Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A dohányzás

Gabka | sxc.hu | 2012.03.09. |
A dohányzás
Minden érzésemet takarékra teszem, ha bármilyen hangulatmódosító szert, vagy eljárást használok. Ez alól a dohányzás sem kivétel. Mint tudjátok, 2012. január 01-jétől életbe lépett a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény módosítása, melynek alapvető célja a lakosság fokozottabb védelme a dohányzás egészségkárosító hatásaival szemben. Ti mit gondoltok minderről? Ellenzitek vagy támogatjátok mindezt? Miért baj az, ha dohányzom? Függőség ez egyáltalán, hiszen ez nem heroin, vagy kokain? Rengeteg kérdés merül fel a témát illetően, ezért is gondoltam arra, hogy foglalkozhatnánk egy kicsit a dohányzással.

 

Azt hallottam valakitől, hogy a dohányzásról igazán könnyű leszokni - ő már nemegyszer megtette. Teljesen igaza volt: nem az a probléma, hogyan hagyjuk abba, hanem az, hogyan érezzük jól magunkat, miután leszoktunk, hogy ne kezdjük újra.
 
A dohányosok gyakran hangoztatják, hogy cigaretta nélkül nem is lehetnének igazán boldogok. Ebből a kijelentésből is látszik, hogy a nikotinfüggőség az egyik legpusztítóbb a szenvedélybetegségek közül. Általában senki sem mutat felháborodást, vagy undort, ha valakit dohányozni lát az utcán. A dohányosok elvárják, hogy megértsük őket, ha csupán azért távoznak egy nemdohányzó környezetből, hogy rágyújtsanak. Majdhogynem csodálni illik őket a figyelmességükért.
 
Igen, a  dohányzás legális, de itt nem erről van szó. Az alkohol is legális. Minden függőséget kiváltó szer közül ez a kettő a legnagyobb gyilkos. Teljesen helyénvaló az aggodalmunk, ha a fiatalok füvet, Ecstasy-t, LSD-t, amfetaminokat vagy egyéb „rekreációs” drogokat használnak, s mégis azt ajánlgatjuk, hogy tanuljanak meg „ésszerűen” inni, és „módjával” dohányozni, hiszen abbahagyni „úgysem lehet”, pedig az alkohol hússzor, a nikotin hatvanszor annyi embert öl meg, mint az összes „rekreációs” drog együttvéve.
 
 
 
Nem mindenki alkoholista, aki alkoholt fogyaszt. Hasonlóképpen, nem mindenki válik függővé, aki cigarettázik. Ha már erről van szó, a „rekreációs” drogok használói sem szükségképpen azok. Függővé ugyanis nem az tesz, amit, vagy amennyit használsz ezekből, hanem az, amiért használod.
 
A baj az agyunk hangulat központjával van. Lehangoltnak születtünk, és még lehangoltabbá válunk, amikor – a hangulatmódosító szerek és eljárások használata miatt – elnyomjuk azt a képességünket, hogy tapasztalatainkból tanuljunk.
 
Gyakran azért kezdünk el dohányozni, mert kellemesen akarjuk érezni magunkat barátaink körében, és általában mások társaságában. Felnőttnek akarjuk érezni magunkat. Furcsa hiedelem, hogy felnőttebbé, vagy érettebbé válnánk attól, ha valami károsat teszünk önmagunkkal. Ennek éppen az ellenkezője az igaz. Az érett ember olyasmit tesz, ami énje növekedéséhez vezet, nem pedig az önpusztító cselekvés.
 
A cigaretta nagy szélhámos. Egyéniséget és kreativitást ígér, miközben inkább egységesít. A cigi nélküli serdülő az igazán eredeti. Az, aki nem visel piercinget a fülében, a nyelvében, vagy a köldökében, és bátran kiáll egyénisége, szabadsága védelmében.
 
A legtöbb dohányos képes helytállni a munkában, és más szenvedély betegektől eltérően nagyon jól teljesíthetnek. Miután azonban a cigaretta segítségével elnyomják érzéseiket, emberi kapcsolataikban érzelmileg kevésbé hozzáférhetőek lesznek. Az újabb cigaretta ismét hamis magabiztosságot kelt.  Az érzelmi élet zavarossá, nyomasztóvá válik, ha elfojtjuk természetes érzéseinket.
 
Ki gondolná, hogy a cigaretta használata mögött mindezek a tényezők megtalálhatóak.  Számomra rendkivül érdekes volt, mikor tüzetesebben utánajártam. Remélem számotokra is hasznos lesz mindaz, amit összefoglaltam nektek! Ha kérdésetek van a témával kapcsolatban, vagy egyébb függőséggel, írjatok bátran, minden kérdésre boldogan válaszolok!
 
Gabka
gygabka [at] gmail [dot] com (gygabka [at] gmail [dot] com)
gabka gabkaa /facebook
Még nincs értékelve