Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az ár és az érték gyakran nem arányos

Róth József | Róth József | 2011.02.06. |
egészség, életmód, tej
Az ár és az érték gyakran nem arányos
Sokan úgy vélik, hogy a boltokban található, különböző csomagolással ellátott tejek tartalma között nincs minőségbeli eltérés. Ez sajnos nincs így, mivel a különböző kezelésben részesült tejek eltérő mennyiségű tápanyagot tartalmaznak.

A különböző minőség rendszerint eltérő árat is generál, elvégre a minőségibb termék előállítása több ráfordítást is igényel. A helyzet azonban kicsit eltér a tejnél, mivel az eltérő csomagolás okozhatja a termékek ára közti különbséget. Sőt, a drágább csomagolás tartalmazhat a szervezet számára kevésbé hasznos tejet is. Erre a legjobb példa az UHT tej, melynek fehérjéi az ultrapasztőrözés következtében nagyrészt szétesnek. Választás elé kényszerülhet tehát az a vásárló, aki az eltarthatóságon kívül a termék egészségre gyakorolt hatását is figyelembe szeretné venni. Mert bár az UHT tejek a csomagolásnak és a hőkezelésnek köszönhetően igen sokáig, akár egy hónapig is eltarthatók, de a hagyományos dobozos és zacskós tejek fehérjéi nagyobb arányban hasznosulnak a szervezetbe jutva.

Feltehetjük tehát a kérdést, hogy melyik tejért éri meg többet fizetni, a hosszabb ideig eltartható, de kevésbé egészségesért, vagy amelynek szavatossági ideje napok alatt, esetleg egy hét után lejár, de a szervezet számára hasznosabb?
A minap az egyik helyi hipermarketben sétálgatva azt vettem észre, hogy az üzlet saját márkás, 2,8%-os UHT teje, melyért egy hete még 165 forintot kellett fizetni, immár 199 forintba kerül. Az azonos mennyiségű, szintén literes kiszerelésű dobozos tej ára ekkor 179 forint volt. Hol van tehát az összefüggés, vagy az egyenes arányosság a két termék ára és értéke között? Azok a vásárlók, akik egyszerre szerzik be az adott hónapra a tejet, továbbra is az UHT típusút fogják választani, még ha drágább és kevésbé hasznos is.
Még nincs értékelve