Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A fül és az internet

Dr Bacsa Judit /fül-orr-gégész Gaba Medical Center/ | archív | 2014.01.04. |
fül, internet
A fül és az internet
Az egészséges füllel jól hallunk, nem fáj, nem viszket, nem dugul el, gyakorlatilag nem tudjuk, hogy van. Mégis ott van a fejünk két oldalán és igazán jól jön, amikor szemüveget kell hordanunk, vagy ha elhatározzuk, hogy külső megjelenésünket fülbevalóval tesszük vonzóbbá.

Rögtön ráébredünk a fül jelentőségére azonban, amint a legkisebb baj van vele. Elég, ha csak eldugul egy kicsit, már megváltozik az észlelés, elveszetté bizonytalanná válunk, a lobbanékony alkatúak egyenesen"megőrülnek". A XXI. század gyermeke persze mindent rögtön és hatékonyan akar megoldani; felüti az internetet és rögtön orvosdoktorrá válik: csepegtet, piszkál, fülgyertyázik.... A tetejében egyre több gyógyszer kapható vény nélkül, elárasztanak a reklámok, ezért azt hisszük, hogy meg tudjuk gyógyítani magunkat és el is kezdődik az öngyógyítás. Érthető a buzgalom, hiszen kinek van ideje holmi fülpanasz miatt órákat a rendelőben tölteni...?  Persze az autószerelőjével időpontot egyeztet, szabadnapot vesz ki, türelmesen várakozik, amíg az olajcsere, fékbetét ellenőrzés megtörténik. Megérne egy külön értekezést, hogy az emberek miért gondozzák jobban az autójukat, mint saját porhüvelyüket, de most talán ne menjünk ilyen messzire. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az emberi szervezet nagyságrendekkel bonyolultabb, mint a legmodernebb autó, ezért szerencsés lenne, ha az internetet csupán a legközelebbi fülészet megtalálásához használnánk, nem a diagnosztikához, még kevésbé a terápiához. Sok betegem panaszolja, hogy nem kap elég részletes magyarázatot a betegségével kapcsolatban az OEP finanszírozott rendeléseken - nyilván időhiány miatt-, ezért igyekszem maximális türelmet tanúsítani az "internetes betegeimmel" kapcsolatban.

Javaslatom, ha fülészeti panaszuk van, fülésztől kérjenek segítséget!

Fülészeti panaszok:

      - dugulás

      - halláscsökkenés

      - fülfájdalom

      - fülzúgás

      - szédülés

      - fülfolyás

      - fülviszketés

A gond az, hogy egy fajta panasz mögött különféle betegségek, vagy kórállapotok állhatnak. Például a füldugulás hátterében állhat fülzsírdugó, középfülgyulladás, fülkürthurut, vagy akár trauma. Így ezek kezelése természetesen más és más. Még bonyolultabb a dolog azon tünetek esetén, amelyek több szakmához tartozó betegségek okozhatnak. Ilyen például a szédülés, amit okozhatnak fülészeti, ideggyógyászati, reumatológiai, hematológiai, vagy reumatológiai betegségek. Ilyenkor részletes kivizsgálásra van szükség.

A diagnózis megállapításához nem elég tudni az előzményeket (fürdés, fülpiszkálás, megfázás, milyen gyógyszereket kapott korábban), és hogy jelenleg mit érez a beteg, hanem meg is kell VIZSGÁLNI a panaszos fület. Ezt a dolog jellegéből adódóan senki sem tudja megtenni a sajátjával (még én sem). A differenciál diagnosztika azt jelenti, hogy az adott panaszt okozó betegséget a fülészeti és kiegészítő vizsgálatokkal azonosítjuk. Ez a feltétele annak, hogy kitaláljuk a terápiát.

Tehát VIZSGÁLAT nélkül nincs Terápia, és nincs GYÓGYULÁS.

Természetesen nem vitatom, hogy vannak olyan enyhe lefolyású betegségek, amelyek akár maguktól is meggyógyulnak, de ebben az esetben is fontos, hogy ne kísérletezzünk magunkkal.

Tilos: a fülgyertya, az Audi spray, a fültisztító pálcika, kövirózsa!

Lehet viszont a náthát orrcseppel, vitaminokkal, ágynyugalommal és teával kúrálni.

Ha már többször kellet a fülét mosni dugulás miatt, használjon Cerumina sprayt megelőzésre, ha azonban eldugul a füle, haladéktalanul keresse fel a fülészét.

A cikk a Presztízs Style magazinban jelent meg.

Még nincs értékelve