Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Lébőjt kúra ésszel

Tancsa Ágnes | 2010.07.08. |
Lébőjt kúra ésszel
A léböjt kúrákat alapvetően nem ajánlják, mivel az egészségre ártalmas, a szervezetet leterhelő koplalásnak tartják. Persze nem alaptalanul. Számos esetről tudunk, amikor valaki komoly árat fizetett a szervezete ily módon való tisztításáért. Lehet ezt jól is csinálni?
Alapvető problémák
A léböjtöt, bár azért már sokan tudják, hogy nem lehet, mégis akadnak, akik fogyókúrás eszközként használják. Erre azonban egyértelműen alkalmatlan. Akinek valóban a szervezete tisztítása, méregtelenítése a célja, az is sok hibát követhet el. Bármilyen böjt megterhelő a szervezetnek, drasztikus változást jelent, amit a többség még azzal is tetéz, hogy nem változtat addigi stresszes életmódján, hanem az egyébként fizikailag és szellemileg is megterhelő munkája, rohanó életvitele mellett kezd bele egy-egy kúrába. Bármilyen böjtről is beszélünk, elmondhatjuk, hogy komoly mellékhatásai vannak, amelyek bár egyénenként változók, valamilyen formában és mértékben mindenkit érintenek. Lehet hasmenés, vagy éppen székrekedés, de ha nem nyugodt körülmények között, ellenőrzötten böjtöl valaki, komoly pánikrohamot is előidézhet.
Megoldási lehetőségek
Jól átgondoltan, tudatosan kell belefogni a böjtölésbe, így a léböjtbe is. Mentálisan és lélekben fel kell készülni, mérlegelni kell, hogy szabadságra megyünk és nyugodt körülmények között csináljuk végig, vagy megszokott stresszes mindennapjaink részeként. Nem lehet egyik nap csülkös bablevest vacsorázni, másnaptól pedig csak zöldség- és gyümölcsleveken élni. Az ilyen mértékű, drasztikus váltások csak plusz terhelést jelentenek a szervezetnek. Feltétlenül szakemberek bevonásával kezdjünk bele, akik egyénre szabott kúrákat tudnak kialakítani számunkra, és adott esetben azt mondhatják, hogy valamilyen okból egyáltalán nem ajánlják nekünk.
Léböjt
Jótékony hatással van például a vérnyomás problémákra, megoldást jelenthet kezdődő cukorbetegségre, persze csak ha nem ész nélkül kezd bele valaki. Érdemes olyan böjtöt választani, ahol fokozatos átállást biztosítanak, például darabos turmixokkal, amiket rágni kell, így fenntartják az emésztő rendszer működését. A léböjt nem feltétlenül jelenti azt, hogy csak híg leveket lehet fogyasztani, lehetnek tartalmas, tápanyagban gazdag, esetleg darabos innivalók is részei a böjtnek, amiket zöldfűszerekkel ízesítenek. Vitaminbomba és nem folyadék. A legfontosabb, hogy fejben dől el, hogy ez tisztító kúra lesz vagy hiányállapotot idézünk elő a szervezetünkben. Szabadságra küldjük szervezetünket, és ne extrém túlélő táborba! Szokásainkat kell elsősorban átalakítani ehhez, de fokozatosan, lépésről, lépésre. Van 1-3-7-14 napos léböjt kúra is. Ami pedig igazán meglepő ezzel kapcsolatban, hogy egyre több férfi is belekezd a kúrákba, és rendszerint ők végig is csinálják. A nők sokkal gyakrabban adják fel közben. Még egy alapvető különbség a két nem képviselői között, hogy a nők elsősorban hiúsági kérdésből kezdenek neki, a férfiak pedig racionális megközelítésből, az egészségük megóvása érdekében. Bárki is kezdi el azonban a léböjt kúrát, mindenképpen jól megfontoltan, tudatosan fogjon neki, és végig tartsa szem előtt, hogy a cél a szervezet tisztítása és nem a kiéheztetése.
Köszönet a szakmai tanácsokért Dudás Katalinnak és az Angyalok konyhájának.
Még nincs értékelve