Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Lemondanánk az egészségtelen szenvedélyünkről plusz tíz évért cserébe?

sajtóanyag | archív | 2013.10.01. |
egészség
Lemondanánk az egészségtelen szenvedélyünkről plusz tíz évért cserébe?
A Groupama Garancia Biztosító a Gfk-val közösen reprezentatív kutatásban vizsgálta a lakosság nyugdíjas évekre vonatkozó várakozásait. Az eredmények szerint elsősorban az anyagi nehézségektől félünk, a családunkkal és jó egészségben szeretnénk tölteni utolsó éveinket, és nincsenek merészebb vágyaink. Ha öt millió forintot nyernénk, azt is inkább a családra, mint egy-egy álmunk megélésre költenénk. Ugyanakkor a hosszabb életért a legtöbben lemondanának egészségtelen szenvedélyünkről.

Ma Magyarországon a társadalom nagy része elhízott vagy túlsúlyos, a felnőtt lakosság jelentős része dohányzik, ráadásul ezek következményeivel tisztában is van. Az elmúlt években rengeteg cég, civil szervezet által kezdeményezett egészség- és sportprogram is indult, még sincs átfogó változás.
Az ellentmondásos helyzet miatt a kutatásban is feltettük azt a kérdést, hogy lemondana-e káros szenvedélyéről (dohányzás, egészségtelen táplálkozás, helytelen életmód) plusz tíz évért cserébe, változtatna-e egy jobb életminőség érdekében? A válaszadók 87%-a igent mondott, abbahagyná rossz szokását, ha tovább élhetne. Kicsit nehezebben változtatnának az 50-60 évesek (83%) és az alacsonyabb iskolai végzettségűek (szintén 83%). A köztudatban az él, hogy a nők egészségtudatosabbak, ennél a kérdésnél azonban nem volt a válaszok arányában eltérés a két nem válaszait figyelembe véve.

Kozák Ákos, a Gfk szakértőjének véleménye szerint „amögött, hogy tudjuk, mi lenne a megoldás, mégsem úgy élünk, egyszerűen az áll, hogy mást mondunk és mást teszünk. Mégis fontos, hogy bizonyos vezérlő-elvek, értékek tudatosodjanak, mert csak ezek manifesztálódhatnak a későbbiekben fogyasztói magatartássá, életstílus-jeggyé, preferenciává.”

Ha öt milliót nyernénk sem magunkra gondolnánk elsőként

A kutatás során azt is megvizsgáltuk, hogy mire vágynak a magyarok a nyugdíjas éveik során, mi tenné őket boldog nyugdíjassá. A legtöbben a családdal szeretnék tölteni (83%) és utazni szeretnének (61%).
„Ugyanakkor a kutatás során kapott válaszokban az anyagi korlát folyamatosan visszatérő elem volt, ezért megkérdeztük a válaszadókat, ha valaki nyerne öt millió forintot nyugdíjasként, mit tenne vele, hogy megnézzük, segítségével valóra váltaná-e álmait.” – mondta Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító életbiztosítási üzletágának ügyvezető igazgatója. 

A válaszadók legnagyobb része, közel kétharmada (65%) azt jelölte meg, hogy a családjára költené a nyereményt, nem pedig saját magára. 17%-a  a válaszadóknak - ugyan második említésként - egy nagyobb utazásra indulna. A harmadik legtöbb válasz a lakásfelújításra érkezett, 8%-a a válaszadóknak otthonát szépítené. Elgondolkodtató, hogy egy másik kérdés során a nyugdíjas éveikre gondolva a válaszadók egészségre vágynak leginkább nyugdíjasként (62%), mégis egy jelentősebb bevételből mindössze 4%-uk költene egészségmegőrző kezelésekre.

Kozák Ákos szerint a nemzetközi felmérések is folyamatosan azt mutatják, hogy a család mindig az első helyek egyikén van. Ugyanakkor véleménye szerint a magyar közgondolkodást azonban nem ezek a spirituális elvek, értékek irányítják.  Annál inkább az anyagi javakhoz való hozzáférés korlátosságának mértéke, nem is feltétlenül a konkrét szerzési vágy, hanem a lehetőség. Az biztosan igaz, hogy a válság okán az emberek felértékelték a közvetlen környezetükben élők iránti gondoskodást, nőtt az aggodalom.

Még nincs értékelve