Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A víz az úr

Számít a mennyiség, de a minőség is

dr. Miliosz Nikolett | Patyus Ferenc | 2014.08.04. |
víz
A víz az úr
A vízfogyasztás fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni, főleg, hogy a hőmérő higanyszála egyre meredekebben ível felfelé. Ám túl azon, hogy a víz szomjúságunkat csillapítja, ahhoz is elengedhetetlen, hogy életben maradjunk.

Testünk alapköve

Víz nélkül nincs élet: igaz ez a Földünkre, de ugyanígy igaz az emberi szervezetre is, ugyanis a víz csecsemőként 75-80, felnőttként nagyjából 60-65, míg idősebb korban 50%-át alkotja testünknek. Ám attól, hogy csökken szervezetünk vízkoncentrációja, az ellátandó feladatok száma nem lesz kevesebb, ezért is kell nagyon odafigyelni a folyadék-utánpótlásra. A víz ugyanis nemcsak arról gondoskodik, hogy a tápanyagok és az oxigén eljussanak a sejtjeinkhez, s ott megfelelően fel is szívódjanak, de arról is, hogy méregtelenítse veséinket. Emellett fontos szerepet játszik állandó testhőmérsékletünk kialakításában, vérkeringésünk biztosításában, vérünk sav-bázis egyensúlyának befolyásolásában, valamint az általunk belélegzett levegő párásításában, ám ezek csak kiragadott példák a víz által a szervezetünkben végzett csodálatos munkáról.

Presztízs Magazin

Mégis, mennyi az annyi?

A szervezet vízháztartását hormonális és idegrendszeri folyamatok szabályozzák, ám az egyensúly csak akkor őrizhető meg, ha ugyanannyi víz kerül vissza egységnyi idő alatt a szervezetünkbe, mint amennyit az ugyanazon idő alatt elhasznál. Ez átlagosan 2,4-2,5 liter vizet jelent naponta, ennyit használ fel szervezetünk az emésztés és kiválasztás, a légzés és a verejtékezés során. Vizeletünkkel naponta átlagosan 1-1,4 liternyi, székletünkkel 0,2 liternyi, míg a verejtékezéssel átlagosan 0,5 liternyi folyadék távozik. Arról se feledkezzünk meg, hogy a kifújt levegőmennyiség is tartalmaz vizet, ez átlagosan 0,3-0,5 litert jelent naponta.

Mennyit igyunk?

Az elsődleges cél mindig a folyadékháztartásunk egyensúlyának fenntartása, s ebből a szempontból alapvető fontosságú, hogy tisztában legyünk azzal: attól, hogy pillanatnyilag nem érzünk szomjúságot, még innunk kell. Az emberek nagy része ugyanis itt követi el a legnagyobb hibát – kizárólag akkor hajlandó némi folyadékot venni magához, ha már elviselhetetlen szomjúság kínozza. Tipikus eset ez különösen az idősebb embereknél, akik csökkent szomjúságérzetüket viszonylag ritkán, és akkor is csak néhány korty vízzel csillapítják.
Szakértők megállapítása szerint egy felnőtt férfi napi folyadékszükséglete 2,5, míg egy felnőtt nőé 2 liter, ezen mennyiségeket azonban a környezet hőmérséklete és a fizikai aktivitás is jelentősen befolyásolja. Jó, ha tudjuk, hogy – annak ellenére, hogy a víz nemcsak folyadék, hanem élelmiszer és légzés útján is kerül szervezetünkbe –, nem árt, ha a fent megjelölt vízmennyiség elfogyasztására mindennap törekszünk

Presztízs Magazin

Beteg vagyok, vagy csak nem ittam eleget?

Nem is gondolnánk, hogy a szervezet már akkor jelzéseket ad le számunkra szomjúságérzet generálásával, amikor mindössze 1%-nyi vízhiánya van. A szomjúságérzetünk kielégítését azonban a mai rohanó világunkban sokan igyekszünk halogatni, s hogy ezt milyen rosszul tesszük, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy szervezetünk erre fizikai tünetekkel reagál. Szédülés, nyomó-lüktető fejfájás, émelygés, fáradtság, látászavarok, a koncentrációképesség zavara mind-mind lehet a vízhiány jele, ezért, amikor ezen tüneteket tapasztaljuk, tanácsos a kétségbeesés és különféle gyógyszerek bekapkodása helyett először egy nagy pohár vizet elfogyasztanunk, s csak ennek eredménytelensége esetén fordulni egyéb módszerekhez. Megdöbbentő adat, mert viszonylag kis aránynak tűnik, de amennyiben szervezetünk folyadékháztartásának 10%-át elveszti, már leáll a veseműködésünk, 20%-os folyadékveszteség pedig halál beálltához vezet.

