Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Fogas kérdések fogainkról

Nemesfémek, fogszabályozó a szájban – rémálomból divathullám?!

Bene Csilla | Patyus Ferenc | 2011.01.26. |
egészség, életmód, fogak
Fogas kérdések fogainkról
Azt mondják, két ember között a legrövidebb távolság egy mosoly. Egy aprócska vigyor felold, megnyugtat és felvidít. Alapesetben ez így is van. Ám ha egy ápolatlan szájból, sárga fogakkal, némi dohányszag és ételmaradék kíséretében érkezik ez az üzenet, már korántsem biztos, hogy közelebb akarjuk tudni magunkhoz azt a bizonyos személyt.

 

A problémák gyökere
 
Megdöbbentő adatok kis hazánk szájhigiéniai állapotát illetően! Összlakosságunk mindössze fele használja napi két alkalommal, rendeltetésszerűen a fogkefét. Ugyebár ez azt jelenti, hogy az utcán szembejövők, vagy az irodában, iskolapadban mellettünk ülők közül csupán minden második ember mossa meg reggel és este is a fogát. Még ennél is hihetetlenebb, a népesség 15%-a abszolút nem is törődik a fogápolással, pedig csak napi kétszer 3-4 percről beszélünk!
A rendszeres fogápolást kisgyermek korban el kell kezdeni. Már a babák első fogacskáit fontos megmosni, hogy később egészségesek maradjanak. Kezdetben fogkrém sem szükséges, elég, ha kefével alaposan átdörgölik a picik ínyét. Ha egy kisgyereket időben rászoktatnak arra, hogy a legideálisabb esetben minden étkezés után fogat mosson, ezt nagy valószínűséggel élete végéig be fogja tartani. Ám sajnos ez sem nyújt kizárólagos garanciát, mert mint köztudott, a genetika is roppant fontos szerepet tölt be a fogak egészségében.
Ha a rendszeresség megvan, már „csak” a megfelelő eszközöket kell kiválasztani. A piacon kapható termékek klinikailag teszteltek, a legtöbbjüket még különböző, nagynevű fogorvosok is ajánlják. Ezek egytől egyik alkalmasak arra, hogy megvédjük a mosolyunkat. Leginkább az árukban mutatkozik különbség. Mint minden más esetben, a minőséget itt is meg kell fizetni, és nem is egyszer, hanem egészen pontosan évente háromszor-négyszer. Ugyanis negyedévente, de maximum négyhavonta fogkefét kell váltani, sőt! Ha bármiféle betegség ledönti az ember fiát-lányát a lábáról, a kefe azonnal vándoroljon a kukába!
 
A helyes ápolás
 
Presztízs Magazin
A jó fogkefe minden apró kis helyet képes elérni – ezért is, leginkább a kis fejűek ajánlottak. Ma már számos elektromos verzió kapható, ami körkörös mozgásának köszönhetően nagyban elősegíti a helyes tisztítást. Persze ebből is vannak különböző árkategóriájú modellek. Ha egy elemes, vagy akkumulátoros készüléket választunk, akkor sem feledkezhetünk meg a fejek rendszeres cseréjéről.
A fogkrém a másik, alapvető kellék. Fogkrém és fogkrém között hatalmas árrés lehet, így ha fogkrémet választunk, ne az ár legyen a döntő! Sokkal inkább az legyen a szempont, hogy mit tartalmaz! A kulcsszó: a fluorid. Ez az anyag ugyanis beépül a fogzománcba, így hatékony védelmet nyújt a fogszuvasodás és a fogkő-lerakódás ellen.
Sokan azt gondolják, itt be is fejeződik a rituálé, ám ez nem így van. Ugyanis a nyelv tisztítása legalább ugyanennyire fontos. A kellemetlen szájszag okozója ugyanis ez a kis ízlelőbimbókkal dúsított szerv. A nyelven megtelepedett apró baktériumok a magas fehérjetartalmú ételek lebontása során nagy mennyiségű kénhidrogént szabadítanak fel, mely minden száj rémálma. Ám ezek ellen is nagyon egyszerű a védekezés – a fogkefével jó alaposan át kell dörzsölni a nyelvet: és volt szájszag, nincs szájszag.
Ugyan a fogkefe a leghatékonyabb eszköz az étkezések utánra, de nem mindig adatik meg a lehetőség az étel elfogyasztása utáni fogmosásra. Ilyenkor a lehető legjobb megoldás a fogselyem. Ez az apró kis találmány sok kellemetlen maradványtól mentheti meg használóját.
 
