Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Presztízsnövelő lehet a vörös szín

Tancsa Ágnes | 2010.08.04. |
divat, életmód
Presztízsnövelő lehet a vörös szín
Német kutatók szerint a nők szemében a vörös színt viselő férfi magasabb presztízsű és vonzóbb.

Egy érdekes új kutatásról számolt be a Journal of Experimental Psychology: General című szaklap a színpszichológia tekintetében. Kiderült, a vörös szín erőteljesen befolyásolja a nők szemében a férfiak megítélését.

A müncheni és a rochesteri egyetem közös tanulmányának a vezetője, Andrew Elliot arról számolt be, hogy egy kísérletben 25 egyetemista férfinak és 288 egyetemista német, brit, amerikai és kínai nőnek fotókat mutattak. A fotók férfiakat ábrázoltak különböző színű ruhában. Illetve a képek különböző színű képkeretekben voltak elhelyezve.
Ezután értékelni kellett, mennyire találják vonzónak az ábrázolt személyt.
 
A férfi kísérletalanyokra a szín semmilyen hatással nem volt. A nőknél viszont azokon a képeken, ahol a modell vörös pólót viselt vagy vörös keretben volt, ott a kilencfokú skálán egy ponttal magasabb értékelést adtak az ábrázolt személyre. Ráadásul úgy értékelték, hogy a vörös színt tartalmazó fotón magasabb presztízsű férfiak vannak.
 
A kutatást vezető tudós szerint, mivel a különböző nációjú nők azonosan reagáltak a kísérletben, a nők szívét könnyebben tudja elérni egy vörösbe öltözött férfi, mint mondjuk egy feketébe.
A biológiában is ismert a jelenség, számos főemlősnél a vörös a hímek dominanciájának a jele. Az emberi kultúrtörténetben is számos esetben a ranggal, hatalommal, erővel függ össze ez a szín.
"A nőknél a piros szín látványa minden bizonnyal valamilyen mélyen gyökerező biológiai dolgot hoz felszínre. A színeknek ugyanis jelentésük van, a tudtunk nélkül erősen befolyásolják a viselkedést és az észlelést" - hangsúlyozta Elliot.
Még nincs értékelve