Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mennyit ér napi fél liter tej?

Róth József | 2011.01.12. |
egészség, életmód, tej
Mennyit ér napi fél liter tej?
Az idők folyamán nagyon sok tévhit alakult ki a tejfogyasztással kapcsolatban, mára azonban számos tudományos vizsgálat és kísérlet eredménye alapján lehet kijelenteni, hogy a rendszeres tejfogyasztás igen kedvező hatással van az emberi szervezetre.

Sajnos sok helyen olvasni – kiváltképp az interneten –, hogy a tejfogyasztás természetellenes, hiszen az állatvilágban nincs még egy példa arra, hogy egy élőlény egy másik faj tejét fogyassza. Ezen gondolatmenet tévessége azonban könnyen belátható. Találkozni lehet afféle tévhittel, mely szerint kecsketejet fogyaszthatnak a tejcukorra érzékenyek (laktóz intolerancia) is. Természetesen a kecske- és a juhtej is ugyanolyan tejcukrot tartalmaz, mint a szarvasmarhák teje, tehát a laktóz intoleranciában szenvedők (a betegség mértékétől függően) éppúgy nem fogyaszthatják e fajok tejét sem.

A világ több országában folytattak vizsgálatokat, s mára bizonyítást nyert, hogy azon emberek között, akik napi rendszerességgel fogyasztanak tejet vagy tejtermékeket, nagymértékben csökkent az időskori csontritkulás előfordulása. Hasonlóan csökkenti a férfiak körében a köszvény kialakulásának esélyét, amennyiben rendszeresen napi egy-két bögre tejet fogyasztanak. Napi fél liter tej elfogyasztásával a felnőttek számára ajánlott kalciumbevitel közel 70%-a, a fehérjeigény 20-25%-a, zsírszükségletének 12-20%-a juttatható be. Nagy mennyiségben tartalmaz A és D-vitamint, valamint minden, az emberi szervezet számára szükséges, ún. esszenciális aminosavat. Az a tény pedig, hogy az étkezés végén evett sajt vagy pár korty tej gátat szab a savtermelő baktériumok szájban való elszaporodásának, ezzel mérsékelve a fogszuvasodás kialakulásának esélyét, csupán hab a tortán.
 
Egy bögre tej a reggeli és a vacsora mellé tehát sok betegség megelőzésében segíthet, s mindezt napi körülbelül száz forintért cserébe. A fenti tények figyelembe vételével kijelenthető, hogy az a fél liter tej többet is érne, mint amennyiért hozzá lehet jutni!
Még nincs értékelve