Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A vegetáriánus étrend előnyei, hátrányai, veszélyei

Hermann Eszter | archív | 2013.05.18. |
A vegetáriánus étrend előnyei, hátrányai, veszélyei
Nem újkeletű „találmány”, hiszen már ókori gondolkodók is említést tettek a vegetarianizmusról: Szókratész, Platón, vagy Pitagorasz is a húst mellőző étrend szószólói voltak. Az újkor hírességei közül pedig még többen választják a vegetáriánus táplálkozást, ennek egyik leglelkesebb híve Paul McCartney, aki nemcsak zenei tehetségével, hanem saját, hús nélküli ételeket tartalmazó szakácskönyvével is megörvendeztette már a közönséget.

Köztudott, hogy a vegetarianizmusnak több irányzata is van. A szemivegetarianizmus igen sok emberre jellemző, hiszen itt az étkezésből mindössze a vörös húsok maradnak ki; baromfit, halat és minden állati eredetű nyersanyagot viszont fogyaszt az, aki ezt a táplálkozási módot választja. Megkülönböztetjük azokat, akik a növényi élelmiszerek mellett csak tojást, vagy csak tejtermékeket fogyasztanak, ők az ovo-, illetve laktovegetáriánusok, az ovo-laktovegetarianizmus pedig mindkettőt engedélyezi. A legdrasztikusabbak a vegánok, vagyis a veganizmus követői, akik minden állati eredetű alapanyagot kizárnak az étrendjükből.

De vajon miért? – A motivációk eltérőek. Van, aki etikai megfontolásból utasítja el a húsfogyasztást: nem akar életet kioltani, vagy kioltatni. Ez a nézet persze gyakran vita tárgyát képezi: sokan vannak, akik logikátlannak találják ezt a motivációt – végső soron a növény is élet. Néhányan vallási meggyőződésből folytatnak vegetáriánus életmódot, emellett vannak olyanok is, akik a környezetvédelmet tartják szem előtt, az állattartás ugyanis több energiát, területet igényel, mint a növénytermesztés.

A vegetarianizmus előnyei

Presztízs Magazin

A kiegyensúlyozott, egészséges étrend szempontjából nem mindegy, hogy a vegetarianizmus melyik irányzatáról van szó. Veresné Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa elmondta: egyes betegségek, mint a köszvény, vagy reumás panaszok, rheumatoid arthritis kezelésére például gyakran javasolják a vegetáriánus étrendet, de nem a veganizmust, csak a vörös húsok elhagyását, illetve az ovo-, laktovegetáriánus táplálkozást.

Egy jól összeállított vegetáriánus étrend az elhízás hatékony ellenszere lehet, ugyanis kevesebb benne a szénhidrát és a cukor, valamint - magától értetődően - a zsíros ételeket is mellőzi. Utóbbi oknál fogva védi az ereket, csökkenti az érelmeszesedés esélyét. Ez az érvédő hatás a vegetáriánus táplálkozásra áttért cukorbetegek esetében is jótékony lehet, főként, ha korábban nem megfelelően táplálkoztak, illetve nagymennyiségű húst fogyasztottak. A vegetáriánusok étrendje emellett jóval kevesebb sót tartalmaz, ami hasznos magas vérnyomás ellen, ezzel szemben bővelkedik rostanyagokban, így segíthet székrekedés, vagy vastagbélbetegségek esetén.

Hátrányok és hátulütők

Presztízs Magazin

Míg a szemivegetarianizmus - ha egészséges, változatos táplálkozással jár együtt - akár gyermekeknél is alkalmazható, addig az ovo-, illetve laktovegetáriánusok étrendjének összeállításához már javasolt hozzáértőhöz fordulni. Ami pedig a dietetikus szerint is inkább riasztó, de legalábbis igen komoly szakértelmet kíván, az a teljes vega táplálkozás, ennek ugyanis lehet néhány egészségre igencsak káros hatása. Növényi eredetű fehérjéből nagyon nehéz olyan minőséget és akkora mennyiséget fogyasztani, amire a szervezetnek szüksége van. Szóba jöhet tápszeres kiegészítés, vagy megfelelőképpen, adott szempontok alapján kell összeállítani az alapanyagokat ahhoz, hogy a fehérjét pótoljuk. A barna rizs és a bab (szójabab, szemes bab) kombinációja például alkalmas erre, de a bab a kukoricával is jó párost alkot. Ez azonban nagy odafigyelést és mindenekelőtt szakember segítségét igényli.

Presztízs Magazin

Veresné Bálint Mártától azt is megtudtuk: a vas pótlása ugyancsak problémás, hiszen ez igazán jó hatásfokkal csak az állati eredetű élelmiszerekből tud felszívódni. Gondot okozhat ezenkívül a cinkhiány, mert a növényekben olyan felszívódást gátló anyagok találhatók, melyek - akárcsak a vas esetében - rontják az ásványi anyag hasznosulását. „Ami pedig még nagyobb baj: a vega étrend a kálcium felszívódását is hátráltatja, márpedig a magyar lakosság hatvan-hetven százaléka kálciumhiányos. Említést érdemel a vérképzéshez szükséges B12-vitamin is, ami csak az állati eredetű alapanyagokban található meg, ezek nélkül kizárólag dúsított élelmiszerekkel, étrendkiegészítőkkel pótolható.”


Képek: bevezetem.hu, antinatalismo.blogspot.com, livestrong.com, vegafood.hu

Még nincs értékelve