Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ne essünk túlzásokba!

Balogh Zoltán | 2011.02.08. |
Ne essünk túlzásokba!
A legnagyobb jóindulattal sem állítható, hogy egészségesen étkeznénk. Persze, ráfoghatjuk a rohanó életmódra, a szűkös anyagiakra, kereshetünk számtalan kifogást. Napközben betérünk az első gyorsétterembe, este berakunk a mikróba egy mirelit ételt, s csodálkozunk, ha számtalan nyavalya kínozza szervezetünket. Mert étkezésünk bizony erős hatással van egészségünkre.
Sajnos már gyermekkorban is komoly probléma az egészséges táplálkozás. A szülőknek nincs idejük  főzni, sokszor hideget vagy mirelitet eszik a család. De nem csak otthon, az iskolában, óvodában sem lakik jól az ifjúság, mert a közétkeztetésben, bár próbálják az egészséges ételek fogyasztása felé terelni a korosztályt, ám az ételek íze vagy éppen ízetlensége keresztülhúzza a jó szándékú törekvéseket. Hogy lakik jól a gyerek? Az otthonról kapott uzsonnapénzt csipszre, kólára, csokira vagy jobb esetben kovászt nem látott péksüteményre költi. Előrelépést jelent az iskolai büfék áruválasztékának korlátozása, de ez még mindig kevés a gyorséttermek csábításával szemben. Itt bő olajban sütik a félkész, tartósítószereket, adalékanyagokat tartalmazó ételeket. Hozzájuk jönnek az emésztőrendszer ellenségeinek számító szénsavas üdítők, élükön a kólával, amelynek  magas foszfor tartalma megköti a kálciumot, megalapozva a csontritkulást. Mint az kitűnik, a nem megfelelő táplálkozás komoly veszélyeket hordoz magában már gyermekkorban is. A felnövő generáció hatvan százaléka elhízott, immunrendszere gyenge, sok a cukorbeteg, jellemző a csontok, ízületek, degeneratív elváltozása, és az allergia. A kevés mozgás már csak hab a tortán.
 
A szakembert kérdeztük: hogyan táplálkozzunk egészségesen?
 
Presztízs Magazin
- A táplálkozás mindig személyre szabott, a mennyiséget meghatározza a nem, a kor, a fizikai állapot, a munkavégzés – kezdte Schneider Imréné dietetikus. – Az egészséges táplálkozás alatt egy változatos, sok zöldséggel, gyümölccsel összeállított étrendet értünk, de ez nem ilyen egyszerű, mert magába foglalja az étkezés ritmusát, minőségét. A piramiselv még mindig létezik, mint ajánlás, alul a gabonaneműek, fölötte a zöldség, gyümölcs, majd a tej, tejtermékek és a húsok következnek, s a piramis csücske a zsírok, cukor és egyebek. Vannak, akik nem értenek ezzel egyet, de még mindig jobb, mint a nyers étrend, ahol a szervezet kihűl, vagy a sok húst, gabonát egyáltalán nem fogyasztók táplálkozása. A Miatyánkban is benne van: add meg a mindennapi kenyerünket.
 
- Mi a véleménye a biotáplálkozásról?  
- A biotermékek  sokkal jobbak, mint a kemikáliákkal kezelt gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, de szinte megfizethetetlenek az átlagemberek számára. Sajnos az állam nem érzi annak szükségességét, hogy támogassa biogazdálodókat, pedig ez jóval kevesebbe kerülne, mint a gyógyítás. Azt szoktam ajánlani, aki tudja, termelje meg magának, ha nem, ismeretségi körében keressen olyan szomszédot, munkatársat, akinek kertje van, s nem használ vegyszert a növények termesztése során. Ez vonatkozik a húsokra is, amit be lehet szerezni vidékről, kisgazdálkodóktól. Együnk kevesebbet, de az legyen  minőségi termék
- Ha a magyar konyháról hallunk, a szaftos, zsíros pörköltek, a disznósajt, a szalonna, a hurka, kolbász jut legtöbbször eszünkbe. Az orvosok a koleszterinszint emelkedésével riogatnak, nemzeti ételeink mérsékelt fogyasztására intenek. Valóban ilyen „gyilkos” a magyar konyha?
 
