Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Enni, vagy nem enni?

Étkezési zavarok

Gabka | 2011.08.06. |
Enni, vagy nem enni?
" Úgy ennék egy kis édességet, de nem tehetem…,vagy annyit ettem megint, hogy fel sem tudok állni..." Gondolom legtöbbünknek ismerősek ezek a mondatok. Nehéz meghatározni mennyit is kellene ideálisan ennünk ahhoz, hogy szervezetünk jól működjön. Hol van a határ az átgondolt egészséges tudatos étkezés és a táplálkozási rendellenességek között?

Gondoltam érdemes ezzel a témával folytatnunk rovatunkat. Személyesen is érintett vagyok, hiszen a rehabilitáció ideje alatt, mikor letettem a tudatmódosítók használatát, újabb függőségek jelentek meg nálam. Köztük volt az anorexia. Gyakorlatilag azt éreztem, hogy én tudom mi a jó nekem, tudom kontrolálni, irányítani az életem. Eleinte csak kevesebbet ettem és elkezdtem rendszeresen sportolni, ami még pozitív tudatos életvitelnek tűnhet, míg egy hónap múlva arra lettem figyelmes, hogy már egy almaszeletet sem tudok bűntudat nélkül lenyelni. Rettegtem attól, hogy elhízom, kényszeres vágyat éreztem arra, hogy fussak. Szerencsés helyzetben voltam, mert egy terápiás közösségben éltem, ahol törődtek velem. Idővel felismertem, hogy nem a külső a legfontosabb. Az önismeret, a kemény szeretet segített, illetve az alappillérek: őszinteség, nyitottság, hajlandóság...

De, mit is tudunk az étkezési zavarokról?

Az étkezési zavarokat már az ókorban ismerték és mindig  ezeket tartották a legnehezebben kezelhető betegségeknek.  A problémát az jelenti, hogy a nők többségének már genetikailag kódolva van a testalkata, és ez lehetetlenné teszi a számukra, hogy a modellekéhez hasonló vékonyságot érjenek el.
Anorexia
 
Presztízs Magazin
Elsőként Richard Morton 1649-ben írt az anorexia nervoza -ról, amit akkor „idegi étvágytalanságként” definiált. Azonban az anorexia inkább az evés visszautasítását jelenti, mintsem az étvágy elvesztését és életveszélyes lesoványodáshoz vezethet. Főleg fiatal nőknél és serdülő lányoknál tapasztalható, akik korunk túlreklámozott "nőideáljának" valószínűtlenül filigrán alkatát szeretnék elérni. Van, aki egész életében anorexiás marad, ezt példázza Erzsébet királynő (Sissi) életmódja is. Az anorexiásak tartózkodók, nem nyílnak meg másoknak. Ugyanakkor odaadással gondoskodnak környezetükről, szívesen készítenek bőséges ebédeket, vacsorákat vendégeiknek. Tagadják gyakran életveszélyes soványságukat, kövérnek látják magukat, még ha testsúlyuk jóval alatta is marad az átlagosnak.
Az érintettek családjában gyakran elfojtják és elhallgatják a konfliktusokat. Gyakran az anya uralkodik, az apa visszavonul a hétköznapok problémáitól. Az éhezés miatt a havi vérzés is kimaradhat, a leánygyermek tudattalanul és jelképesen ezzel tiltakozik az oly ijesztően megtapasztalt "felnőtt világba" való belépés ellen.
 
Bulimia
A bulimia nervoza-nak más megnevezését is ismerjük: az ökörétvágyat. Jellemzője a nagymennyiségű táplálék gyors bejuttatása, melyet hánytatás követ. A betegségben szenvedők ezzel próbálják egyensúlyozni a lelkiismeret-furdalásukat, melyet a rengeteg étel elfogyasztása okoz. Ez a fajta ételtől való megszabadulás azonban rendkívül veszélyes, mivel a hánytatás során gyomorsav is feljut, ez pedig először a nyelőcsövet teszi tönkre, majd a fogzománcot károsítja. Csökkenhet a vér káliumszintje, ami szabálytalan szívveréshez vezet, illetve a túl sok evéstől akár a gyomor, vagy a nyelőcső is megrepedhet.  Árulkodó jel az ember állandóan ingadozó testsúlya, a fogzománcok rossz állapota, a kézen kialakuló sebhelyek.
 
