Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Sutba a szégyenérzettel – az életünk a tét!

Rendszeresen vegyünk részt prosztataszűrésen

Balogh Zoltán | Pannon Presztizs archív | 2013.01.22. |
Sutba a szégyenérzettel – az életünk a tét!
A változatosság gyönyörködtet – tarja a mondás. Vannak azonban élethelyzetek, amikor mégis ragaszkodunk a biztos, jól bevált utakhoz, személyekhez. Egy férfiembernek javasolt, hogy ismerjen megbízható hentest, fodrászt, autószerelőt, ügyvédet, de még fontosabb, hogy legyen olyan háziorvosa, fogorvosa, akit bátran felkereshet problémáival. Negyven felett új szereplőt kell bevonnunk a bizalom körébe.

Ebben a korban már kötelező az urológussal való rendszeres kapcsolattartás. Évenkénti prosztata-szűrővizsgálattal sokat javíthatunk életminőségünkön, de ami ennél is fontosabb, az időben felismert prosztatarák jó eséllyel gyógyítható.
 

– A férfiaknál nemcsak a prosztatát kell figyelembe venni, hanem a heréket is – hívta fel egy másik fontos szervre a figyelmet dr. Banyó Tamás főorvos, urológus szakorvos. – Már gyermekkorban meg kell tanítani a herék önvizsgálatát, ez rendkívül fontos a hererák megelőzése szempontjából. Ma már a betegség 98 százalékban gyógyítható, a sikeres gyógyítás azon múlik, hogy felismerik-e korai stádiumban. De térjünk át a prosztatára! Fiatalabb korban általában a gyulladásos betegségek azok, melyek a férfiaknak prosztataproblémát okoznak, idősebb korban a szerv jóindulatú megnagyobbodása, illetve a prosztatarák jelenthet gondot. Körülbelül ötvenéves kor fölött okoz a prosztata olyan jellegű problémát, aminek esetleg műtéti következményei is lehetnek. A betegségek korai felismerése érdekében érdemes évente egyszer szűrővizsgálaton részt venni.

Presztízs Magazin

– Vérmintából állapítják meg az eredményt, vagy manuális vizsgálattal?
– Az úgynevezett prosztata-szűrővizsgálat, vagy a korai felismerés érdekében végzett vizsgálat két részből áll: a prosztata megtapintásából, ami fizikális vizsgálat, és egy vérvételből. Utóbbival lehet a PSA (prosztata specifikus antigén) mennyiségét megállapítani. Ez egy fehérjetermészetű anyag, amit a prosztata termel, megemelkedett szintje hívhatja fel a figyelmet a prosztatarák jelenlétére.
 

– A reklámokban prosztata-problémákra ajánlanak gyógyszereket. Mennyire hatásosak ezek, vagy a bajt csak vényre kapható készítmények orvosolhatják?
– Mint mondtam, fiatalabb korban a gyulladások okozhatnak bajt. Két forma létezik, a heveny tünetekkel járó akut, illetve a krónikus prosztatagyulladás. Utóbbi nagyon diszkrét tünetekkel jár, például keresztcsonttáji, gáti, hasi fájdalom, esetleg vizelési problémák együttese. A reklámozott termékek egy része a krónikus gyulladás gondozásában jelenthet segítséget, a szerek másik részét használják a prosztatanagyobbodás kezelésére. A lényeg a gyulladás csökkentésén van, erre szolgál a régi szerek közül a tökmagolaj, illetve az abból készült Peponen kapszula. Más szerek a prosztata megnagyobbodás miatti gyulladás csökkentésében segíthetnek, de olyan egyelőre nincs, ami – tudományos után vizsgálattal bizonyíthatóan – képes a prosztatát megkisebbíteni.
 

– Ha műtétre kerül sor, milyen beavatkozások jöhetnek szóba?
– Ma a prosztata-megnagyobbodás miatt elsődlegesen választott műtét, a „gold standard”, a húgycsövön keresztüli – elektromos kaccsal végzett – prosztata-eltávolítás, az úgynevezett transzuretrális rezekció. Ilyenkor szeletelik a prosztatát. Még mindig gyakori eljárás a prosztata jóindulatú daganatának nyílt műtéttel történő eltávolítása is. Van aztán a lézeres műtét, amikor a jóindulatú daganatos sejteket lézerrel elpárologtatják, így távolítva el a daganattömeget.
 

– Létezik megelőzés, vagy ezt a rendszeres szűrővizsgálat foglalja magában?
– A megelőzésnek többféle formája van. Az egyik a primer prevenció, amikor magát a betegséget akarjuk megelőzni. Prosztata-nagyobbodás esetében sajnos nincs egyértelmű recept. Nem igazán tudjuk, hogy ötven éves kor fölött egyes férfiaknál miért nagyobbodik meg a prosztata, másoknál miért nem. A hormonális háztartásban fellépő változásokra, s más egyéb dolgokra gyanakszanak. A prosztataráknál a megelőzés nagyjából ugyanaz, mint a többi rákos megbetegedésnél: stressz mentes életmód, egészséges étrend, megerősített immunrendszer, sport, alacsony testsúly, de állítólag kevés vörösbor fogyasztása is jótékony hatással bír. Kimutatták, hogy a szelén nevű nyomelem bizonyos mennyiségű bevitele szerepet játszhat a megelőzésben. Van a szekunder prevenció, ekkor már a betegség kialakult, a súlyosbodását próbáljuk csökkenteni. Ekkor is szükség van a primer prevenciónál felsoroltakra, de a fő szerepet a megfelelő orvosi kezelés jelenti. A tőlünk fejlettebb egészségügyi rendszerrel rendelkező, s a prevenció fontosságát már gyermekkorban megtanító országokban úgy tartják, a prosztatarák a „buták betegsége”, időben felismerve nagyon jó eséllyel gyógyítható. Uraim, tegyük félre szemérmességünket, szégyenérzetünket, s legyünk okosak!


A prosztata funkciója

Egy kis mirigy, a húgyhólyag alatt a húgycsövet veszi körül. Egy olyan váladékot termel, ami az ondóhoz hozzáadódva energiát biztosít a spermiumoknak, hogy az ejakulációtól a megtermékenyítésig megőrizzék mozgásképességüket.

Még nincs értékelve