Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Gyógyítható lesz a cukorbetegség!?

Dr. Wittmann István és csapatának szabadalma előrelépést jelent

Kékes Tóbiás | 2012.04.28. |
Gyógyítható lesz a cukorbetegség!?
A cukorbetegséget már az ókorban is pontosan ismerték. Az egyiptomiak és a görögök is írtak róla, „méz-ízű húgy-ár” néven nevezték, tudniillik megkóstolták a vizeletet, ami ilyen esetben édes volt. A betegség robbanásszerű elterjedését a finomított cukor megjelenésétől számíthatjuk igazán.

Dr. Wittmann István pécsi professzor elmondta, hogy pályakezdésekor a mostaninak csak töredéke volt a cukorbetegek száma. Az egyre bőségesebb táplálkozás, a nagymértékű cukorfogyasztás, az elhízás mind gyakoribbá válása rohamosan megnövelte a betegségben szenvedők számát.

– A drasztikusan növekvő folyamatban szerepet játszik a túlfinomított, vagy „iparosított” élelmiszerek egyre nagyobb elterjedése is?
 
– Minden ilyen dolog növeli a cukorbetegség kialakulásának lehetőségét, sőt genetikai okokat is találni a háttérben. Az őskori ember gyűjtögetett, vadászott, étkezésében bőséges és ínséges időszakok váltakoztak. Az éhezési periódusokat csak azok élték túl, akiknek szervezete a tápanyagokat zsír formájában könnyen elraktározta, s az ínséges időszakban a tartalékot felhasználva biztosította a túlélést. Ma viszont minden nap 3-8 alkalommal táplálkozunk bőségesen, miközben fizikailag inaktívak vagyunk. Az a genetika, ami húszezer évvel ezelőtt hasznos volt, ma egy hátrányos hatású gén. Akik a felesleges energiát zsír formájában jól elraktározzák, híznak el először, az ő esetükben alakul ki a cukorbetegség elsősorban. Ehhez hozzáadódnak a környezetei hatások: sokat, zsírosan eszünk, dohányzunk, finomított cukrot fogyasztunk, hőkezelésnek tesszük ki az ételeket.
 
Presztízs Magazin
– Amikor egy-egy jó ételt készítünk, gyakorlatilag hőkezeljük a táplálékot. Ez is kockázatot jelent?
 
– Ha magas a vércukrunk, az kémiailag a fehérjékhez kötődve módosítja azokat. Minél magasabb, annál több módosulás következik be. A baj az, hogy az ételek megfőzése, megsütése során ugyanez a reakció az élelemben is lejátszódik – a cukrok kémiailag odakötődnek az élelmiszer fehérjéihez, majd szervezetünkben fölszívódnak, bekerülnek a keringésbe. Ezek a méreggé vált anyagok ugyanazt a hatást fejtik ki, mint ami a cukorbetegség során szervezetünkben lezajlik.
 
– Az eddig elmondottak vezettek arra a felismerésre, amit most szabadalomként is bejegyeztettek?
 
– Az elhízáshoz, dohányzáshoz társuló, inzulin-hatástalansággal járó 2-es típusú cukorbetegség esetén, ha a pácienseket nagyon intenzív inzulin-kezelésben részesítjük, az azt eredményezheti, hogy az inzulin-érzéketlenség javítható. Ez a visszafordíthatóság keltette fel a figyelmünket. Ha a folyamat egy-két hét alatt megfordítható, akkor csak a fehérjékre jellemző, hiszen élettartamuk a szervezeten belül néhány órától néhány hétig terjed. Ez volt a kiindulási pont. Kerestünk olyan aminosavakat, melyek cukorbetegségben felszaporodnak, és felelőssé tehetők az inzulin-érzéketlenségért. Azt találtuk, ha ezekkel a kóros aminosavakkal tápláljuk a sejteket, akkor kóros fehérjék jönnek létre, ezért az inzulin hatástalanná válik.
 
– Gondolom, innen még sok munka vár önökre, mire gyógyszer, vagy
Presztízs Magazin
táplálék-kiegészítő formájában általánosan alkalmazható szerré materializálódik az elmélet.
 
– Az út legeslegelején járunk. Ez egy megfigyelés, amiből kiindulva tovább lehet lépni. Mindezt nagyon kevés pénzből oldottuk meg, szponzor nélkül. Nyolc éven át szinte titokban folyt a munka. Az európai és az amerikai szabadalom be van adva, és további országokban tervezzük levédetni munkánkat, mely a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri, valamint bizonyos rákbetegségek megelőzéséről, kezeléséről szól. Innentől viszont több százmillió dollárra lesz szükség a folytatáshoz.
 
– Hosszú éveknek kell eltelnie még, hogy mindenki számára hasznosítható eredménye legyen a kutatásnak. Mit tud most tanácsolni, hogyan lehet addig is megelőzni ennek a súlyos betegségnek a kialakulását?
 
– A legfontosabb, törekedni az életmódváltásra: elhagyni a dohányzást, lefogyni, és legalább napi egy órát közepes fizikai aktivitásra szánni. Minimalizálni az édesség fogyasztását, és lehetőleg kerülni a stresszt. Ha a hűtőszekrényünket zsíros húsok helyett zöldséggel-gyümölccsel pakoljuk tele, és azokból rendszeresen fogyasztunk, akkor már nagy lépést tettünk egészségünk érdekében. Munkánknak akár lesz eredménye, akár nem, ezek az elvek érvényben maradnak.
Még nincs értékelve