Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Polgárpukkasztás szívvel, lélekkel

Herczeg Zoltánt nem érdeklik a trendek, a maga útját járja

Balogh Renáta | 2011.11.16. |
Polgárpukkasztás szívvel, lélekkel
„Amit követek, ez a dögös, „stricis”, kissé színpadias FÉRFI viselet, így, csupa nagybetűvel. Ez azt jelenti, hogy simán felvehetek egy öt, vagy tíz évvel ezelőtt elkövetett alkotásomat, nem fogjátok megmondani, hogy az nem most készült. Ezt úgy hívják: klasszikus. A szabályok ellen nem lázadhatok, mivel nem is ismerem őket. Amit követek a tervezés során, az nem más, mint a szívem és a lelkem” – jelentette ki az ismert divattervező, aki a hollywoodi filmsztárral, Michael Madsennel készül közös ruhamárkát piacra dobni. Herczeg Zoltán az underground szerelmese, ha bejön a biznisz, nyugdíjba vonul. Persze, nyughatatlanságát ismerve, ez csak vicc…

– Nem most kezdted a pályát. Milyen emlékeket idéz benned az első saját kollekció? Mikor és hogyan indult útjára? 

– Az első kollekció kölcsönpénzből (harmincezer forint egy barátomtól, 1996-ban), filctollal elkövetett ákombákom rajzok alapján született, egy szintén kölcsönkapott telefonszám után, ami – teljesen ismeretlenül – elvezetett az első varrónőimhez, kollégáimhoz. Ez néhány színes szatén póló és ing volt. Pár hónappal később kiegészült szintén szatén nadrágokkal, majd miután nem sokkal később megnyitottam első piciny boltomat a körúton, jött valakitől valami felkérés féle a Váci Vigasságok nevű rendezvényre, hogy ott mutassak be, nagyon jó lesz ez nekem. Annyira jó volt, hogy egy vagyonért elkészített, 16 db A/3 méretű, színes fotókból összecelluxozott plakátomat a műsor első percében levitte a szél a hangfalakról, ahová szintén celluxszal volt rögzítve. Fejvesztve szaladtam utána, hiszen az összes pénzem ebbe volt fektetve! Mire visszaértem, vége lett a nagyjából tízperces show-nak. Szimpla kezdet... Aztán nem sokkal később megtalált a Back II Black, és nem akartam hinni a fülemnek, amikor felkértek a színpadi designjuk megalkotására.
 
– Mi az irányadó a tervezésnél? Van trend, amit követsz, vagy inkább lázadsz a "szabályok" ellen?
 
– A trendek soha nem izgattak különösebben, kialakult már egyfajta vonal, amit követek, ez a dögös, „stricis”, kissé színpadias FÉRFI viselet, végig nagybetűkkel. Ez azt jelenti, hogy simán felvehetek egy öt, vagy tíz évvel ezelőtt elkövetett alkotásomat, nem fogjátok megmondani, hogy az nem most készült. Ezt úgy hívják: klasszikus. A szabályok ellen pedig nem lázadhatok, mivel nem is ismerem őket. Amit követek a tervezés során, az nem más, mint a szívem és a lelkem.
 

„Úgy cuzámmen? Drámatagozat!”

 
Presztízs Magazin
– Mit lehet tudni a vevőkörödről? Csak Magyarországon, vagy külföldön is vásárolnak tőled?
 
– A vevőkörömről én se tudok túl sokat, de valószínűleg olyan férfiak, akik mernek és akarnak különbözni, bevállalósak, elegánsak, de lazák is egyben, vagy éppen a tipikus rossz fiúk. A szabad szellem járja át őket, fütyülnek a szabályokra, trendekre, elvárásokra, társadalmi konvenciókra, és nem foglalkoznak azzal, mint mond a barátnőjük, a szomszédjuk, rokonuk, kutyájuk. Sajnos itthon még mindig sokan erre figyelnek ahelyett, hogy maguk döntenék el, mit hordanak, mit szeretnek, és mi áll jól nekik.
 
