Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Lézeres látáskorrekció

A kezelés elve, a készülék ismertetése

Lézeres látáskorrekció
A látáshibák lézerrel végzett korrigálására már 1977-ben megindultak a mérnöki fejlesztések. Az első, refraktív sebészetre alkalmas lézerek 1986-ban jelentek meg. A sikeres kísérletek eredményeképpen sikerült egynemű 193 nm hullámhosszúságú lézerfényt előállítani. A homogén argon-fluorid gáz legfőbb jellemzője, hogy igen nagy energiájú, de kicsi hatótávolságú lézerfajta, vagyis a fény kibocsátásakor hő gyakorlatilag nem keletkezik. A mai modern készülékek nagyenergiájú lézerfényével a szaruhártya felszínét tudjuk formálni aszerint, hogy milyen dioptria-eltérést kívánunk megszüntetni.

Milyen esetekben hasznos?

Rövidlátás

A rövidlátás kialakulásának oka a szem hossztengelyének nyúlása, azaz a szembe érkező sugarak nem az ideghártyán, hanem az előtt találkoznak egy fókuszpontban. Jelen esetben a célkitűzés, hogy a szem hossztengelyét megrövidítve, a fókuszpont az ideghártyára essék. Valójában a szem hátsó pólusának előbbre hozása lenne a logikus megoldás, ezt azonban a szemsebészet még nem tudta sikeresen megoldani. A lézeres látáskorrigáló készülékek, ahogyan azt már korábban említettük, a szem elülső felszínének átlátszó részén, azaz a szaruhártyán dolgoznak. Az a szövetréteg, amely a lézersugárral találkozik, gázzá változik, azaz eltűnik. A szaruhártya középső része vékonyabb lesz, a szem hossztengelye megrövidül, a dioptria eltűnik. A mínusz egytől mínusz hat dioptriáig terjedő érték az, amelyet csaknem 100% garanciával sikerül megszüntetni. Ennél nagyobb eltérés esetén is jelentős dioptria-csökkenés lehetséges, de a kezelt érték függvényében kismértékű dioptria-visszaigazodással számolni kell.
 
Távollátás
Presztízs Magazin
A távollátó szemek rövidebb hossztengellyel rendelkeznek, így a szemlencse által összegyűjtött sugarak az ideghártya mögött találkoznak. A távollátás, azaz plusz dioptria-eltérése a szemnek kisgyermekkorban kezdődik, s gyakran egész életében elkíséri a pácienst. Igen hátrányos helyzetet jelent, mert sem közelre, sem távolra nem jelent kényelmes látást, a szem javítási kényszere pedig szerteágazó panaszokat okoz. Lézeres szemsebészeti megoldása szintén lehetséges, ebben az esetben azonban a szaruhártya széli részén, gyűrű alakban kell az elvékonyítást végeznünk, így látszólag a szem hossztengelyét hosszabbítjuk meg. A kezelési intervallum – mely igazán sikeres eredményhez vezet – szűkebb, plusz egytől plusz öt dioptriáig terjed.
 
Görbületi hibák – asztigmia
Plusz és mínusz irányú eltérés formájában létezik, kombinálódhat rövidlátással és távollátással is. A görbületi hibák, melyek a szaruhártya hengerfelszín formáját jelentik, szemüveg-korrekció esetén „cilinderes”, tehát hengerfelszínű szemüveglencsével javíthatók ki, a lézerfény esetében is ilyen hengerfelszín formájú kezelést jelentenek. Három dioptria felett a visszaigazodás esélye jelentősen megnő, tehát a pácienst a lézeres látáskorrigáló beavatkozásra csak részben tartjuk alkalmasnak, kisebb fokú görbületi hiba fennmaradhat.
 
Öregszeműség
Az emberi szem felépítéséből adódik, hogy közeli látásunk, mely 30-40 centimétert jelent, 43 éves kor körül megnehezedik, s a szem fokozatosan erősödő olvasó szemüvegre szorul. Ez a folyamat nem befolyásolható és a lézerkezelésre sem alkalmas.
 

Hogyan történik?