- A magyar konyhával semmi gond nem lenne, ha úgy táplálkoznánk, mint őseink. Hús hetente kétszer, vagy jobb esetben háromszor. Reggelire nem felvágottak, virsli, sajt volt, hanem házikolbász, szalonna, pirítós, bundás kenyér, mindehhez fekete retek, savanyú káposzta, hagyma. Meg lehet enni a házi csirkét tejfelesen, vagy a töltött káposztát, csak az a probléma, hogy minden nap, minden étkezés alkalmával húst eszik a magyar. A FAO felmérése szerint 40 országot összehasonlítva kiderült, mi fogyasztjuk a legtöbb húst: 241 kg/év/fő. Csoda, hogy vezetjük a szív-érrendszeri betegségek halálozási statisztikáját? A daganatos megbetegedések okozta  halálozásában is második helyen állunk. Mindehhez társul a mérhetetlen édességfogyasztás, az állandó nassolás, a kevés mozgás, s észre sem vesszük, már el is értük a 80-100 kilogrammos testsúlyt. Az elhízás maga után vonja a magas koleszterin-, vérzsír- és vércukorszint, az ízületi- és a gerincbántalmak kialakulását.
 
- Akkor, nosza rajta, fogyókúrázzunk! Manapság rengeteg csodaszert, módszert kínálnak, hogyan kell helyesen csökkenteni testsúlyunkat?
 
- Ma nagy divatfogyókúrázni, ami egy jó üzlet annak, aki eladja akár a könyvet, akár a
Presztízs Magazin
terméket. A csodafogyókúrák  egyáltalán nem, vagy csak átmeneti fogyást eredményeznek, aminek az a következménye, hogy a fogyni vágyók még többet híznak vissza. Ezzel viszont terhelik a keringést, s ez többet árt, mint használ. Egyetlen egy divatos fogyókúra sincs, ami tartós eredményt produkálna. Csak életmódváltással,odafigyeléssel, mozgással lehet hosszantartó eredményt elérni! Olyan étrenddel, amit nem kényszerből eszünk, s az év minden napján be tudjuk tartani. (Csökkentett kalória, magas rosttartalmú zöldségekkel, gyümölccsel.) Nagyon kevés rostot fogyasztunk, ennek következménye a  székrekedés, ami mára már népbetegség. A legfontosabb a kiegyensúlyozott táplálkozás, s a szélsőségeket kerülni kell!
 
- Mire figyeljünk oda az élelmiszervásárlásnál, mit nézzünk meg a csomagoláson?
 
- Az élelmiszerek vásárlásánálarra figyeljünk, milyen mennyiségű, fajtájú adalékanyagot tartalmaz a termék. Azt válasszuk, amibe a legkevesebb van. Azt is tudni kell, hogy a lista az  első összetevőt tartalmazza legnagyobb százalékban, és felsorolás szerint csökkennek. A gyártók célja, egyre több terméket, minél olcsóbban piacra dobni, ez pedig csak tartósítószerekkel, adalékokkal érhető el. Ezeket engedélyezik, csak az a baj, hogy bármit eszünk, szinte mindenben találhatók tartósítószerek, adalékanyagok. Ezek összeadódnak, a máj és vese nem győzi  kiválasztani, s amit nem tud kiüríteni, azt lerakja a zsírszövetekben, nyirokrendszerben. Vannak olyan E-számok is, amelyek nem okoznak gondot, mint a vitaminok, a természetes színezőanyagok. Ilyen például az E 100 kurkuma,  150a karamell, de 154 Barna FK színezék már máj és szívkárosító. Csak gondoljuk végig, hogy egy kilogramm hús 900 forint, ehhez adnak fűszereket, bélbe töltik, enyhén füstölik, ez lenne a virsli. Hozzájön a munkaerő, így az ára már a haszonnal legalább 1800-2000 forint körül kellene, hogy legyen. Ehhez képest  némely virsli kilónkénti ára 400-600 forint. Természetesen ebben a termékben nem csak hús van, nagyrészt ipari alapanyag és nitrát, ami megköti a vizet.  Ez csak egy példa az ipari termékekre, s a piacon maradásra. Ha lehet, akkor inkább válasszunk friss és mirelit termékeket, ezek valamivel  jobbak.
 
Még nincs értékelve