Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mérgező anyagokat találtak adventi kalendáriumok csokoládéjában Németországban

forrás: mti | 2012.11.27. |
Mérgező anyagokat találtak adventi kalendáriumok csokoládéjában Németországban
Mérgező anyagokat mutatott ki egy német fogyasztóvédelmi szervezet vizsgálata adventi kalendáriumokba csomagolt csokoládéban; több gyártó kétkedve fogadja a vizsgálati eredményt és bírálja a szervezetet.

A Stiftung Warentest fogyasztóvédelmi alapítvány 24 különböző adventi kalendáriumot vizsgált meg, és 9 esetben kőolajszármazékok nyomait mutatta ki a naptár ablakaiban elhelyezett csokoládéban. A szervezet javasolta, hogy a fogyasztók kerüljék ezeket a termékeket. További 12 kalendáriumban egészségi kockázatot nem jelentő, elhanyagolható mennyiségű kőolajszármazékot mutattak ki. A szakértők feltételezése szerint az idegen anyagok az újrahasznosított színes papírból készült kartondoboz-csomagolásról kerülhettek az élelmiszerre.
    Kedden az alapítvány bejelentésére reagálva több forgalmazó közölte, hogy önkéntes alapon - és nem hatósági utasításra - eltávolítja a polcokról a vizsgálaton fennakadt termékeket, a megvásárolt kalendáriumokat pedig visszaveszi, és megtéríti a vételárat.
    Több gyártó a kétségeit hangoztatta a vizsgálattal kapcsolatban. A Rausch nevű cég például, amelynek terméke a leginkább szennyezettek között volt, hangsúlyozta, hogy a jelenlegi vizsgálati eljárások alapján nem lehet teljes képet alkotni az élelmiszerek kőolajszármazék-tartalmáról, és arról sincsenek pontos ismeretek, hogy az alapítvány vizsgálatában kifogásolt anyagok valóban károsítják-e az egészséget.
    A Kraft Foods arra mutatott rá, hogy kőolajszármazékok szinte mindenütt előfordulnak, a probléma így nem "csokoládé-specifikus". Egyes gyártók képviselői azt emelték ki nyilatkozataikban, hogy a csokoládé nem érintkezik a papírral, mert celofán csomagolásban helyezik el a kalendáriumokban, mások pedig arról tájékoztattak, hogy nem használnak kőolajszármazékot tartalmazó festékkel színezett kartont.
    A Hachez Chocolade nevű gyártó azzal vádolta meg a fogyasztóvédelmi szervezetet, hogy saját ismertségének növelése céljából a hajánál fogva előrángatott és bizonytalan információkat terjeszt, amelyek még csak nem is utalnak arra, hogy a kalendáriumokban lévő csokoládé egészségkárosító hatást fejthet ki.
    A Stiftung Warentest tájékoztatása szerint a vonatkozó kutatások lezáratlansága miatt uniós határértékek ugyan még nincsenek az élelmiszerek kőolajszármazék-tartalmával kapcsolatban, de állatkísérletek során szerzett adatok arra utalnak, hogy bizonyos kőolajszármazékok összefüggésbe hozhatók májgyulladásos tünetekkel.

Még nincs értékelve