Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Drogstop a Józsefvárosban

A Megálló Csoport Alapítvány felkészült munkatársakkal segíti a terápiásokat

Győri Zsuzsanna | Győri Zsuzsanna | 2013.05.09. |
drog, terápia
Drogstop a Józsefvárosban
A 8. kerület mélyén, a József utcában található egy különös, színes kis udvar. Az élénk sárga falon mindenféle tarka kép, rögtön baloldalt egy szabálytalan alakú, kötött valami (mint később megtudom, úgynevezett simogatófal, amelybe kis cetliken kívánságokat lehet rejteni, és ezek könnyebben teljesülnek, ha a falat megsimogatjuk), hátul biciklik, gumiabroncsok. Oldalt néhány ajtó: rejtélyes, tarka szobákra, termekre nyílnak. Vidám, bohém helynek tűnik. Ez a Megálló Csoport Alapítvány épülete.

Az alapítványt leginkább nappali rehabilitációs intézményként lehet definiálni, amely 1997 óta foglalkozik drogproblémával küzdő fiatalokkal. Az intézmény által végzett tevékenység három alappillérben meghatározható: a Megállónál indítanak terápiás csoportokat, végeznek érettségire felkészítő nappali oktatást, illetve segítenek a rehabilitáció alatt álló fiatalok foglalkoztatásában.

Presztízs Magazin

Minden idekerülő fiatal egyedi eset, egy a közös bennük: mindannyian szenvedélybetegek. Drog- és alkoholfüggők egyaránt megfordulnak az intézményben. Vannak, akik zárt rehabilitációról kerülnek ide, és olyanok is, akiknek drogproblémája erősen hozzájárult ahhoz, hogy a nappali oktatási rendszerből eltanácsolják őket; a cél az, hogy az átmeneti időszakot, a társadalomba való visszailleszkedést megkönnyítsék számukra. Sokan jönnek maguktól, nem egyszer előfordul, hogy valaki csak úgy idetéved, és itt ragad. Van persze olyan is, akit „idevezényelnek”: sokan jönnek ún. elterelésre, kisebb súlyú drogos bűncselekmény elkövetése után.

Presztízs Magazin

A szakmai stáb nagy része maga is függő: már tiszta drogos, sokan közülük az intézmény terápiás csoportjaiból kerülnek ki. Nagyon fontos, hogy ezek a segítők maguk is átélték mindazt, ami miatt a terápiások segítségre szorulnak; így nemigen lehet őket megvezetni, ismerik a drogosok problémáit és módszereit. Tudják, miről beszélnek. A segítők rendszeresen részt vesznek addiktológiai továbbképzéseken, így szakmailag is felkészültek. Az intézményben tanárok is dolgoznak, ők az érettségire való felkészülésben segítenek a terápiásoknak.

Minden idekerülő fiatalnak személyre szabott hetirendje van, amit azonban nagyon komolyan vesznek. Általában nincs olyan, hogy valaki csak oktatásra, csak foglalkoztatásra vagy csak terápiára jár be: egy mentorral állítják össze a heti órarendet, amelyben a legkülönfélébb foglalkozások kapnak helyet. Az intézményben lehetőség van nemcsak terápiás csoportokban való részvételre és tanulásra, de művészetterápiára is. Kinek a festés, kinek a fotózás, a barkácsolás vagy a színháztréning segít a kikapcsolódásban, a problémák feldolgozásában.

Presztízs Magazin

A rehabilitációs program hossza egyénenként eltérő, de a terápiások általában sok időt eltöltenek a Megállónál, míg végérvényesen és teljesen vissza nem illeszkednek a társadalomba. Ez különösen nehéz ezeknek a fiataloknak, hiszen úgy kerülnek az alapítványhoz, hogy nem ismerik a társadalmi játékszabályokat, betegek, megbélyegzettek, segítségre szorulnak. De legtöbbjük igazán akarja a gyógyulást és a tiszta, teljes életet, amelyre a közösség erejével és a Megálló segítségével végre esélyt is kapnak.

Átlag: 5