Drunkorexia
Az Egyesült Államokban széles körben elterjedt módszer a fogyókúrázóknál, mely során a nők
Presztízs Magazin
az ételpontokat alkoholpontokkal helyettesítik. Egy nagy pohár bor pontosan annyi kalóriát tartalmaz, mint egy könnyű ebéd. Kombinálják a „sorozativást” (több mint öt pohár alkohol fogyasztása egymás után) és az étkezési rendellenességeket.
"Ha az egyén úgy érzi, életének egy adott területén nem rendelkezik kellő hatalommal akkor ezt más területek extrém kontrolljával fogja túlkompenzálni."(Beck, Emery, 1999).
 
Habzsolási roham
A  habzsolási rohamban szenvedők legismertebb „jelensége” az elhízás. A falánksági rohamok
 
 
során óriási mennyiségű ételt juttatnak a szervezetükbe, rendszerint nagy kalóriatartalmúakat, édességeket, cukros falatokat. Szövődményei a test bármely területén jelentkezhetnek. Jellemző rájuk, hogy nehéz számukra fizikai munkát végezni, a mozgáshiány következtében pedig legyengül a szívük. A nagy túlsúly óriási munkát igényel a csontoktól, az izületek állandó jelleggel fájnak. Sokan zárkózottakká válnak és még kevesebb mozgást végeznek.

Pika
A pika talán a listán található legkülönösebb betegség. Mind evési rendellenesség, mind pedig pszichiátriai probléma. A pikában szenvedő emberek kényszert éreznek olyan tárgyak elfogyasztására is, melyek nem ételek és nem tartalmaznak tápanyagot. Ebbe beletartozhat a cigi csikktől, a festékig bármi. Elég könnyen meg lehet betegedni, vagy akár halni a pikától, mivel a beteg veszélyes vegyszereket, vagy éles tárgyakat is felfalhat, amik kilyukasztják a létfontosságú szerveit.
 
Bigorexia
Más néven inverz anorexia nervosa az egyetlen olyan betegség a listán, amiben több férfi szenved, mint nő. A bigorexiások megerőltetően edzenek, táplálék kiegészítőket szednek és szigorúan szabályozzák az étrendjüket. Mindegy mennyire izmosak, vagy mennyire jó testépítők, azok, akik a betegségben szenvednek, általában félénkek, vagy akár megalázottak is lehetnek. Ez vezet ahhoz, hogy megmutassák kidolgozott testüket, mert így akarják bizonyítani, hogy valamiben ők is jók. A média testképre gyakorolt hatásának jellemző példája, mikor a fittséget és testedzést túlzottan dicsőítik, így aztán a fiúk egyenesen a betegségbe hajszolják magukat, mikor órákat töltve a konditeremben túledzik magukat. 
Ortorexia
Presztízs Magazin
Az ortorexia nervosa egy újonnan definiált táplálkozási rendellenesség. Lényege, hogy az egyén egy diétát képtelen befejezni. Egyre merevebb szabályokat állít fel magának, ezáltal az ételek jelentős részét fokozatosan száműzi az életéből. A biotermékek, vitaminok, mentes ásványvizek, az egészségesnek gondolt életmód feltétlen hívévé válik. Naponta hosszú órákat tölthet az étkezés tervezgetésével, de az ételek élvezeti értéke nem érdekli. Élettere beszűkül, kerüli azokat a helyzeteket, ahol más ételeket is fogyasztania kellene. Így akár társadalmilag izolálódhat. Úgy véli, ezek az ételek árthatnak neki, a diéta számára az egészségesség illúzióját jelenti.
 
 
Az étkezési rendellenességek kialakulásának  hátterében komoly önértékelési zavar áll. Azt gondoljuk, attól válunk szerethetővé, ahogyan kinézünk. A társadalom irreális ideálokat formál és azt az üzenetet sugallja, hogy változtatnod kell a külsődön, hogyha nem vagy olyan, mint a tv-ben és magazinokban látott emberek. 
A kényszeres gondolkodás mindaddig nem szűnik meg, míg meg nem tanulunk kommunikálni saját érzelmeinkről.
Nekem az segített, hogy éreztem mennyire elszeparálódtam embertársaimtól a függő gondolkodásom által, hiszen egész napom csakis a kinézetemre és az evésemre összpontosult. Megtapasztaltam azt, hogy  boldog csak akkor  lehetek, ha együtt működöm a csapattal,  szeretetet adok és kapok! 

Üzenet: Semmi sem lehet felelősségteljesebb, mint egy olyan öngyógyító program alkalmazás, amelyben semmit sem várunk másoktól, hanem arra figyelünk , mit ADUNK nekik.
Még nincs értékelve