– Mit gondolsz a mai magyar öltözködésről?
 
– A mai fiatalok már jó úton haladnak, bár mindegyikőjük azt hiszi, hogy baromi egyedi, mégis jól meghatározható kaszthoz tartoznak, ami legtöbbször zenei stílusok mentén körvonalazódik. Alapvetően majdnem mindenki majmol valamilyen külföldi sztárt. De ők legalább felmerik vállalni, merik követni azt, amit szeretnek. Az idősebb korosztály, akik a szocializmusban nőttek fel, totál drámák. Sírok, ha végigmegyek a körúton, bár igazából már évek óta immunis vagyok erre. Aztán vannak olyanok, akiknek pénzük is, igényük is van, ők kijárnak külföldre vásárolni, mert ott igazi választékot kapnak, ráadásul a hazai áraktól olcsóbbat. Ha mégis azt kérdezed, milyen a „magyar öltözködés” úgy cuzámmen, azt mondom: drámatagozat! De azért van remény, na meg úgy 40-50 év, és utolérhetjük például a cseheket...
 
– Amikor nőknek tervezel, mi tartasz elsődlegesen szem előtt?
 
– Alapvetően nem tervezek nőknek, leginkább csak hostess-ruhákat, és az a fontos, amit a T. megrendelő kér: céges arculat, vállalati design, brandhűség, a promóció jellege, illetve, hogy csinos legyen, trendi, nőies, tartós, jól mosható, nem gyűrődő, hasonlók. Mindig ugyanaz a szöveg, de ez a lehetetlen kategória, csak a multis-marketinges agyakban létezik ilyen ruha. Ha engem privátban kér fel egy nő, hogy tervezzek neki ruhát, elsősorban a személyiségét kell megismernem. Én ahhoz tervezek öltözetet, amit szeretettel visel, és megfordulnak utána a pasik.
 

„Imádom a polgárpukkasztást”

 
– Mit szeretsz leginkább tervezni?
 
– Mindent, amit utána én is felvehetek.
 
– Mi a legrémesebb ruhadarab a világon?
 
– Egyértelműen a „szpartakusz szandál”, ezt überelheti még a viselője, zoknival.
 
– Mesélj a jelenlegi kollekciódról? Mi inspirált a tervezésnél?
Presztízs Magazin
 
– Most több hatás ért egyszerre. Itt van Michael Madsen, akivel közös bizniszünk lesz, ő nagy kihívás és kedvenc. Komoly inspiráció, a nemrég elhunyt Makovecz Imre munkássága (nyugodjék békében!), amit iszonyatosan sokra tartok és nagyon erős hatást gyakorolt rám. A régi díszmagyar viselet is évek óta nem hagy nyugodni, és most rám talált még a betyáros feeling, a Jancsó-féle Szegény legények után, ott is van mit kapirgálni. Nem utolsó sorban a zene, ami mindig is megmozgat, így ezek együtt kitartanak néhány évig...
 
– Otthonosan mozogsz az underground zenei életben, számomra nagyon szimpatikus, hogy amikor csak teheted, felhívod az emberek figyelmét kedvenc hazai bandáidra (Grand Mexican Warlock, IHM, Turbo). Miért érzed fontosnak, hogy megoszd ezt az emberekkel?
– Egyrészt, mert irgalmatlan profik, messze nemzetközi színvonalon játszanak, saját szerzeményeiket bitang dinamizmussal, és ízig-vérig szívvel-lélekkel. Másrészt, mert ezeket a bandákat magam is használom a show-imhoz, hogy még több emberhez eljuthassanak, és mert nagyban emelik az én műsorom színvonalát is. Elképzelheted, milyen az, mikor a Hajógyári szigeten, a Stúdióban telt ház előtt megdörren az IHM...! Imádom a polgárpukkasztást, a meghökkentést, mindig szeretek újat, mást, progresszívet adni (és kapni persze). Harmadrészt megmutatom, hogy nem a Megasztár és az X-faktor a mérce, ahol frissen felfedezett tehetségek énekelnek agyoncsépelt Robbie Williams meg Madonna számokat, amik a könyökömön jönnek ki. Nem is értem, miért karmolják ennyire ezeket a szánalmas karaoke műsorokat, mikor igazi zenét is hallgathatnának az emberek, amit igazi hangszerekkel játszanak igazi muzsikusok, igaz szívből.
 