 
A lézeres kezelést megelőzően alapos, a szem látásfunkcióit feltérképező vizsgálatra van szükség. Megkérdezzük a korábbi szemészeti, általános beavatkozásokat, gyógyszerszedés, allergia meglétét, sebgyógyulásra vonatkozó esetleges eltéréseket. A korábbi szemüveg, kontaktlencse viselés adatai az esetleges változásokra világítanak rá. Ha a szem dioptriája még változik, a kezelés elvégzése csak speciális esetben ajánlott!
A vizsgálat előtt kemény kontaktlencse viselése 3 hétig, lágy kontaktlencse
Presztízs Magazin
viselése 3-4 napig nem lehetséges! A vizsgálat során a szem belsejének alapos vizsgálata érdekében pupillatágítás történik, mely a közeli látást egy-két órára zavarja, ezért a szemvizsgálatra ne gépjárművel érkezzen a beteg! A lézeres látáskorrigáló kezelés ambuláns, mindössze néhány percig tartó, fájdalmatlan beavatkozás.
A kezelést követően terápiás kontaktlencsét helyezünk fel, melyet az első kontroll alkalmával távolítunk el. A sebgyógyulás 4-5 napig tart, mely időszak alatt a fertőzések megelőzésére antibiotikum-cseppeket rendelünk. A szaruhártya felszínének begyógyulása után a sebgyógyulás második fázisa következik, mely három hónapig tart, s a regenerációt szemcseppekkel segítjük. A kezelést követő első héten 3-4 alkalommal ellenőrizzük a szemeket, az első hét után pedig fél évig havonta. Az ellenőrzés az egy éves kontrollal zárul. Fontos tudni, hogy a kezelés első hetében a látás gyenge, tehát a munkából, tanulásból való kieséssel számolni kell. Az átmeneti kellemetlenségekért azonban kárpótlást jelent a szabadabb, látásjavító eszközöktől mentes élet!
 

A cukorbetegség és a szem

 
A cukorbetegség népbetegség. Kezdete, oka, lefolyása szerint több formája ismeretes. A betegség nem csak a cukorháztartás zavarát jelenti, az esetek jelentős részében az érrendszert is érinti. Az éreredetű szövődmények megjelenése (bár kivétel ez alól is akad) összefüggést mutat a betegség fennállásának időtartamával, a diabetes súlyosságával, mely életkorban kezdődött, belgyógyászati szempontból milyen mértékben sikerült egyensúlyba hozni.
A társbetegségek – elsősorban magas vérnyomás, zsírháztartási zavarok – a kórképet és annak érrendszeri szövődményeit súlyosbítják. Az érrendszer állapota a szemorvos számára a szemfenék megtekintése során közvetlenül észlelhető. A látott elváltozások a szervezet érállapotának tükreként értékelendők. Az érszövődmények oxigenizációs zavarok következtében lépnek fel. Kis kerek vagy ovális értágulatok jönnek létre, majd új hajszálerek képződnek, melyek fala gyakran megreped és az ideghártya területén vagy súlyosabb esetben a szem belsejét kitöltő üvegtesti térben vérzés keletkezik. Az ilyenfajta elváltozások már a látást súlyosan károsítják. A beteg újonnan képződött erek az ideghártyát is leválaszthatják az alapjáról és ideghártya-leválást hoznak létre.
A szemészeti és egyben érrendszeri szövődmények kialakulása hosszadalmas, s szerencsére nem mindig ilyen súlyos folyamat. Az állapot felismerése, követése, a kezelési stratégia felállítása a cukorbetegek rendszeres, legalább évente történő ellenőrzésével lehetséges. Az enyhébb stádiumú elváltozások (kis kerek érújdonképződés, értágulat, körülírt vérzések) kezelésénél elsődleges szempont a diabetológus szakorvossal karöltve, az alapbetegség lehető legjobb beállítása. Ha ez sikeres, sok esetben a szemfenéki szövődmények spontán is visszafejlődnek. Ha a szemészeti beavatkozás mégis szükséges, az ideghártya argon-lézerrel történő fotokoagulálása az első kezelési lehetőség.
A lézerkezelés a beteg területek keringésből való kiiktatását jelenti. Ezáltal javul az oxigenizáció, az újabb szövődmények esélye csökken. Érvédő gyógyszerekkel kiegészítve a kezelést, a folyamat megállítható. A felszívódást nem mutató üvegtesti vérzések és a szövődményes ideghártya leválás üvegtest-sebészeti és ideghártyaleválás elleni műtétet tesz szükségessé.
Átlag: 5