Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mérgező vegyszerek az ivóvízben

x | 2011.09.19. |
Mérgező vegyszerek az ivóvízben
Sajnos visszatérő problémának számít, hogy időről-időre olyan káros, egészségromboló anyagok jelenlétét mutatják ki szakemberek ivóvizeinkben, melyeknek nemhogy a határértéket nem szabadna meghaladniuk, de jelen sem lehetnének a fogyasztásra szánt vizeinkben.

Nem történt ez máshogy idén nyáron sem, mikor is nyilvánosságra hozták a hírt, miszerint: “A határértéket magasan meghaladó mennyiségben tartalmaz szennyező anyagot az ivóvíz Budapesten: a Levegő Munkacsoport rákkeltő hatású acetoklórt talált a vízben.” 

A Levegő Munkacsoport véletlenszerűen kiválasztott helyen és időben tesztelte a csapvizet, és a fővárosban két helyen is a határértéket meghaladó mennyiségben találtak acetoklórt. A rákkeltő hatású anyagot mezőgazdasági munkálatok során használják, elsősorban gyomirtásra.
Május végétől július elejéig tart a permetezőszezon, ilyenkor kell még jobban odafigyelni a vízfogyasztásra, ugyanis az eső és az árvizek a permetszert bemossák folyóinkba. Ez ellen szeretne tenni a Levegő Munkacsoport nem kisebb cél kitűzésével, minthogy egyáltalán ne kerüljön vegyszer a természetes vizeinkbe, és az ivóvizünkbe.
 
Presztízs Magazin
A júliusban vett minták határérték fölött tartalmaztak acetoklórt, mely szer szerepel a hormonrendszert károsító anyagok európai uniós listáján is! Sajnálatos tény, hogy hazánkban napjainkban is, még mindig számos olyan szer van alkalmazásban, mely az unióban régen betiltásra került, mi mégis használjuk őket.
 
Természetesen a Levegő Munkacsoport fent említett méréseinek eredményét az illetékes vízmű is megkapta, aki szerint a csapadékos időjárás miatt került a szokottnál több különböző vegyszer a Dunába, de véleményük szerint “nem veszélyes az ivóvíz ”.
 
Az nem lehet megoldás, hogy kizárólag palackozott vizet fogyasztunk, részben azért sem, mert a műanyag flakon faláról olyan anyagok oldódhatnak ki, melyek károsak az egészségre.
Minden embernek és állatnak jár az egészséges, tiszta ivóvíz, ezért a csapból folyó víz minőségének javítása lenne az elsődleges cél. Több helyen olvashattunk, hogy az európai unió is felhívta hazánk figyelmét a vízminőség javítására, hisz a háztartásokban a főzést, tea- vagy kávéfogyasztást is hagyományos módon, csapvízzel oldjuk meg…
 
A Vital Water megbízható Oázis típusú víztisztító berendezésével biztosan elkerülheti, hogy az ivóvizében akár az említett vegyszer, vagy más szennyeződések, gyógyszermaradványok, hormonok is jelen legyenek.
 
Azt, hogy a fentieket hogyan értékelik, és mennyire veszik intő jelnek, Önökre bízzuk…
Átlag: 1