Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Hannibal Lecter az ágyamban

Ha alvászavarral küzd a párom

Emmy | Murányi Gábor | 2011.12.27. |
Hannibal Lecter az ágyamban
Előre bocsátanám, a nők sokkal inkább esélyesek arra, hogy valamilyen alvászavarral küzdjenek, és ez a párjukat pont annyira zavarhatja, mint amikor a teremtés koronái szerenád helyett éjszaka horkolási koncertet adnak. Ez nálunk is pontosan így van, de amíg életem párja „csak” dallamosan horkolt és némi csipkedés és lökdösés után esélyt adott arra, hogy én is alhassak, addig mindösszesen megszokható kellemetlenségnek tartottam. Amikor azonban oda jutottunk, hogy elaludni sem mertem mellette, nem maradt kétségem: azonnal orvoshoz kell mennie!

 

Szabályosan rettegtem, hogy megfullad álmában. Állandóan felkeltettem, mert nem vett levegőt. A korábbi horkolást szinte már visszasírtam, annyira elviselhetetlenül recsegtetett, hörgött és időnként még horkantott is hozzá. Másnap reggel álmosan, elgyötörten indult a nap. Hihetetlen rossz évünk volt, a munkatársaimmal folyton vitáztunk, a sógornőmmel úgy összevesztünk, hogy hónapokig nem beszéltünk. Később azon kaptam magunkat, hogy a férjem mindenben a rosszat látja, türelmetlen, folyton veszekszünk, és ennyi ordibálás és vita után ugyan kinek van kedve egy kis esti gyengédséghez? Amikor pedig valami csoda folytán nem veszekedtünk, akkor is úgy zuhant mellém az ágyba, mintha legalábbis Szörnyella De Frász kért volna tőle randevút. Alvási apnoe szindróma – fejtette meg romokban heverő életem okát a szomnológus.

 

Hogyan kerültünk mi ide?

 
Felvilágosult, modern nőként természetesen internetes fórumokon kerestem választ a problémánkra. Több jó ötletet is kaptam. Kezdve attól, hogy vegyek neki orrtapaszt, orrspray-t, egészen addig, hogy váljak el! Mivel előzőek nem használtak, utóbbit pedig, ha éppen józanésszel, nyugodtan végig tudtam gondolni, elvetettem, további megoldás után néztem. Találtam egy alvászavarokkal foglalkozó oldalt, ahol kitöltöttem egy tesztet a párom nevében. Napközben megmagyarázhatatlanul fárad, több hete szenved ettől, nem tudja megfelelően ellátni a munkáját, nem tud összpontosítani, csökkent a libidója, és a többi. A válaszaim alapján az eredmény: valószínűleg súlyos alvászavarban szenved, mielőbb forduljon orvoshoz! Több alvászavarral foglalkozó rendelőt találtam. Többségében magánrendelőket, melyeket pszichológusok, tüdőgyógyászok, fül-orr-gégészek vezetnek, és néhány állami intézményt. Alapvetően idegenkedem az orvosoktól, nehezen bízom meg bennük, így nem volt egyszerű választani. Végül arra jutottam, hogy első körben nézzünk meg egy állami intézményt.
Férjem is osztotta a véleményemet, így az Állami Egészségügyi Központ Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központját hívtam fel a Honvéd Kórház régi épületében. Februárra kaptam időpontot, november végén! Kivártuk. A doktor kérdésekkelhalmozta el a férjem. Műszeres vizsgálatot javasolt, amire újabb három hónapot kellett volna várnunk. A folyosón azonban megtudtam egy betegtől, hogy otthoni alvásvizsgálatra is van lehetőség viszonylag kedvező összegért, de jól nézzem meg melyiket választom, mert 30 ezertől kezdve akár 120 ezer forintot is elkérnek ugyanazért a vizsgálatért a különböző cégek. A doktor úr is megerősítette, hogy két akkreditált magán alváslabor van, ahol befekvéses vizsgálatot is végeznek, de megpróbálkozhatunk az otthonival is. A vizsgálati eszközök, bár nem akadályoznak az alvásban, maga a tudat miatt, hogy rajtunk van, akár 20-30%-kal is torzíthatják az eredményt. Otthon legalább az idegen környezet okozta problémákat kiküszöbölhetjük.
Így aztán megkezdődött az otthoni, kibővített poligráfiás légzészavar alvásvizsgálat. Kisméretű eszközt kapott a párom, amit a mellkasára kellett feltennie, ez rögzítette a légáramlást (hőmérséklet és nyomásváltozás), horkolást, mellkasi és hasi légzést, vér oxigénszintet, szívritmust, EKG-t, és a testpozícióit. A kétéjszakás vizsgálatért és a konzultációért összesen 55 ezer forintot fizettünk.
Alvási apnoe szindróma – szólt a diagnózis. Az óránként minimum 5-ször, legalább 10 másodpercig tartó légzéskimaradást így nevezik, ahogy nő a szám (elérheti az óránkénti 30-40-et, akár 100-at is), egyre nagyobb a kockázat. Tulajdonképpen oxigénmentes stressz állapotot okoz. Ezzel együtt nő a kardiovaszkuláris rizikó, 7-10-szeresére a szívinfarktus kockázata, 7-10-szeresére a reggeli agytrombózis, sztrók. A reggeli gutaütés hátterében leggyakrabban apnoe áll. Ugyanez lehet a gond akkor, amikor a magas vérnyomású ember szedi a gyógyszert, de az nem használ.

