Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Út egy másik világba

Hipnózissal próbálják megfejteni bizonyos betegségek okait

Bene Csilla | 2012.03.19. |
Út egy másik világba
Mindenki látott már filmeket, melyekben egy inga, vagy valami misztikusan pörgő-forgó, leggyakrabban fekete-fehér dolog segítségével egy másik világba repítettek embereket. Azaz – hipnotizáltak. A filmekben ilyenkor rég elfeledett emlékeket, élményeket idéztek fel a pácienssel, esetleg titkokat derítettek ki, nem is sejtett fóbiákat hoztak napvilágra. Elsőre hihetetlennek tűnik a dolog, de ez nemcsak egy újabb bravúros filmes húzás, hanem maga a valóság. A hipnózis igenis létezik, a maga hihetetlen valójában, sőt kis hazánkban is sokan ismerik és elismerik a módszert, mely képes egy varázslatos utazást előidézni lelkünk mélyén, vagy a múltunkban.

 

A hipnózis nem új keletű. Legrégebbi verzióját a sámánok már gyakorolták az őskorban. Persze nem tudták, pontosan mit csinálnak, a vallási eredetű szertartás felfedezése a puszta véletlennek köszönhető. Írásos emlékek csak az ősi Egyiptomból maradtak fent. Ma is létező papirusztekercseken olvasni arról, hogy vad oroszlánokat hipnotizálva szelídítettek meg. A modern értelemben ismert hipnózis első alkalmazását azonban csak a középkor végére teszik. Ettől az időszaktól kezdve számos kutató, orvos, neves pszichológus foglalkozott és foglalkozik ma is a témával, rengeteg tanulmány készült és készül a mai napig.
 
Mire alkalmazható?
 
Gyakorlatilag bármire. Szorongásra, depresszióra, egyéb pszichés gondokra, önképzavarra, de segíthet fejleszteni mentális képességeinket, erőt adhat a szenvedélybetegségekről való leszokásban. Kitűnő az immunrendszer megerősítésére, krónikus fájdalmak, allergiás panaszok megszüntetésére, sőt húztak már ki fájdalommentesen, érzéstelenítés nélkül bölcsességfogat ilyen állapotban, sőt, volt, aki gyermekének is adott életet. Többen számoltak be számtalan eredménytelen fogyókúra és yo-yo effektus után arról, hogy a hipnózis végleg segített megszabadulni a nem kívánt plusz kilóktól. Ugye, Önöknek is, felcsillant a szemük?
Nincs más dolguk, mint felkeresni egy hipnoterapeutát – például Czégényi Margitot.
– Mi is az a hipnózis valójában?
– A alapvetően egy gyógyító módszer, aminek segítségével a figyelmünket arra a helyzetre/kérdésre fókuszáljuk, amivel foglalkozni szeretnénk a terápiában. Módosult tudatállapotot hozunk létre, ami nem jelent eszméletvesztést, csak célzott koncentrálást. A filmekben sokszor látványvadász módon, irreálisan mutatják be, ezért nem érdemes a filmélményekből kiindulnunk, hiszen nincs benne semmi misztikus, vagy varázslatos. Teljesen tudományos, orvosok fejlesztették ki. Magyarországon jelenleg orvosok és pszichológusok alkalmazhatják hivatalosan, egy módszer specifikus képzés elvégzése után.
 
Presztízs Magazin
A betegségek gyökerét keresik
 
– Hogyan kell elképzelni egy ilyen „kezelést”?
– Az úgynevezett imaginációval (jelentése: elképzelés, képzelőerő, képzelet – a szerk.) indul, majd amikor a testünk eljut egy ellazult állapotba, a lelkünk is megnyugszik. Testünk és lelkünk elválaszthatatlan egységet alkot, a kettő oda-vissza hat egymásra. Ha már kialakult a testi-lelki nyugalom és biztonságérzet, akkor kezdődik az érdemi munka a hipnózisban. Ez lehet a betegség gyökereinek keresése regresszióban, amikor visszamegyünk a múltba, és megkeressük azokat az élményeket, melyek kihatással voltak a jelenlegi állapotra. De sok más lehetőség is van, amit meg lehet tapasztalni hipnózisban, például a szorongások oldását, vagy egy pozitívabb jövőkép kialakítását.
Mikor érdemes alkalmazni ezt a módszert?
Akkor, ha a tudatosan megfogalmazható gondolatok és érzések mögé szeretnénk pillantani, mélyebb betekintést nyerni a tudatalattink birodalmába. Nagyon jól működik a szorongó pácienseknél, akiknek félelmei, fóbiái, aggodalmai rejtettek, maguk sem tudják megfogalmazni, mitől rettegnek. Gyakorlatilag szinte minden betegség esetén jól használható, leszámítva a nagy pszichiátriai kórképeket, mint a szkizofréniák és a pszichózisok. Ott fennáll a veszély, hogy szétesik a személyiség, ha megbolygatjuk a tudatalattit, ezért kerülendő!
 
A beteg mindig „visszatér”
 
Ön milyen esetekben ajánlja feltétlenül ezt a módszert?
Nagyon jól bevált a praxisomban a hipnoterápia pánikbetegségnél, fóbiáknál, depressziónál, funkcionális meddőségnél, önértékelési zavaroknál, önbizalom-fejlesztésnél. Olykor néhány alkalom is elegendő, de vannak esetek, amikor hetekig, hónapokig szükséges folytatni, hogy stabilizálódjon a testi-lelki harmónia.
Bizton állíthatjuk tehát, hogy nem csupán egy mondvacsinált szeszélyről beszélünk, nem egy hangzatos kitalációról, hanem egy bevált gyógyítási módszerről. Természetesen nemcsak pozitív dolgok előidézése használják, de hát a világ már csak ilyen. Gondoljunk például Thomas Mann Mariójára, akit a varázsló, Cippola arra kényszerített hipnotikus állapotban, hogy csókot adjon neki, hisz szerelmét látta a szemfényvesztőben.
De ez cseppet se szegje a kedvüket, hiszen ez ma egy orvosi rendelőben nem történhet meg. Minden hipnózissal gyógyító szakember ugyanis arra esküdött fel hogy segítsen Önöknek!
Átlag: 5