Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Százhúsz éves vőlegény…

…avagy: mi a hosszú élet titka?

Müller Anikó Hanga | Csalán Egyesület-Presztízs archív | 2014.04.24. |
Százhúsz éves vőlegény…
Éltek legendásan hosszú életet emberek. Tudunk-e tanulni tőlük valamit? Van-e recept, melyet betartva magas kort élhetünk meg? E témában faggattuk Poór Balázs életmód-rehabilitációs szakértőt.

Kolbász, bor…

Hallhatnánk talán a receptet?
– „Csalódást” okozok, mert tudok praktikákat mondani! Egy családtagomat – aki elmúlt száz éves –, megkérdezve e titokról, azt mondta, mindennap egy fél kolbász, meg egy pohár jó bor. Ezzel egy csapásra össze is dőltek az elméletek, melyek megmagyarázzák, milyen tényezők hatnak életünkre.

Presztízs Magazin

Vannak ismeretei hosszú életű emberekről?
– Az 1500-as években élő angol, nemesi származású hölgy, Katherine Desmond 120 éves korában halt meg. Hiteles feljegyzések szerint előtte bálokban táncolt, ahova elvitte a születési kivonatát, tanúsítva életkorát a hitetlenkedők előtt. A magyar származású Thomas Parr, aki a Westminster apátságban van eltemetve, 153. életévében halt meg. Nyolcvanéves korában nősült először, két gyermeke született, több felesége is volt. 120 évesként egy 29 éves lányt vett feleségül.
I. Károly udvarába hívatta, árulja el hosszú élete titkát. Azt mondta, az uralkodó ne egyen húst, hideg vízben fürödjön, és minden nap dolgozzon, ő maga egyébként mezőgazdasági munkát végzett. Bölcs tanácsát megköszönték, életjáradékot kapott, de nem hívták többet vissza a királyi udvarba. A boncolás megállapította, halálakor heréi nemzőképesek voltak. Lin Qiyin kínai szerzetes állítólag 249 évesen halt meg, és megért jónéhány császári uralmat! 1937-ben levitették a hegyekből, történészekből álló bizottság kérdezte ki, közléseit hitelesnek minősítették.

Cél, akarat

Volt-e közös a fenti személyek életmódjában?
– Egyikük sem evett húst, mértékletesek voltak, életvezetésük egyszerű, bizakodó volt. De senkire nem akarom ráerőltetni a vegetáriánus étkezés kizárólagosságát, inkább a pozitív gondolkodásra fókuszálnék. Vitray Tamás egyik műsorában egy százéves bácsival beszélgetett, aki elhatározta, száz évig fog élni, mások javát szolgálva. Erősen akarta, és hasznos életet élt, sokat tett az emberekért a falujában. Ezzel szemben gyakran találkozom életunt ötvenesekkel. Végrendelkeznek, nem látják életük további értelmét, büntetésként élik meg azt. Valóban, nincs nagyobb büntetés, mint ezzel a szemlélettel vegetálni. A gondolkodás meghatározza az élet minőségét. Akik hosszú életet élnek, akarnak élni, tenni akarnak, céljaik vannak. Ez az éltető erejük!