– Milyen koncertekre lesz érdemes ellátogatni mostanság?
 
– Most megyek egy számomra is új, japán bandát megnézni a hajóra, az Acid Mothers Temple-t, előttük a Volkova Sisters játszik, még őket sem láttam élőben. Szombaton megnézem Ferenczi Gyuriékat Both Mikivel (Napra) kiegészülve, és nagyon sajnálom, hogy jövő héten nem láthatom a Napokon-t, egyik nagy kedvencemet, mert Kínában leszek.
 
– Ha rád nézz az ember, akkor elég erőteljes LA-életérzése támad, látszik, hogy hatással van rád az ottani feeling. Nem gondolkodtál még azon, hogy kiköltözz Amerikába, és tervezőként érvényesülj?
 
– Nem szeretnék kiköltözni, mert itt vagyok itthon, minden ide köt: a családom, barátaim, gyökereim, anyanyelvem, stb., de nagyon szeretnék ott eladni, ott üzletelni, ott lazulni, és így is fogok tenni hamarosan.

 

Irány a világhír, Michael Madsennel

 
Presztízs Magazin
– Említetted, a filmsztárral, Michael Madsennel közös bizniszbe fogtok, lehetett jót és rosszat is hallani a témával kapcsolatban. Most arról lehet olvasni, hogy készültök piacra dobni egy közös márkát. Mit lehet erről tudni, hol tart a dolog jelenleg? Hogy kezdődött ez az egész sztori?
 
– Ez egy hosszú történet. Lényege, hogy bejött neki a munkásságom, bizniszt ajánlott, és én elkezdtem ezen pörögni ezerrel, Ő meg nem annyira. Most viszont először, nagyon jól állnak a dolgok, de nem árulhatok el többet, mert ebből mindig baj lett. Nem kell már sokat várni ránk, tarolni fogunk!!!
 
– Úgy hallottam, hogy Mickey Rourke neve is felmerült a közös márka kapcsán.
 
– Ja, én felhoztam a nevét, Michael meg közölte, hogy a srác most annyira elfoglalt, hogy még Ő sem tudja felhívni, pedig az egyik legjobb haverja. Annyit mondott még, hogy a Mickey Rourke-s pólómat, amin ők ketten együtt parádéznak, ne nagyon reklámozzam, mert irtó kemény a managementje, és még bajunk lehet belőle.
 
– Mit gondolsz, mi az, ami sikeressé tett ebben a szakmában?
 
– Én nem érzem ezt a sikert még annyira, mert előttem mindig csak a hatalmas itthoni akadályok és falba ütközések, csóróság és igénytelenség lebegnek, de ha ezt valaki sikernek hívja, hát legyen! A kitartás, a szívós munka, a soha fel nem adás, a nem behódolás, nem megalkuvás, egyszóval a szív az, ami az embert sikeressé teheti hosszú távon.
 
– Mikor lesz a következő nagyszabású bemutatód?
 
– November végére tervezem a 15 éves jubileumi, nagy divatbemutatómat.

– Milyen terveid vannak a jövőt tekintve?
 
– Szeretnék Michaellel közös céget és közös brandet alapítani, ezt elindítani, a világ minden tájára eljuttatni. Sokat eladni belőle, a rengeteg pénzből pedig nyugdíjba vonulni, családot alapítani, gyerekeket nevelni, kutyát futtatni, mindenközben pedig rengeteg koncertet, fesztivált, partyt végigélvezni, stb, stb, stb...
Még nincs értékelve