Egy picivel több figyelem

Ha hajlamosak vagyunk arra, hogy megfeledkezzünk a rendszeres vízutánpótlásról, mindenképpen hasznos megfogadnunk az alábbi tanácsokat:
•    próbáljunk egy kis tudatosságot belecsempészni az ivási szokásainkba, ne várjuk meg, amíg a szervezetünk szomjúságot jelez!
•    ügyeljünk arra, hogy az általunk elfogyasztott táplálék ne csak szilárd, hanem folyékony ételekből is álljon!
•    ma már több olyan okostelefonra tervezett alkalmazás létezik, melyben folyamatosan dokumentálhatjuk az elfogyasztott folyadék mennyiségét, ám a jegyzetelős módszer sem kevésbé hatékony megoldás!
•    ha észleljük, hogy a nagyon keveset ivók táborába tartozunk, hordozzunk magunknál egész nap egy másfél literes palackot, és igyekezzünk a nap végére ezt a mennyiséget elfogyasztani! De lehetőség szerint kerüljük a nagymennyiségű alkohol, kávé, kóla, cukros üdítő fogyasztását, mert ezek is vizet vonnak el a szervezettől!

Presztízs Magazin

Milyen vizet válasszunk?

Napjainkban a vizek széles választékával találkozhatunk a polcokon, de lássuk, melyik megjelölés mit jelent!
•    Ivóvíz: az ivóvíz az ÁNTSZ által rendszeresen ellenőrzött minőségű víz, mely hazánkban döntő többségben felszíni vizekből, talajvízből és mélyebb rétegekben előforduló vizekből tevődik össze. Fogyasztás előtt fizikai, kémiai és biológiai eljárással tisztítják meg a szennyeződésektől.
•    Ásványvíz: az ásványvíz zárt, földalatti rétegekből származik, ezért ásványianyag-tartalma igen jelentős, származásának zártsága miatt kevésbé van kitéve a szennyeződéseknek.
•    Forrásvíz: itt nem követelmény, hogy a víz védett rétegből származzon, emiatt ásványianyag-tartalma az ásványvízé alatt marad. Döntően a feltörés helyén palackozzák.
•    Gyógyvíz: csak korlátozott mennyiségben fogyasztható, ugyanis igen magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik.

Ásványvíz vs. csapvíz

Örök dilemma, hogy a csapvíz vagy az ásványvíz alkalmasabb emberi fogyasztásra. A kettő között valóban sok különbség van, amely legmarkánsabban a víz forrása, kezelése és a fogyasztókhoz való eljuttatása tekintetében mutatkozik meg. Az ásványvíz mellett lándzsát törők gyakran hozzák fel ellenérvként a csapvízzel kapcsolatban, hogy a felszíni vizek, és a nem túl mély rétegben található talajvizek sokkal nagyobb arányban vannak kitéve a mezőgazdaságban alkalmazott kemikáliáknak, a vegyiparból, a gyógyszergyártásból, valamint a hulladéklerakókból a vízbe kerülő szennyezőanyagoknak, s a csapvíz tisztítása érdekében alkalmazott klór is ártalmas az emberi egészségre. A magyar szakemberek viszont igyekeznek mindenkit megnyugtatni: Magyarországon szigorú jogszabályok határozzák meg a minőségellenőrzés szabályait, részletesen kitérve arra, hogy milyen fizikai, érzékszervi, mikroszkópos és kémiai vizsgálatokon kell a víznek keresztülmennie ahhoz, hogy a csapból egészséget nem károsító víz folyjék. Azonban a kétkedőknek sem kell lemondaniuk a csapvízről, hiszen ma már számos olyan berendezés létezik, mely a lakásba belépő vizet megszűrve garantáltan egészségesebb végeredményt produkál.

Presztízs Magazin

A csapvizet preferálók tábora viszont joggal teszi fel a kérdést: valóban ásványvíz van az ásványvizes palackokban? A flakonok oldalán található megjelölések ugyanis sokszor félrevezetők, s kisül, hogy pusztán tisztított csapvizet vett a gyanútlan vásárló. Ezért mindenképpen nagyon fontos, hogy a vásárlók tájékozódjanak az általuk kedvelt márka lelőhelyéről, hiszen a tisztított csapvíz ásványvízként történő értékesítése százszoros hasznot eredményez, van pénz tehát hangzatos reklámszlogeneket köríteni az egyébként átlagos termék köré.
A másik problémát a pillepalackok jelentik, sok háztartásban még ma is körülményes a szelektív hulladékgyűjtés, a palackok lebomlási ideje pedig ezer évnél is több lehet. Ebben a tekintetben Németország és Horvátország példamutató kezdeményezésbe fogott: betétdíjassá tette a pillepalackokat, melyek túlnyomó százaléka így garantáltan visszakerül a körforgásba.

Átlag: 5