Presztízs Magazin

Milyen szerepe van a céloknak és az akaratnak?
– Sokak életében csak anyagi célok vannak jelen – új tévé, jobb autó, külhoni nyaralás. De vannak lelki célok, melyek által az ember jelleme is fejlődik: tenni másokért! Egy gyermeket megmosolygunk, amikor kérdésünkre – mi akar lenni? –, azt feleli, űrhajós. Holott valójában velünk van a gond. Mi van, ha a gyerek gondolja jól? Az ő akarása még teljes, mi rontjuk el, mi kalapáljuk bele a skatulyákba. A Wright fivérek például akkor gondoltak egy merészet, amikor koruk tudományának állása szerint a fizika törvényei még nem támasztották alá, hogy az ember felrepülhessen a levegőbe. Nem törődtek környezetük véleményével, egy dolgot üzentek: nem érünk rá, dolgozunk. Volt egy álmuk, egy céljuk, amit meg akartak valósítani. Nagy akarással. Sikerült. 1903. december 17-én, az észak-karolinai Kitty Hawkban emelkedett levegőbe a történelem első repülőgépe, s a gépek gyártása ma is az általuk felismert alapelvek szerint zajlik. Aztán itt a negatív példa, ha egy családban valaki elkezd fogyókúrázni, sokszor mi az első reakció? Á, úgysem sikerül, tavaly is így volt. Letörni az akaratot nem normális dolog…
Ha valaki eléri a nyugdíjas kort, szükségszerű-e a lelassulás, visszahúzódás?
– Találkoztam olyanokkal, akik kéthónapos nyugdíjas létük alapján olyan elbutulási tüneteket produkáltak, mint mások 15-20 év alatt. Ezek az emberek hirtelen elvesztették céljaikat, a szerepet, mely eddig életük része volt. Elfogadták korunk „minősítését” – aki nyugdíjas, arra már nem igazán számít a társadalom. Az egykori hosszú életűek a sztereotip elvárásokkal nem törődtek. Miért van az, hogy megváltoztathatatlannak kiáltunk ki dolgokat? Mondjuk ki, akárhány évesen is, értékes vagyok, erősségeim vannak, ebben és ebben jó vagyok! Milyen alapon határozza meg más az én értékeimet?
Mekkora erejük van a szavaknak?
– Teremtő erejük van. Egy elkeseredett, kiszolgáltatott stroke betegnek azt mondta egy mentős: Ön meg fog gyógyulni! Így lett. A felesége elmondta, mekkora önbizalmat adott férjének ez a bíztatás. Egy szívműtéten átesett vállalkozó nem szedett gyógyszereket, leletei tökéletesek voltak. Egyszer jogosítvány-megújítás miatt elment háziorvosához, aki ezen elszörnyülködött. Ötféle pirulát írt fel, azóta szúr a szíve. Egyszer Szókratész tanítványa el akart mondani valamit mesterének, aki azt tanácsolta, engedd át a hármas rostán, előremutató dolog történik-e általa, használ-e az illetőnek, használ-e neked? Csak akkor mondd, ha igen!
Milyen szerepe van a pozitív gondolkodásnak?
– Fontos a gondolatok fegyelme. A bölcs gondolkodók tudatosan kigyomlálták gondolataikból a feleslegeset. Kepes András egy indiánt elvitt Párizsba. Büszkén mutatta a technika vívmányait, a repülőgépeket, mire az indián azt mondta, nincs ebben semmi különleges, így a madarak is tudnak repülni, a modern autóknál meg gyorsabb a jaguár. Nem nyűgözte le világunk, így szólt: mindez semmi a természet csodáihoz képest! Ami viszont érdekes, hogy nálatok mindenkinek beteg a feje…

A gyűlölet salakja

Presztízs Magazin

Fegyelmezettség szükséges, hogy ne mérgelődjünk mindenen. Elmer Gates professzor a washingtoni egyetem pszichológiai laboratóriumában érdekes biokémiai kísérleteket folytatott. Kimutatta, az emberi szervezetben lelki hatások, érzelmek következtében mérgek termelődnek. Kísérletében cseppfolyós levegő elpárologtatásával -271 Celsius-fokra hűtött le kémcsöveket, majd különböző lelkiállapotban lévő egyének leheltek az üvegcsövekbe. Pár perc után a normális lelkiállapotú ember kilégzésének párája színtelen cseppek formájában csapódott le az üvegcső falára, de ha a kísérleti alany erős haragot érzett abban az időpontban, a lecsapódó folyadék barna színű lett, bánat esetén szürke, lelkiismeret-furdaláskor pedig rózsaszín. A csapadék kémiai összetétele is más-más volt. A kísérletet tengeri malacokkal folytatta. Amikor a barna anyagot beoltotta az állatba, az eleinte rendkívül ingerlékeny lett, majd valóságos dührohamot kapott, fogaival nekiesett a ketrec falának. A gyűlölettel teli ember leheletéből kiválasztott méreg a kísérleti állatokat nyomban megölte. A professzor megállapította, hogy tíz percig tartó erős gyűlölet elegendő mérget tartalmaz ahhoz, hogy azzal több személyt el lehessen pusztítani. Ez a méreg egyike a legerősebbeknek, amit a tudomány ismer. Az ember szervezete felszívja az érzelmek, gondolatok hatására képződő mérget, és így önmagát mérgezi meg vele.
Ezek a mérgek – éppúgy, mint a hormonok –, már a legparányibb mennyiségben is igen hatásosak, és salakként gyülemlenek fel a szervezetben. Valahányszor haragszunk, gyűlölködünk, a szervezetünk által kiválasztott mérget az ellenségnek szánjuk, azonban önmagunk áldozatául esünk, ha nem korlátozzuk rosszindulatú érzéseinket. A jó hangulat a szervezet számára hasznos kémiai anyagokat állít elő, például endorfinokat, melyek morfinszerű, fájdalomcsillapító vegyületek.
 

Presztízs Magazin

Poór Balázs a pozitív gondolkodás erejének megismerésére ajánlja a Presztízs olvasóinak Elinor Porter Az élet játéka című regényét, melyben egy kislány először nagynénje, majd egy egész város gondolkodását változtatja meg gyökeresen. – Sportolók esetében többször tapasztaltam, hiába a külső ösztönzés, ha a fejben nincs rend, nincs győzelem – tette hozzá a szakértő.

Átlag: 5