Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Anya és apa születik

dr. Miliosz Nikolett | Profimédia | 2014.04.11. |
apa, baba, család, mama
Anya és apa születik
Egy gyermek érkezése mindig óriási öröm, a kis jövevény körüli teendők azonban az újdonsült szülők minden percét lekötik. Az ismerkedés első hónapjaiban a baba kerül a figyelem középpontjába, s míg ő és a szülők jobban meg nem ismerik egymást, minden más háttérbe szorul.

A statisztikák szerint nagyon sok kapcsolat a gyermek érkezése után kerül válságba, ami nem is csoda, hiszen az addig megszokott világ szinte teljesen felborul. Nemcsak új családtag érkezik, hanem új szereppel kell megbirkózniuk a pároknak: anya és apa születik. Sokan csak legyintenek, hogy ilyenkor kisebb gondjuk is nagyobb annál, mintsem a babán kívül önmagukkal vagy párjukkal foglalkozzanak, ez viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy a szülők közti intimitás változatlanul fennmaradjon. Ehhez azonban mindkét fél figyelme és - sokszor végtelen - türelme szükséges.

Fontos tény, hogy míg a nő már a fogantatás pillanatától kezdve anya, hiszen testében hordja, és táplálja gyermekét, különös, semmilyen egyéb módon nem helyettesíthető kapcsolatot hozva létre ezzel maga és magzata között, addig a leendő apa csak nagyon keveset érzékel ebből a szentségből. Bár már egyre többen választják az apás szülést, a férfi ott is csak kívülállóként tud segédkezni, legfeljebb átérzi, min mennek keresztül szerettei. Így nem csoda, ha hosszabb ideig tart számára az apaszereppel történő azonosulás, vagyis az, hogy legyőzze magában a „kívülálló vagyok” mardosó érzését. 

Ezzel kapcsolatos, sok helyütt előforduló probléma, hogy az anyák – sokszor nem is tudatosan, minden rossz szándék nélkül – szinte kisajátítják a gyereket. Sokan hivatkoznak arra, hogy nem szeretnék párjukat/férjüket terhelni a hosszú munkanap után azzal, hogy részt vegyen a fürdetésben, pelenkázásban, éjjeli ringatásban. Ez viszont óriási hiba, hiszen pont ezek a pillanatok csökkenthetik a férfiban a már előbb említett kirekesztettség érzését, nem mellesleg a babának elengedhetetlen fontosságú, hogy az édesapja karjaiban is biztonságban érezze magát. De nézhetjük ezt a dolgot a másik oldalról is: az anya ekkor tud egy kis időt „lopni” önmaga számára.

Sok „friss” szülő számol be ilyenkor arról, hogy úgy érzi, egyedül marad félelmeivel. Ennek oka az, hogy a párok beszélgetései sokszor csak a babára korlátozódnak, míg saját érzéseik, mindennapjaik háttérbe szorulnak. Nagyon fontos tehát, hogy továbbra is őszintén beszélgessetek egymással, de ne csak a gyereketek legyen a téma, hiszen te és párod sem szüntetek meg létezni.

Ahogy az anyaszerep mellett a női és az apaszerep mellett a férfi is tovább él. Gyakran előforduló probléma az anyák körében, hogy a szülés után szinte szégyellik megváltozott testüket, elfelejtve, hogy ez egy átmeneti állapot. Teljesen természetes, hogy a nő teste rögtön a szülés után nem vált át „bombanő” üzemmódra, azonban ez nem ok arra, hogy az újdonsült anya emiatt az önsajnálat, önostorozás bugyraiba meneküljön. Sokat segíthet az, ha továbbra is adsz magadra, jelezve azt, hogy amellett, hogy anya lettél, továbbra is az a nő vagy, akibe egykoron párod beleszeretett. Ne hárítsd a téged dicsérő megjegyzéseit, inkább töltekezz belőle: ez erőt adhat ahhoz, hogy amint azt a baba is lehetővé teszi, mihamarabb visszanyerd vágyott alakodat.

Ne hanyagoljátok az együttléteket sem! Ha a szülés miatt komplexusaid vannak akár neked, akár a párodnak, beszéljétek meg egymással, nem szabad engedni, hogy emiatt – természetesen a női test regenerálódásához szükséges idő elteltével – az összebújás tabuvá váljon köztetek.

Még nincs értékelve