Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Térdproblémát okozhat a magassarkú

Tancsa Ágnes | bimeo.hu | 2010.08.12. |
cipő, egészség, életmód
Térdproblémát okozhat a magassarkú
Minél magasabb a cipő sarka, annál nagyobb a térdprobléma kockázata. Amerikai egyetemek ma már szinte minden hétköznapi dolgot tudományosan is górcső alá vesznek. Az Iowa State University kutatói most éppen a 18 és 40 év közötti nők járását vizsgálták különböző cipőkben.

Vizsgálták a járást lapos, 5 centis és 8,8 centiméteres sarkú lábbelikben. Eközben figyelték a lábakra és az ízületekre ható erőket, hogyan változik a tartás.

Ezen vizsgálatok eredményei egyeltalán nem meglepő módon azt bizonyítják, hogy a magas sarok nagyobb mértékben terheli a térdízületeket. Ez pedig a későbbi porckopások, és gyulladások kockázatát növeli.
 
Egyébként az Iowa egyetem kutatói nem az elsők a témában. Egy folyóirat, a Journal of Experimental Biology már megjelentetett egy brit tanulmányt, amely szerint azoknál a nőknél, akik két éven át heti öt alkalommal viseltek magas sarkú cipőt, a lábikra izmai 13 százalékkal rövidültek meg, az Achilles-ín pedig merevebb volt, azokhoz képest, akiknek lapos sarkú volt a cipője.
Átlag: 5