Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mi a szex, a szerelem és a kapcsolatfüggőség?

Gabka | 2011.12.04. |
Mi a szex, a szerelem és a kapcsolatfüggőség?
Viselkedéses függőség bármilyen normál tevékenységből lehet, melyek gyakorlása a mindennapi élet része. Ilyen lehet az evés, szex, vásárlás, játék, internet, tv, munka és mindegyik alapja az üresség.

Kérdés persze az is, hogy mi a normális?

Megfordítanám. Nem tartjuk normálisnak azokat a szexuális tevékenységeket, amiket az orvosi könyvekben is kórosnak írnak le. Ilyen például a túlzott szexuális vágy, a szexuális preferencia rendellenességei, a fetisizmus, az exhibicionizmus, a voyeurismus, a pedophilia, a szadomazochizmus, a szexuális preferencia egyéb zavara – frotteurizmus (amikor valaki női fehérneműt gyűjt, és azt használja maszturbációhoz, vagy a zoophilia és a necrophilia.
Általánosságban elmondható, hogy a függő, az egészséges kapcsolat helyett a valamely eseménnyel, vagy folyamattal kialakított beteg kapcsolatot működteti. Életében központi jelentőségűvé nő az, hogy állandóan megkaphassa a közérzet módosító “élményt”. 
 
Presztízs Magazin
A szexuális függőség: minden más függőséghez hasonlóan, befolyásolja a közérzetét, vagyis hatásmechanizmusa ugyanaz, mint bármelyik kábítószeré.  Szex függőségről akkor beszélhetünk, ha valakit rögeszmésen csak a szex foglalkoztat, minden esemény-, kapcsolat a szexbe ágyazottan jelenik meg, át-szexualizált. Ezek az emberek képtelenek a mélyebb, intimebb kapcsolatok kialakítására. Érzelmi életük szegényes, ezen hiányosságukat túlhangsúlyozott szexuális beállítódásukkal, teljesítményeikkel való kérkedéssel próbálják palástolni. Állandó bizonyítási kényszer bilincsében élnek. Sokat szenvednek, de betegségbelátásuk minimális.
Nem csak a túlfűtöttség lehet probléma, hanem a szex függőség körébe soroljuk a túlzott önmegtartóztatást, vagy a szexuális anorexiát, de “kábítószerként” működhet a maszturbáció is. Mindez én központúvá tesz bennünket és megfoszt attól, hogy meghitt viszonyba kerüljünk magunkkal és másokkal.
 
 Romantikafüggő számára a forma jelenti az élvezetet.
Neki a friss élmény pezsgése és kockázata kell. Számára sokkal fontosabb a megfelelő környezet, mint a másik ember. A romantika-függő sorozatos kudarcok hatására is ragaszkodik ahhoz, hogy az ideális kapcsolat olyan, mint egy tündérmese. Ez az ember határozatlan, önbecsülése alacsony, neki csak a felszíni megjelenés számít. A problémát jól szemlélteti Woody Allen filmje, a Kairó bíbor rózsája, melyben láthatjuk a folyamatos sóvárgást az elérhetetlen után, és gyakran magunkra ismerhetünk. A romantika-függők nem szexuális teljesítményeikkel kérkednek, hanem hogy mennyire vágynak egy mély, őszinte kapcsolatra.
 
Kapcsolatfüggőségben fontos a másik személy - bár gyakran pusztán a
Presztízs Magazin
kapcsolat léte a szükséglet tárgya - de nem úgy, mint egyenrangú fél, hanem mint túsz. Az ilyen ember rögeszmésen figyel a kapcsolatra, abban feloldódik, szinte más tudatállapotba kerül. Ugyanakkor számos rítust társít hozzá, és mindent megtesz azért, hogy stabilizálja a helyzetét. Amikor rájön, hogy mégsem működik a “kábítószere”, reményvesztetté és erőtlenné válik. Profi csaló. Ördögi ügyességgel alakít ki kapcsolatokat, de az intimitástól való félelem miatt inkább az intimitás illúziójába menekül. Rettegnek a magánytól. Sosem hagynak időt egy kapcsolat gyászolására, így minden feldolgozatlan élményüket beleöntik az újba.
A változáshoz segítő első és legfontosabb lépés a probléma felismerése és ez bizony nem egyszerű. Azért mégse csüggedjünk, mert ha kezeljük és karbantartjuk fenti bajainkat, meghitt és érzelem-teli kapcsolatokban lehet részünk, ami az emberi élet egyik értelmét adja.
 
Végezetül, tudtad-e?
 
Az alábbi sztárok szex függőnek vallják magukat:
Tiger Woods, Michael Douglas, Russel Brand, David Duchovny, Colin Farrell, Billy Bob Thorton, Charlie Sheen, Bill Murray
 
Segítségért fordulhatsz:
www.slaa.hu
www.slaafws.org
Forrás: dr Szemelyácz János
          sex and love addicts anonymous
Még nincs értékelve