Fehér, mint a hó
 
Vannak szerencsés emberek, akik elmondhatják magukról, hogy a napra ugyan lehet nézni, de az ő vakítóan fehér mosolyukra bizony nem. Viszont –velük ellentétben – az átlagemberek nap, mint nap megküzdenek ugyanezért, és mindenféle praktikát bevetnek, legyen az bármilyen költséges is. Tudjuk, a sárga fogak nem kimondottan nyújtanak esztétikailag lenyűgöző látványt. Különös veszélynek vannak kitéve a dohányosok és a kávéfüggőségben szenvedő koffeinimádók. Az ő számukra léteznek külön, speciális fehérséget elősegítő fogkrémek is, de sokan a házi praktikákban bíznak. Ilyen például a leginkább elterjedt eljárás: a hagyományos mészkőből készült krétapor. Az apró szemcsék remekül visszaverik a fényt, és ezzel palástolják az elszíneződést. Ugyan ez csak átmeneti, mégis tökéletes megoldás. Szintén ez a helyzet a por alapú szódával is, nem mellesleg a boltban kapható extra fehérítős fogkrémeknek is ez a két vegyület az alapanyaga. Persze, ízesebb trükkök is léteznek, az eper például ilyen. Egy kevésbé érett szem kesernyés ízét az almasav okozza, mely a fogakhoz dörzsölve lemarja annak felső, mikroszkópikusan érzékelhető réteget, ennek köszönhető a világosodás.
Ám ezt sem szabad túlzásba vinni, hiszen a mértéktelenség a fogzománc sérüléséhez vezethet. A másik jótékony gyümölcs a citrom. De amennyire látványos, legalább olyan veszélyes is. A citrommal, vagyis citromsavval való öblögetés ugyan árnyalatokat világosít, de maró hatása miatt óva intenek a szakemberek ettől a módszertől.
A spájzból vett okosságok ugyan egy-egy alkalommal hatásosak lehetnek, a legtartósabb eredményt mégis csak az orvosi beavatkozás garantálja. Nem mellesleg ellenőrizhetősége miatt abszolút kockázatmentes. A ma már legkorszerűbbnek számító eljárás lényege egy anyag felvitele. Ez azért nem végezhető otthon, mert a felvitt koncentráció szakmai felügyeletet igényel. Az alig egy órás eljárás teljesen fájdalommentes, bár többen számoltak be egy kellemetlen kísérő érzésről. A beavatkozás ugyan költséges, hiszen egy fogfehérítés átlagosan százezer forint, ám egy életre szóló befektetés! Persze, a kávéról, cigiről és vörösborról le kell mondani, sőt! Az eljárást követő pár hétben semmi színeset nem lehet enni, inni. Csakis kizárólag fehér dolgokat: kefir, joghurt, tej.
 
Katonás rendben
 
Nem csak a szín, hanem a rendezettség is könnyűszerrel módosítató a
Presztízs Magazin
fogdoktoroknak és fogtechnikusoknak köszönhetően. A fogszabályozás régen a kisgyermekek rémálma volt, de mára már egy erőteljes divathullám lett belőle. Nem csak kicsik, hanem nagyok is előszeretettel helyeztetik fel ezt a fém korrektort. Az őrületet persze az ipar is megpróbálta követni, ezért már kapható színes műanyag brikettes és porcelán változat is. A fogszabályozás a havonta ismétlődő húzást leszámítva fájdalommentes. Súlyosságtól, pontosabban kuszaságtól függ a hónapok száma. Az átlag körülbelül hat hónap és két év között van. De mit is számít az, ha az eredmény egy életre szól? A kusza fogsor esetenként már egy nappalra kivehető, éjszakai fogszabályozóval is rendezhető. Hogy ez utóbbi elég legyen, kisgyermek korban, minél előbb szakemberhez kell fordulni!
 
Csillogó drágakő
 
Miért csak az ujjunkon vagy a fülünkben viselhetnénk apró kis briliánsokat? Hiszen ott a rengeteg szabad felület a szánkban. Egy szép fogsorra mi sem hívhatja fel jobban a figyelmet, mint egy azon elhelyezett, csillogó kis ékszer? Ezek általában strassz kövek, de gyakori nemesfém változatuk is. A kíméletesebb eljárás során egy speciális ragasztóval rögzítik az ékszert, így áltagosan fél év az időtartamuk, de ezt nagyban befolyásolják viselőjük étkezési szokásai, harapási rendellenességei, vagy fogainak felszíne is.
A brutálisabb eljárás során az egészséges fogat kilyukasztják egy fúróval, és ebbe csavarozzák az akkor már piercingnek nevezett kis csecsbecsét. Ettől a módszertől a szakemberek óva intenek, hiszen hatalmas felelőtlenség egy egészséges fogat megroncsolni.
 
Hiába a legdivatosabb ruha kollekció, a legdrágább ékszer, a legfrappánsabb megjelenés, ha az ember mosolyából nem árad a magabiztosság. Egy mosoly pedig hogy is lehetne karakánabb, mintha egészséges és ragyogó? A szájhigiénia az a téma, melyről sohasem lehet eleget beszélni, hiszen nap mint nap életünk lényeges momentuma. Hogy minden olajozottan és rendben működjön, érdemes félévente felkeresnie fogorvosát egy rutinellenőrzésre. Így még a kezdetleges problémák is időben kiszűrhetőek és orvosolhatók!
Végül pedig – fogkeféket elő!
Átlag: 5