Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az ötven év feletti nőknél a kétévente végzett emlőrákszűrés is hatékony lehet

Mihályi Réka | vital.hu | 2013.03.28. |
emlőrákszűrés
Az ötven év feletti nőknél a kétévente végzett emlőrákszűrés is hatékony lehet
Egy amerikai tanulmány szerint ugyanolyan hatékony lehet a kétévente végzett emlőrákszűrés is az 50-75 év közötti hölgyek körében, mint az évenkénti ellenőrzés. A különböző problémák miatt hormonkezelésben részesülő nők esetében is elmondható ez, ráadásul kevesebb olyan pozitív eredményt hoz, ami aztán később hamisnak bizonyul.

A mellrák tanulmányozásával foglalkozó Breast Cancer Surveillance Consortium közel 1 millió amerikai nő adatait vizsgálta meg, eredményeit az Annals of Internal Medicine című folyóiratban publikálta.

A szakemberek azonban fontosnak tartották felhívni a figyelmet arra is, hogy a negyvenes éveikben járó, sűrű emlőállományú nőknél, ha csupán kétévente végeznek mammográfiát, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy előrehaladott állapotú és nagyobb daganatot mutatnak ki, mintha évente végezték volna el a szűrést. A mellrák legnagyobb kockázati tényezői közé tartozik többek között a sűrű emlőállomány és a növekvő életkor – mondta Karla Kerlikowske, a tanulmány egyik szerzője. (A sűrű emlőállomány több mirigyet és kötőszövetet jelent, ami miatt a röntgensugarak nehezebben hatolhatnak át a szöveteken.)

Emellett viszont kevesebb hamisnak bizonyuló pozitív eredményt hoznak a kétévente végzett szűrések. Ez azért lehet fontos, mert az álpozitív eredmények miatt elvégzendő vizsgálatok, mint például a szövettani mintavétellel járó biopszia, az ultrahang, vagy a mammográfia nem lennének szükségesek a valójában egészséges nők esetében.

A kutatási eredmények ellenére azonban nincs szükség arra, hogy a javasolt életkori határt lejjebb szállítsák (az USA-ban ez 50 év, hazánkban 45 év), hiszen bizonyos esetekben mégis indokolt lehet az évenkénti mellrákszűrés, például akkor, ha valakinél cisztát diagnosztizálnak.

Átlag: 3.4