Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Alzheimer-kór?

Mit tegyünk, ha nem akarunk a rettegett betegségben szenvedni?

Alzheimer-kór?
Az Alzheimer-kórtól minden embert tart, főleg ha a környezetében előfordult a betegség, hiszen tudjuk, hogy következménye az elbutulásnak egy visszafordíthatatlan formája. A betegségben szenvedők szellemi képessége folyamatosan romlik, a személyiségben és a viselkedésben egyaránt olyan változások következnek be, amelyek akadályozzák a mindennapi életet.

A köztudatban úgy él, hogy az Alzheimer-kór csak öregkorban fordul elő. Valóban így van, hiszen alapvetően a 65 évnél idősebbeket érinti, de ezt nem szabad összekeverni a normális öregedéssel! A betegség hátterében olyan mechanizmusok állnak, amelyek eltérnek a test többi öregedési folyamataitól.
Az elmúlt évek genetikai kutatásai rámutattak arra, hogy a „szürke tömegből” kiválaszthatók azok az emberek, akik fogékonyak rá. Ez azt jelenti, hogy olyan génváltozatokat hordoznak az örökítő anyagukban, amelyek következtében könnyebben kialakulhat bennük – idősebb korban – a kóros folyamat. Azonban ennek nem kell így lennie, hiszen a genetikai hajlamon túl kellenek azok a környezeti tényezők is, amelyek előhozzák a tüneteket. A génjeinken nem tudunk változtatni, ezt örököltük a szüleinktől, a hajlamosító tényezőkkel viszont már szembe tudunk szállni.
Az Alzheimer-kór egyik legfontosabb örökletes tényezőjét a koleszterin-anyagcserében kell keresnünk. Köztudott, hogy a vérben lévő koleszterin- és trigliceridek magas szintje károsítja a szív- és érrendszert. A magas vérzsírszint nemcsak a helytelen életmód következtében alakul ki. A genetikai kutatások rámutattak arra, hogy nem mindegy, ki milyen vérzsír-anyagcsere típusba tartozik. Ismertek olyanok – ez koleszterin génteszttel egyszerűen kimutatható – amelyek „védenek” az Alzheimer-kór ellen, mások pedig pont ellenkezőleg, genetikailag hajlamosítanak rá.
A koleszterin genetikai teszttel meghatározható, hogy a vizsgált személy melyik vérzsír-anyagcsere típust (változatot) örökölte a szüleitől. Az általam kiadott genetikai lelet pontos tájékoztatást ad arról, hogy védettek, vagy hajlamosak vagyunk az Alzheimer-kór kialakulására. Mivel a táplálkozással és szakorvosi felügyelettel a magas vérzsír-szint javítható, ezért egyszerűen védekezhetünk. A genetikai teszt segít abban, hogy tudjunk tenni a kóros elbutulás ellen, döntően a táplálkozási szokásaink megváltoztatásával. Véleményem szerint nem mindegy, hogy mennyire ismerjük önmagunkat. Ha tudjuk, hogy mire kell figyelnünk – mert évtizedek alatt komoly betegség alakul ki belőle – abban az esetben körültekintőbben kezeljük a megelőzést.
A géndiagnosztika fejlődésével ma már mindenki számára könnyen elérhető egy koleszterin genetikai teszt. A vizsgálathoz szájnyálkahártya-minta szükséges, amely teljesen fájdalommentes eljárás, akár otthon is elvégezhető. A mintából néhány nap alatt elvégzi egy genetikai laboratórium az anyagcsere típus meghatározását.

 

Átlag: 5