Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Szép testben szép lélek?

Avagy helyzetjelentés a hazai szépségversenyekről

Újvári Zola Szilveszter | 2012.06.20. |
Szép testben szép lélek?
„Egy szép nő a pasik többségének ugyanolyan státuszszimbólum, mint egy óra vagy egy autó.” Amikor a magyaroknak lassan mindenük elúszik, az ország mélyponton van és szinte semmit sem tud felmutatni, akkor jön a nagybetűs DE! Hiszen itt vannak nekünk a magyar lányok, akik világszinten elismertebbek és híresebbek, mint Puskás és a gulyás együtt! Na, nem a globális pornószakmára és Dubai-ra gondolok, hanem úgy általában a „magyar lányok szépsége” kijelentésre. Mert ugye kijelenthetjük: A magyar lányok a legszebbek! Van is elég szépségversenyünk: Miss Hungary, különböző városok szépei, Balaton szépe, Miss Bikini, Főiskolák szépe, stb.

 

Ha már egyszer tudjuk, hogy a mi lányaink a legszebbek, miért ne mérettessük meg őket a legkülönbözőbb kategóriákban?! Máris egy fontos kérdéshez érkeztünk: Vajon miben különböznek egymástól Éva legszebbjei? Azért azt csak nem mondhatjuk, hogy minden modell vagy mások által szépnek tartott lány buta, mint a föld! Hiszen az általánosítás abból fakad, hogy egy vizsgált halmazban vannak eltérések, negatív és pozitív irányba is kiakad a mutató. Nos, a szép lányok esetében is ez a helyzet, Ők sem egyformák, nem ugyanaz a motiváció és nem ugyanaz a külső és belső eszköztáruk sem.
 
A legtöbb hazai szépségversenyen szereplő hölgyet megvádolják a „dubaiozással” és rányomják a „pénzért mindent” bélyeget. Nem állítom, hogy nincs ilyen (mert van), de ez most minket nem is érdekel! Minket most az érdekel, hogy milyenek ezek a lányok és miben különböznek egymástól.
 
Sok lánytól halljuk a „kipróbálom magam” választ, amely önmagában a legelcsépeltebb panelválasz. Ennél kevesebben vallják, hogy csak a buli kedvéért jelentkeztek vagy a pasijuk, barátnőjük benevezte őket. Még kevesebben állítják, hogy komoly céljaik vannak a versenyekkel és már eddig is „profin” űzték a modellkedés különböző fajtáit. A válaszok között találjuk még a „csak a laptopért jöttem” sorokat is. De a legcsekélyebb számban azt mondják: „Ez az életem, ha nem nyerek, semminek sincs értelme”. Ezen érdemes egy kicsit elgondolkodni: Vajon ez a lány a lelki sivárság és önfeledt butaság királyságában él boldogan, vagy pedig egy céltudatos amazonnal van dolgunk, akitől sokan vehetnének példát?
 
Presztízs Magazin
A pasik egyik fele szereti a feltűnő vagy éppen feltűnően szép lányokat. Ez számukra ugyanolyan státuszszimbólum, mint egy óra vagy egy autó. A másik – egyben kisebb – csoport viszont éppen ellenkezőleg gondolja: A csaj legyen inkább okos és kevésbé szép, így biztonságban vagyok, nincs mitől tartanom, egy kevésbé dekoratív hölgyet könnyebb megtartani! Hohó, máris egy sztereotípia: Tehát egy szép lány nem lehet okos és minden értelmes csúnya? Nem hinném. Ha van egy értelmes, tanult, intelligens, finom és nőiesen vagány hölgy, akkor azáltal, hogy egy szépségversenyen szerepel, máris beskatujázás áldozata lesz. Én úgy tudtam és úgy is tanultam, hogy a nő az idők kezdete óta a szépség szimbóluma. Vajon hol és kik rontották el a női szépségversenyek imázsát? Talán a tömeggyártással? Talán azzal, hogy egy szépségversenyen feladatok és kérdések elé állítják a gyengébbik nemet?
 
A régi időkben egyszerűen „csak” szépnek kellett lenned, nem kellett kvíz kérdések és ügyességi feladatok elvégzésével koronát szerezned. Ma már annyira magas az ingerküszöbünk, hogy nem elég a vizuális élmény, nem elég a naturális szépség. Kell a színház, a komédia, a bulvár. Sajnos. Egy elképzelt, tökéletes világban a szépségversenynek a szépségről kellene szólnia, a külső matematikai és fizikai arányok együtteséről, amelyet a nő belső energiájával tud használni. Ezeket az energiákat mostanában a verbalitással próbálják előhozni a versenyzőkből, pedig a metakommunikáció, a non-verbalitás minden embernél sokkal erősebb, a nők pedig köztudottan jól tudnak eme eszközökkel bánni. Miért nem hagyjuk?
 
De nagy talány még, hogy miért kell valakit azért kitiltani egy országos, illetve nemzetközi „elit” szépségversenyről, ha rájönnek, hogy van, vagy volt aktos-félaktos múltja az illető hölgynek? A női mell vagy egyéb bájak talán nem esnek bele a „női szépség” definíciójába? Ha egy templom mennyezetén fedetlen keblű női alakok díszelegnek, akkor egy női szépségverseny miért tagadja meg 2012-ben Isten második – de szépségben első – csodájának erényeit? Nem értem. Amit viszont teljesen megértek, az a bizonyítás és a büszkeség. A minap egy újabb szépségversenyt vezettem, ahol a főiskolás hölgyek között volt egy 19 éves és egy 30 éves diáklány is. Nyilván egy 19 éves lány bárkit el tud varázsolni, főleg ha magabiztos és a suliban naponta fogadja a bókokat és az ajánlatokat. De egy 30 éves érett nő, akinek már ciki is lehetne egy ilyen verseny, mégis kiállt és büszkén vállalta bájait.
 
Rivalizálás, szappanoperába illő jelenetek, megjátszások, arcoskodás. Persze, ez mind jellemző a szépségek versenyeire, de csak amennyire London is esős. Jellemző, de azért nem mindig. A néző azt szeretné látni, amit a filmekben lát, hogy marják egymást a versenyzők, egymás alá tesznek és ott fúrják a másikat, ahol csak lehet. Ha ezt csinálnák, akkor lennének igazán buták! Persze én is szívesen megnéznék már egy iszapbirkózásba torkolló bikinis marakodást!:)
Átlag: 1