Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mindennapi gyógyszereink

Tancsa Ágnes | 2010.06.25. |
Kezdjük megszokni, hogy léteznek alternatív gyógymódok, homeopátiás készítmények, ugyanakkor sajnos még mindig nagyon kevesen gondolnak az egészségükre addig, amíg nem fáj, nem gátol a mindennapi tevékenységben, nem okoz kellemetlenséget. Az egészséges táplálkozás is sokaknak még mindig egyet jelent a fogyókúrák diétáival, és mikor már beleférnek kedvenc ruhadarabjukba, megfeledkeznek a helyes táplálkozás fontosságáról. A szervezetünk igényeire, jelzéseire figyelve nagyon sok betegséget megelőzhetnénk, de mindenképpen javíthatnánk közérzetünkön, teljesítőképességünkön anélkül, hogy ehhez mindenféle bogyókat szednénk.

Elég csak szétnéznünk a kertben, a piaci gyümölcs és zöldség árusoknál. A leghétköznapibb gyümölcsök is rendelkezhetnek gyógyhatással. Talán ezek közül is a legkevésbé megbecsült az alma, pedig már az ókorban is ismerték jótékony hatásait.  Az egyiptomiak és később a görögök és a rómaiak is számtalan almafajtát nemesítettek. Az indiaiak hasmenést gyógyítottak vele, a kínaiak pedig a fa kérgét használták a cukorbetegség kezelésére. Gyógyító vagy megelőző hatása miatt Hippokratész is ajánlotta szívgyengeséggel, emésztési zavarokkal és veseproblémával küzdőknek. Ha elalvás előtt megeszünk egy almát, az segít az álmatlanság leküzdésében, mivel biztosítja az egyenletes vércukorszintet egész éjszaka. De a vér koleszterinszintjét is csökkenti, segítve ezzel a szívinfarktus és az érelmeszesedés megelőzését. Magas vérnyomás ellen minden nap együnk meg reggelente éhgyomorra egy almát, ugyanis felszívja a fölösleges sót és vizet. Ápolja a fogainkat étkezés után elropogtatva, és még a másnaposokon is segít.

A szőlő sem csak bor formájában, hanem szemes valójában is igen értékes az emberi szervezetnek. Vértisztító, erősíti az idegeket, regenerálja az izmokat. Akárcsak a borivással, a szőlőevéssel is vigyázni kell, mivel magas a cukortartalma, ezért aztán étkezés előtt és után ne fogyasszuk, mert megerjed a gyomorban. A szőlőnek a magját se dobjuk el, hiszen az abból préselt olaj rendkívül drága és az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy javítja a látást.

Még talán az almánál is hétköznapibb gyümölcsünk a szilva. Egyetlen hazánkban is őshonos fajtája a kökény, és a kökényszilva. Már az 1300-as évek első felében megemlítik okleveleink a kökényszilva kerteket, azaz erdőket, és az is érdekes, hogy 1895-ben a szilvafák száma meghaladta az összes többi gyümölcsfa együttes számát. A színük, származásuk és érési idejük alapján elnevezett számtalan fajta szilva egyvalamiben megegyezik – jótékony hatásában. Karbantartja a beleket, megszünteti a hurutos megbetegedést, serkenti az agy működését, nyugtatja az idegeket. Ha makacs meghűléssel küzdünk, reggelente rágcsáljunk el 6-8 szem aszalt szilvát, egy-két napon belül jobban leszünk. Csontváry Kosztka Tivadar is aszalt szilván élt, így ő biztosan tudta, hogy csak száraz, hűvös helyen szabad aszalni, különben elvesznek értékei.

Még bőven folytathatnánk a sort akár a málnával, sárgadinnyével, őszi és sárgabarackkal, szederrel, áfonyával, ribizlivel, meggyel, málnával. Érdemes tehát kicsit utánajárnunk, hogy mit is együnk, ne csak mindig annak, hogy mennyit együnk. Jó étvágyat!

Még nincs értékelve