyunk maradva.
Presztízs Magazin
Ennek az egyik oka pénz, a másik, hogy sok rossz példa van a szemük előtt. A múltkor pont elcsíptem egy “divat” műsort az egyik zenei csatornán, ahol aluljárós cuccokat próbálnak rásózni a fiatalokra. Nem vagyok elégedett azokkal a stylistokkal sem, akik a különböző tv-műsorokba viszik a ruhákat. Az emberek többsége ezt látja, azt gondolja, hogy ez a jó! Itthon egy elég szűk réteg ismeri a magyar tervezőket, akik alternatívát kínálnak arra, ha nem a plázákból akarsz öltözködni. De dolgozunk ezen, hogy minél több emberhez eljusson a munkánk. Ebben sokat segítenek a divatmagazinok, akik egyre többször használják anyagaikban a ruháinkat, vagy különböző bemutatkozási lehetőségeket kínálnak a nagyközönség számára is.

- Beszéljünk egy picit a stílusjegyeidről
 
- A kedvencem a diplomamunkám, de a Jeanne d'Arc kollekció is közel áll hozzám. Ami jellemző rám, hogy 80%-ban fekete színt használok, kicsit depresszív hangulata van a kollekcióimnak, szeretem az éles, karakteres szabásvonalakat, a bőrhatású anyagokat. A sci-fi és a rock zene nagy hatással van a munkáimra.
 
- Nemcsak ruhákat tervezel
 
- Az őszi bemutató darabjaihoz készítettem a második cipőkollekciómat. Régebben voltak táskáim is. Bőrszakon érettségiztem, anyu is bőrös volt a MOME-n, ebben nőttem föl. Imádom a bőr illatát és szeretek vele dolgozni.
 
- Hogyan inspirálódsz?
 
- Legtöbbször a karakteres nők, hősnők ihletnek meg. Mint Jeanne d'Arc, vagy Marlene Dietrich. Ami mindig visszaköszön ruháimon, azok a futurisztikus elemek és a rock zene. Emellett nagyon inspiráló számomra H.R. Giger világa, H.P Lovecraft sejtelmes és félelmetes regényeinek hangulata, Bret Eston Ellis karakterei, a Nine Inch Nails és a Tool együttesek albumai.

- Mi a kedvenc ruhadarabod? Mit viselsz legszívesebben?
 
- Sokszor hordok ruhát vagy szoknyát, utóbbiból a ceruzafazont kedvelem. Imádom a sima, basic fazonú pólókat valami jó print-tel, és a magas sarkút. A csizmák a kedvenceim! Saját tervezésű ruháimat is szívesen viselem, van belőlük jó néhány.

- Mit csinál Mojzes Dóra 5-10 év múlva?
 
- Nagyon sok mindent szeretnék még elérni, és ez egy hosszú út! Most annak is örülnék, ha kivehetnék pár hét szabit, és a lábamat lógathatnám valahol…
Még nincs értékelve