Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A kullancsokkal csak óvatosan!

Némethné Czövek Katalin és Kovács Zoltán | Kovács Zoltán és Laczkó Kornél | 2010.07.01. |
A kullancsokkal csak óvatosan!
Végre itt a jó idő, a növények vakító zöldek, az ember boldogan várja, hogy szabadidejét végre a szabadban tölthesse. De ezzel egyidejűleg erdő, mező más lakói is felébrednek és egy-egy fajuk a bokrok leveleinek fonákján, a fűszálakon várakoznak, hogy gyanútlan áldozataik arra sétáljanak. Fájdalmatlan csípéssel így egy hosszú távú és kellemetlen tünet-együttest okozhatnak. Mi is ez a bokrok alján megbúvó élősködő és mi a betegség, amit okoz? A Lyme borreliosis, avagy a „kullancs-kór” egy baktériumok által okozott betegség, melyet a Borrelia burgdorferi-vel fertőzött kullancsok terjesztenek.

 

Hogyan alakul ki a Lyme borreliosis? A kullancsokból az állat csípésekor keletkező nyílt bőrsebbe kerülő baktériumok okozzák, emberről emberre semmilyen formában sem terjed. A kullancs gyomrában szaporodó borréliák a legalább 24 órája tartó vérszívás során, vagy a kullancs eltávolításakor kerülnek az emberi szervezetbe. A vérárammal a szövetek közé vándorolva terjednek el. A testfolyadékban csak a fertőzés első heteiben, akkor is csak néhány napon át vannak nagyobb számban jelen. Mikroszkópos vizsgálattal ezért a kórokozók a ma használatos módszerekkel nem mutathatók ki. A bőrbe fúródott kullancsok – különösen az éretlen formák – apró méretük és fájdalmatlan csípésük miatt alig észrevehetők.
Presztízs Magazin
Ha a kullancsot 24 órán belül eltávolítjuk, a fertőződés valószínűsége minimális, 48 óra múlva már 30 százalék, 72 óra elteltével közel 100 %. Természetesen távolról sem jelent minden kullancscsípés fertőzést, de mindig fontos szerepe van az eltávolításnak. Lássuk, hogyan? A gyógyszertárakban is kapható kullancscsipesszel kell megfogni a parazitát a bőrhöz minél közelebb, és folyamatosan húzni. Ha enyhén csavarjuk az óramutató járásával ellentétes irányban, könnyebben kijön, de a potrohát nem szabad nyomkodni közben, mivel ezzel esetleg a fertőzött váladékot a bőrbe fecskendezzük. Ha a feje beszakad, nem okoz problémát, mivel a gyomor tartalmazza a kórokozókat. Kullancskiszedő hiányában használhatunk egy egyszerű szemöldökcsipeszt is.
A kullancs eltávolításakor nem szabad megfojtani azt krémmel vagy petróleummal, mert késlelteti az eltávolítást, és arra készteti az állatot, hogy visszaöklendezze váladékait az emberi testbe. Az eltávolítás után és másnap fertőtlenítsük jódoldattal a csípés helyét. A csipeszt is célszerű fertőtleníteni! Elővigyázatosságból 4-6 hétig figyeljük a helyet és környékét, a körkörösen terjedő bőrgyulladással forduljunk orvoshoz!
 
A betegség tünetei
 
Legalább egy hónapig, de jobb 6 hétig figyelni, mert a szervezeti reakció ennyit is késhet. Fertőzés esetén kokárdaszerűen gyűrűs, gyulladt és épnek látszó bőrfelületek váltakoznak. Leggyakrabban egyetlen, alig lobos külső gyűrű veszi körül a központi gyulladt területet, kettőjüket halovány bőrsáv választja el, de lehet egyöntetűen és intenzíven vöröses folt is. Napról-napra terjed, átmérője 5 cm-től akár 10 cm-ig nőhet. Kialakulhat néhány óra és 1 hónap után, de el is maradhat. Ez az egy jellemző tünete van a borreliosisnak, ezért nagyon fontos ennek az ártalmatlannak látszó bőrgyulladásnak a mielőbbi felismerése. Emellett azonban az egész szervezet megbetegszik, amit azonnal vagy csak a később jelentkező és szinte megszámlálhatatlan tünet jelez.
Gyanús, ha „nyári influenzát” vagy meghűlést észlelünk. Láb, fej, izom és ízületi fájdalmat, fáradtságot, feltűnő fáradékonyságot, étvágycsökkenést, görcsöket. Lappangási ideje hónapok, de évek múltán is megbetegítheti szervezetünket. A kórokozó ugyanis a keringéssel bárhová eljuthat és alkalmas körülmények között idült gyulladást válthat ki. Késői tünetek lehetnek, idült bőrhegesedés, de az idegrendszert (elsősorban agyidegeket) és szívet (szívburkot gyulladást, ritmuszavart) megtámadhatja. Állatokat is megbetegíthet, sőt a kórokozók fennmaradását is az állatok biztosítják. Náluk a betegség lefolyása enyhébb és kezelésre gyorsabban gyógyul.
 
Van-e védőoltás a Lyme borreliosis ellen?
 
A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen van, de a borrelia
Presztízs Magazin
fertőzés ellen még nincs védőoltás, pedig hatalmas erőkkel dolgoznak rajta. A borreliosis gyógyítható! A kórokozó Borrelia burgdorferi számos gyógyszerre érzékeny, sokféle antibiotikummal elpusztítható. A teljes gyógyulás függ a betegség korai felismerésétől, a hatékony és elegendő mennyiségű és megfelelő ideig tartó antibiotikus kezelés alkalmazásától, és az időben történt esetleges ismétléstől.
A jelenleg alkalmazott antibiotikumokkal legalább 4-6 hétig tart, ugyanis a kórokozók nagyjából 2-3 hetes szaporodási ciklusa valószínű és ennél legalább kétszeres ideig kell tartani a kezelésnek. A kórokozó hihetetlen alkalmazkodóképességű és részben sejten belüli elhelyezkedésű, ezért a kísérletek és eddigi klinikai tapasztalatok alapján az örökítő anyagát megbénítani és a kórokozót elpusztítani csak két egyidejűleg adott gyógyszerrel és a szokásos mennyiség kétszeres adagjával lehet. Támogassuk a szervezetet vitaminokkal, és nyomelemekkel is.
 
Mindenki megbetegszik akit kullancs csípett meg?
 
Valószínűleg nem, mert ezer kullancsból csak egyetlen fertőzött kórokozóval, de vigyázni kell, mert legalább száz típusú baktériummal! Jó egészségi állapotban ritkán okoz betegséget, de a testi-lelki, szellemi megterhelés a betegség kialakulásának kockázatát növeli. Az alternatív módszerek ez esetben is segítséget nyújtanak a klinikai gyógyszeres kezelés mellett.
A VITAL Oktatási és Referencia Centrumban lehetőség van az ún. rejtett fertőzési gócok, avagy alvó gócok feltárására. Így az adott szervezetben azonosítható a kullancs által terhelt terület, és az adott szöveti terület, ami természetesen a szervezet összműködését is (lelki, működési zavarok, vitaminhiányok figyelembe vételével) befolyásolja. A gyógyszeres kezelés mellett nem specifikus ún. kivezető terápiával lehet a borreliózistól megszabadítani az embereket.
Átlag: 5