Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A lekvárban legyen barack!

Az adalékanyagok negatívan befolyásolhatják szerveztünk működését

Balgogh Zoltán | 2011.02.22. |
A lekvárban legyen barack!
Az adalékanyagok mennyisége igen különböző lehet, napi néhány milligrammtól több grammig terjedhet – tudtuk meg Szalayné Kónya Zsuzsától, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Dietetikai Szolgálatának vezetőjétől. A szakember szerint az élelmiszer-adalékanyagok legnagyobb csapdája, hogy engedélyeztetésük során nem lehet azt szűrni, hogy allergizálnak-e.

- A sok adalékanyagot tartalmazó élelmiszerek milyen káros hatással lehetnek szervezetünkre?

- A színezett édességek, a habos desszertek, a sütemények - és minden olyan termék, melyeknek hosszan meg kell tartania puha (friss jellegű) állagát; valamint a csökkentett energiatartalmú élelmiszerek annak érdekében, hogy az alacsony zsírtartalmuk mellett selymes állaguk megmaradjon - az átlaghoz képest több adalékanyagot tartalmaznak – mondta Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikus, élelmiszeripari mérnök. – Az emulgeáló- és sűrítőanyagok segítségével több vizet kötnek meg. A nagyobb vízmennyiség egyben azt jelenti, hogy az élelmiszer könnyebben penészedik és könnyebben szárad ki, ami maga után vonja a tartósítószerek alkalmazását. Emellett, mivel az élelmiszer íze jelentős mértékben függ a benne
Presztízs Magazin
található zsír eloszlásától, a zsírtartalom csökkentése az íz csökkenésével jár. A termékek „light“-változatát ezért adott esetben erősebben fűszerezik vagy aromákkal vegyítik, ami hordozóanyagok és ízfokozók alkalmazását is szükségessé teheti. Az adalékanyagok jelentős része negatívan befolyásolhatják az emésztést és a tápanyagfelvételt, elősegíthetik a betegségek kialakulását, illetve a gyanúk szerint betegségeket válthatnak ki, allergiaszerű tüneteket, allergiát vagy asztmát okozhatnak. Attól függően, hogy az ember hogyan és milyen élelmiszerekkel táplálkozik, az esetleg felvett adalékanyagok mennyisége igen különböző lehet, napi néhány milligrammtól több grammig terjedhet. Alapszabályként azonban megállapítható, hogy minél kisebb mértékben feldolgozott az adott élelmiszer, annál kevesebb adalékanyagot tartalmaz. Aki tehát a feldolgozatlan élelmiszereket részesíti előnyben, és inkább maga főz friss és nyers hozzávalókból, az általános becslés szerint naponta 5 g adalékanyagnál kevesebbet fogyaszt el. Ugyanakkor rendszerint már a kenyeret, a sajtot, a felvágottakat és az édességeket is kötelezően jelölendő adalékanyagok segítségével állítják elő. Aki gyakran használ nagymértékben előkészített vagy fogyasztásra kész termékeket – például süteménypor-keverékeket vagy dobozos leveseket –, a becslések szerint napi 20 g adalékanyagot is elfogyaszt.
 
- Mit érdemes tudni az E-számokról?
 
- Az Európai Közösség a hatvanas években fejlesztette ki az adalékanyagok azonosítására az E-számozási rendszert, így azóta bármi, ami egy adott élelmiszerbe kerül, legyen az vitamin, fűszer vagy akár karamell, kapott egy számot 100-tól 1518-ig. Így az összetevők felismerésében nem okoz gondot a nyelv. Az élelmiszer-adalékanyagok legnagyobb csapdája, hogy engedélyeztetésük során nem lehet azt szűrni, hogy allergizálnak-e. Tehát csak azután derül ki, hogy gondot okoznak, miután elfogyasztottuk őket. Ugyanis az engedélyezés során alapvetően toxikus hatásokra vizsgálják az adalékanyagokat. Ebből adódik, hogy vannak olyan adalékanyagok, amelyeket hosszú időn keresztül használtak, majd egyszer csak kiderült, hogy például rákkeltők, és akkor betiltották. Ez történt például a tartrazinnal (sárga festékanyag, E-102), ami asztmát okoz és rákkeltő, használatát Németországban nemrégiben korlátozták. Egyébként nem minden E mesterséges és káros. Az E-számok közül például az E 150 a karamell-tartalomra utal, az E 300 pedig a C-vitamint jelzi, de E-számmal rendelkezik  a kurkuma is, mely nyilván nincs káros hatással a szervezetre. A baj az, hogy az igazán természetes adalékanyagokból csak nagyon-nagyon kevés lelhető fel az iparban.
 
- A csomagolt élelmiszereken feltüntetett adatoknál, melyek adnak segítséget az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában?
 
- A táplálkozástudományi szakemberek, dietetikusok kidolgozták az irányadó napi beviteli
Presztízs Magazin
értéket (INBÉ), ami egy felnőtt, egészséges, közepes fizikai aktivitású ember kiegyensúlyozott étrendjéhez szükséges energia (kilokalória), cukor, zsír, telített zsírsav és nátrium teljes napi mennyiségét takarja. Azaz megmutatja, milyen tápanyagból mennyire van szükségünk az egészséges és aktív élethez. (az értékek alapja a 2000 kcal tartalmú étrend)
Ezenkívül a legtöbb címkén található egy lista, ahol az összetevők olyan sorrendben sorakoznak, amilyen arányban megtalálhatók az ételben. Ha tehát a lekvárosüvegen a barack csak a lista végén található, akkor jobb, ha visszateszi a polcra.
Átlag: 5