Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Trendek, ötletek, nem megértő kedvesek

– avagy ajándékozási tortúrák

Ákó | Patyus Ferenc | 2011.12.21. |
Trendek, ötletek, nem megértő kedvesek
Ugye, milyen egyszerű volt kisfiúként ollót, kartont, ragasztót és színes ceruzát fogva "egyéni" karácsonyi ajándékot készíteni anyának. A mama pedig örült neki. Mindig. Mi pedig büszkék voltunk a saját gyártású meglepire, amin gyakran napokig dolgoztunk, hogy tökéletes legyen. A pénzről nem sok fogalmunk volt: apa néha odaadta a kötényes néninek a boltban, aki aztán lehajolt hozzánk egy nyalókával, csókra gyűrött szájjal. Aztán nagyot fordult a világ. Annyira megfordult, hogy sok pasi számára a Szeretet Ünnepe körüli időszakot a kétségbeesett rettegés tölti ki…

A bibircsókos, kötényes asszonyok helyett a boltban ma már trendi lányok nyomják a szlenget, jóval több pénzt kérnek a portékáért, ráadásul a puszit sem követelik (sajnos). Mi pedig egyidősek lettünk a mamával, a pénz az újkor szakócája lett, és ma már édes kevés az olló, a karton és a kisfiús mosoly. Komoly ajándékkal illik meglepni az oldalbordát szeretet ünnepén. De mi a frásszal?

A képlet a következő: olyan ajándék kell, amire vágyik, ami tetszik neki, ami még nincs otthon, és amiről élete végéig emlékezhet rád. Egyszerű, igaz? A legjobb, ha már év közben figyelsz, nyitott füllel jársz, és veszed az „üzeneteket”, hogy minek is örülne igazán. Ha ez nem történt meg, akkor barátom, bajban vagy! Kapkodhatsz fűhöz-fához a karácsonyi vásár forgatagában, csak sodródsz az árral, a napok telnek, te pedig egyre idegesebb leszel. Melyik férfi ne kívánná, hogy ne kelljen ajándékokért rohangálnia? No és egy zsörtölődő, duzzogó feleséget/barátnőt hallgatnia hetekig?
A mai nő ráadásul mindent félreért – gyakran szándékosan. Ha például egy mosógépet vagy kenyérsütőt kap, akkor kiakad, hogy cselédnek nézed. Vihetsz haza lapos tévét is, de a fejedbe húzza, mondván, azt tulajdonképpen magadnak vetted. És igaza van. Az uszodabérlet és egy aerobic-tanfolyam ajándékozása olyan, mintha befizetted volna egy szőrtelenítésre a szépségszalonba. A csajoknak egyből az esik le, hogy finoman vagy kevésbé, de utalsz valamire, ami nem tetszik rajtuk. Pedig te csak jót akartál.
Presztízs Magazin
Nem jó ötlet nekiszaladni az első ajándékboltnak sem, és összevásárolni mindenféle cukinak ítélt kacatot. A gyertyatartó, babás képkeret, füstölő vagy delfines párologtató már nem nedvesít be senkit, ráadásul hamar megfeledkeznek róluk, és csak a port fogják a szekrény aljában. Parfüm, ékszer, ruha? Ezen kattogsz, mint nagyapád térde a létrán, miközben a fenyőfát díszíti. Az ünnepi ráhangolódás közben pedig arra gondolsz, hogy mitől is szép a karácsony. Nekem mi a fontos? A családi hangulat, a fénynek, az illatok, a finom vacsora, vagy az extra ajándék… extra adóssággal? Álszent módon mantrázzuk, hogy nem a pénz a lényeg és adni jobb, mint kapni. Nagy baromság.
Egy dörzsölt ékszerbolt tulajdonos ismerősöm egyszer elárulta, miért nem viszi le az árakat december 24.-én. Én naiv még azt gondoltam, komoly bevételt könyvelne el, ha az utolsó órákban bedobna pár akciót. Kinevetett. "Hülye lennék olcsóbban adni, sőt, egyszer talán még árat is emelek." Kiderült, hogy "szent délelőtt" már nem számít az ár. A viharvert férfi akkor már nem variál, nem számolgat, nem gondolkodik. Megvesz bármit, amit elé raknak. "Látnád azt a sok riadt szemű pasast, akik szinte végső esélyként esnek be hozzám, hogy adjak nekik valamit, ami csillog. Aranyos bevételem van 24.-én" – mondja az ékszeres. Mint napok óta a sivatagban bolyongó, eltévedt, kiszáradt turista, amikor egy üveg vizet talál...
Gyors és egyszerű megoldás, ha az imádott nő kedvelt parfümjét csomagoltatjuk be. Viszont kreatívak szeretnénk lenni, ugye? Ha meglepetést akarunk okozni, akkor olyat vegyünk, amit még nem birtokol. (Vagy legalább mosogassunk el.) Az ünnepek után visszavitt és kicserélt ajándék is sokat ronthat utólag a férfi presztízsén, habár gyakran előfordul…
De kijöhetünk a darálóból tekintélyvesztés nélkül is, ha például egy utazással lepjük meg kedvesünket. Itt viszont már nem árt a komolyabb bankszámla! Egy laza kirándulás a Seychelles-, vagy mondjuk a Kanári szigetekre, hmm, nem rossz választás, ha van rá cirka 400 darab ezresünk. Olcsóbban megússzuk, ha például Tunézia vagy Marokkó partjainál kiáltjuk bele a szélbe szerelmesünk nevét. Egyes felkapott országokba ma már jobb áron elvisznek minket, mint néhány puccos pesti szállodába.
Sokáig lehetne sorolni az ötleteket, de az igazság az, hogy minden nő más, az igények is eltérőek. A fejükbe nem látunk bele és azt hiszem, ez jól van így. Egyvalami azonban közös bennük: szeretnének ízig-vérig nők lenni, és azt kívánják, hogy mi is annak tartsuk őket. A nő nem szeretne mást, mint egy türelmes és megértő férfi oldalán élvezni a karácsonyt. Azt, hogy előre engedjék az ajtóban, megkérdezzék tőle, milyen napjuk volt, és megdicsérjék a főztjét. Törődést és beleegyezést várnak tőlünk, hogy ez az ünnep csak az övék: ilyenkor a lustálkodást felváltja az ágyba pakolt reggeli, a focimeccset pedig a zsebkendős Titanic. Ha hihetően játsszuk az odaadót, akkor még a kartonból kivágott, bénán megrajzolt és összeragasztott butaság is életük ajándéka lesz.
Átlag: 5