Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A gyógyítás fontos – a megelőzés még fontosabb

Ismerjük meg az egyéni és csoportos gyógytornát!

x | sxc.hu | 2010.12.27. |
A gyógyítás fontos – a megelőzés még fontosabb
Az emberiség fennállása, vagyis két lábon járásunk óta, jól ismerjük a gerincbetegségeket, ízületi fájdalmakat. Gyakoriságuk az utóbbi években jelentősen megnőtt, népbetegséggé vált. A nemzetközi statisztikák szerint az iparilag fejlett országokban a felnőtt lakosság mintegy 90 százaléka szenved életének egy periódusában nyak-, hát-, derék-, vagy ízületi fájdalomtól. A panaszok egy része hirtelen kezdődik (akut tünetek), máskor lappangva, fokozatosan jelentkeznek (krónikus), néha heveny szakba is átmehetnek. Mára a mozgásszervi betegségek megelőzésének alapeleme a gyógytorna, a már kialakult betegségek gyógyításában a gyógyszeres terápiát egészíti ki.
A klinikai vizsgálatok által megállapított diagnózis alapján, egyénre szabott terápiás gyakorlatok összessége. A gyógytornász mindig magasan képzett, felsőfokú végzettséggel rendelkező szakember, aki figyelembe veszi az egyén és a betegség sajátosságait. Az egyéni gyógytorna mindig pontosan megtervezett kezelési terv alapján folyik. Célja a beszűkült ízületi mozgások terjedelmének növelése, a zsugorodott izmok nyújtása, a gyengült izmok erősítése, a keringés javítása. Ezáltal a mozgáskor, vagy akár nyugalomban fellépő ízületi és izomfájdalom csökkenését érjük el. Természetesen – kiegészítő terápiaként – a kezelőorvossal megbeszélve használunk fájdalomcsillapító, izomlazító kenőcsöket, porcképzést javító gyógykészítményeket, gyulladáscsökkentő gyógyszereket, jégterápiát.
A kezelés területei igen sokrétűek. Ortopédiai-, reumatológiai-, ideggyógyászati kórképek kezelése, sérülések, műtétek, agyvérzés utáni rehabilitáció.
 
Tartásjavítás, fájdalomcsillapítás – és megelőzés
 
A gyógytorna másik lehetősége a csoportfoglalkozás, amikor a gyógytornász az azonos betegségben szenvedőknek tart órát. Ma a csoportórák közül a legnépszerűbb a gerinctorna. Célja a helyes testtartás megtanítása, izomerősítés, a beszűkült gerincmozgások oldása, a feszes izomzat lazítása. A torna hatására a tartórendszer struktúrája és funkciója javul, ami a hát- és deréktáji fájdalmak csökkenését eredményezheti, valamint csontritkulás, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is alkalmazható. A mindennapos stressz oldására is kiváló.
Presztízs Magazin
A csoportos gerinctornát bárki igénybe veheti, akinek nincs kimutatott gerincsérve, vagy akut lumbágója, viszont vannak visszatérő derék-, hát- vagy nyaki gerinc-panaszai. Akiknél még nem jelentkezik a tünet, viszont sokat ülnek, azoknál a rendszeres gerinctornával megelőzhető a fájdalmak kialakulása.
Az ízületi és gerincfájdalom többnyire nem elkerülhetetlen sorscsapás, hanem sok esetben a helytelen tartás, a mozgásszegény életmód következménye. Kétségtelen, hogy gyakran örökölt tényezők, fizikai túlterhelés is nagy szerepet játszanak a kialakulásában, de az is, hogy megfelelő életmóddal mindenki sokat tehet a panaszok megelőzéséért. Különösen azok, akiknél hajlamosító tényező áll fenn. Sokkal könnyebb megelőzni a bajt, mint meggyógyítani!
Manapság nem könnyű feladat a legnagyobb ellenfelet, a lustaságot és a rossz szokásokat legyőzni. A gyógytorna azonban nagymértékben hozzájárulhat a siker megvalósításához, és a jó közérzet eléréséhez.

 

Átlag: 5