Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Hamarabb betegszenek meg az alkoholtól a nők

Szabadi Martina Laura | kep.csakcsajoknak.hu | 2013.04.08. |
alkohol, nők
Hamarabb betegszenek meg az alkoholtól a nők
Mind halottunk már az alkoholfogyasztás jótékony hatásairól. Napi egy pohár jó borral hozzájárulhatunk szervezetünk egészségéhez, de az alkohol negatív hatásairól sem felejtkezhetünk el. Különösen érvényes ez a hölgyekre! Kutatások bizonyították: a női szervezetre duplán érvényes az alkohol toxikus hatása.

Régen tudjuk, hogy a nőkre erősebb hatást gyakorol az alkohol. Több vizsgálat is bizonyította, hogy gyorsabban, erősebben jelentkeznek tünetei. Ennek oka nemcsak az, hogy a nők alacsonyabbak és kisebb testsúlyúak. A nők testében magasabb arányban, 30 százalékban található zsír, míg a férfiakéban ez jóval alacsonyabb, 15-20 százalék. A zsírszövetekben kevés az ér, emiatt az alkohol rögtön a fejbe száll. Ezért éri el a véralkohol-koncentráció gyorsabban a csúcspontot és tovább is marad magasan, mivel a nők szervezete lassabban dolgozza fel az alkoholt, mert az ehhez szükséges enzimekből kevesebb található a női szervekben. 

A hölgyek érzékenysége függ még néhány hormon, az ösztrogén és progeszteron koncentrációjától. Az ösztrogénszint csökkenésével erősebb az alkohol hatása a szervezetre, tehát idősebb korban növekszik a kockázat. A rendszeres alkoholfogyasztás okozhat menstruációs zavarokat, károsíthatja a petesejteket és növeli a daganatos megbetegedések esélyét. A statisztikák azt mutatják: a mellrákos megbetegedések 10 százalékát az alkohol hatásai eredményezik. Napi 5 pohár töményital fogyasztásával számolva 12 évnek kell eltelnie a májcirrózis kialakulásához egy női szervezetben, az uraknál ez napi 8 pohárral számolva is 20 év.

A túlzott italozás láthatóan is hamarabb roncsol, a legfeltűnőbb jele a nők rendszeres alkoholfogyasztásának a bőr károsodása. Épp úgy, mint a dohányzás, az alkohol is tönkreteszi bőrünket, idővel a szemek alatt táskák jelennek meg, az arcbőr vészesen ráncosodik, köszönhetően többek között az alkohol dehidratáló hatásának.

Ezért nem árt betartani néhány aranyszabályt. Fontos, hogy óvatosan fogyasszunk kevés alkoholt is, hiszen láthatjuk: ha azonnal nem is, később jelentkezhetnek a tünetek.

Átlag: 5