 

Darth Vader vagy Hannibal Lecter?

 
Elsődlegesen életmódváltásra van szükség. Kevesebb stressz, megfelelő minőségű és mennyiségű étkezés, több mozgás. Ezen kívül CPAP (pozitív légúti nyomású kezelés). Egy kis készülék levegőt fúj a légutakba, légsínként nyitva tartva a felső légutakat. Mindezt egy flexibilis csövön és egy maszkon keresztül.Nem tudom, ki ijedt meg jobban kettőnk közül, amikor megláttuk a gépet és a maszkot. Hannibal Lecter jelent meg lelki szemeim előtt, amint Graham ügynökkel beszélget egy rácson keresztül legendás bőrmaszkjában. De erről még egy elefántormány is tekergett a géphez. Ezzel hogyan lehet aludni? Mostantól örökre használnia kell? Nesze neked romantika! Az sem vígasztalt, hogy a felnőtt lakosságban minden ötödik embernek lehet valamilyen alvászavara, és mindenkinek vagy egy olyan életszakasza, amikor kialakul valamelyik változata.
Az viszont már meggyőző volt, legalábbis nekem, hogy a kezelés hatására a légzéskimaradások és a horkolás teljes mértékben megszűnnek. A vér oxigén-telítettségi szintje állandó marad, és hosszútávon a vérnyomás csökkenése, illetve a magas szív-és érrendszeri rizikó csökkenése várható. Mivel az alvás szerkezete normalizálódik, az alvás betölti pihentető, regeneráló funkcióját, megszűnik a nappali aluszékonyság, hangulatingadozás, és talán a régi életünket élhetjük újra. A készülék nem olcsó, de a TB által megjelölt, a kiemelt szakmai feltételeknek megfelelő alváslaboratóriumokban, vényre felírható gyógyászati segédeszköz. Jelenleg négy ilyen alváslabor van. A TB támogatást a beteg a kivizsgálást követően egyedi méltányosság keretében kapja meg, amennyiben szakmailag megalapozott. A készüléket pedig nem kell örök életre használni.

 
Alvászavarok:

A nemzetközi alvásosztályozási rendszer közel száz alvás-rendellenességet különböztet meg. Ezeket a rendellenességeket négy fő csoportba sorolják:
Dyssomniák: az alvás mennyisége, napszaki megoszlása változott meg (a leggyakoribb álmatlanság, a nappali aluszékonysággal járó rendellenességek és a megváltozott alvás-ébrenléti ritmussal járó zavarok)
Parasomniák: alvás alatt rendellenes mozgási, magatartási jelenségek figyelhetők meg (jellegzetes példák: alvajárás, éjszakai bevizelés, félelmes felrettenés, fogcsikorgatás, alva evés)
Az alvászavar valamilyen egyéb, testi vagy lelki betegség tünete (a leggyakrabban pszichiátriai betegségek, korai szellemi hanyatlással járó állapotok, fájdalmakkal vagy éjszakai fulladással járó állapotok zavarják meg az alvást)
Az alvás-rendellenesség pontos besorolása még nem lehetséges.
 
Alváshigiénia:

Tartson szigorú napirendet! Lehetőleg mindig azonos időben keljen és feküdjön!
Lefekvés előtt 3-4 órával ne végezzen megerőltető tevékenységet, ne sportoljon intenzíven!
A lefekvés előtti órákban ne fogyasszon erős, zsíros ételeket, sem alkoholt, és ne dohányozzon!
Korlátozza a koffeintartalmú italok (kávé, tea, kóla, kakaó) fogyasztását, különösen a késő délutáni és esti órákban!
Alakítson ki megfelelő elalvási szokásokat! (Legyen rutinszerű a tisztálkodás fogmosás stb.)
Fordítson figyelmet a megfelelő alvási környezet kialakítására (tiszta levegőjű, csendes, sötét szoba, szükség esetén füldugó, megfelelő páratartalom, megfelelő keménységű matrac és párna, természetes anyagokból készült ágynemű, hálóruha.)!
Az elalvást segítheti a könnyű, nagy szénhidráttartalmú vacsora, a meleg fürdő, a hűvös szoba (meleg paplannal), a relaxáció (pl. zenehallgatás, olvasás, relaxációs gyakorlatok) és egy pohár tej.
A hálószobát csak alvásra, relaxációra és szeretkezésre használja. Ne egyen, ne nézzen tévét, ne dolgozzon az ágyban!
Lehetőleg ne aludjon napközben, kivéve, ha speciális alvásproblémája miatt ezt orvosa kéri.
Ne feküdjön le túl korán, és ha fél órán belül nem alszik el (illetve ha felébred éjszaka és képtelen visszaaludni) keljen fel az ágyból, menjen át egy másik szobába, és ott olvasson, pihenjen. Ilyenkor ne egyen, ne igyon, és ne dohányozzon. Csak akkor térjen vissza ágyába, ha már kellően álmos! Próbálja az ágyban töltött időt a tényleges alvási időre korlátozni.
Ébresztőóráját az éjszaka során tartsa hátrafordítva, s éjszakai felébredései során ne nézzen automatikusan az órára!
Ne feledje, hogy napközbeni tevékenységei nagymértékben befolyásolják éjszakai nyugalmát, s éjszakai pihenése visszahat napközbeni éberségére, testi teljesítőképességére és lelkiállapotára!
Átlag: 5