Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Vaj vs. margarin

Hermann Eszter | archív | 2013.05.21. |
egészség, margarin, vaj
Vaj vs. margarin
„A margarint mindössze egy molekula választja el a műanyagtól”, vagy: „a telített zsírsavakat tartalmazó vaj nagyon káros az érrendszerre”. Ilyen és hasonló állításokat találunk az interneten, fórumozók, hozzászólók között, de akár egészséggel, életmóddal foglalkozó oldalakon is. A vaj és a margarin harca örök, már csak azért is, mert a gyártók, kereskedelmi lobbik folyamatosan táplálják. De valóban rosszabb egyik, mint a másik? A kérdésre Veresné Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa adta meg nekünk a választ.

A két kenhető finomság között alapvetően az a különbség, hogy a vaj állati eredetű, tejből választják ki, a margarin alapját pedig növényi olajok adják. Előbbit gyakran azért részesítik előnyben, mert természetes anyag, ami valóban igaz – akinél tehát a mesterséges anyagok mellőzése kardinális kérdés, annál ez mindenképpen nagy előny. Jó az emészthetősége, hasznosulása, mert a benne levő zsírsavak rövid szénláncúak, emellett sokan kimondottan a vaj ízét szeretik jobban. Azonban – mint minden állati eredetű terméknek – van koleszterintartalma. Ami persze egyrészről nem jelent problémát, hiszen ez végső soron létfontosságú anyag (a sejthártyák felépítésében fontos szerepet játszik), ám ha túl sok zsíros ételt – húst, felvágottat, tejszínt, tejet, vajat – fogyasztunk, akkor a szervezet képtelen megtartani a koleszterin egyensúlyt. Akinek tehát magasabb a vérzsírszintje, ott egyértelműen nem a vajat javasolja a dietetikus. A vaj vitamintartalma miatt előnyös, de típustól függően eltérő: ha a felhasznált tej nyári legeltetésből származik, akkor magasabb, téli etetés esetén alacsonyabb.

Presztízs Magazin

A margarin eredetileg arra volt hivatott, hogy a vajat pótolja; az I. világháborúban a katonák élelmezéséhez járult hozzá. Akkor még igen rossz minőségű volt, hidrogénezték, keményítették a növényi olajokat annak érdekében, hogy a vajhoz hasonló állagú és csomagolható terméket kapjanak. A szakértők azonban rájöttek, hogy az eljárás révén transz-zsírsavak keletkeznek, amik növelik az érelmeszesedés esélyét, de összefüggésbe hozták már őket a cukorbetegséggel, elhízással is. Sokan ma is emiatt ódzkodnak a margarin fogyasztásától, az esetek többségében alaptalanul. Napjainkban az ismert, margaringyártással foglalkozó cégek ugyanis rendkívül nagy figyelmet fordítanak ezen anyagok elkerülésére, nem hidrogénezéssel készítik a termékeket, a növényi olajokat ehelyett, például kókuszzsírral keverik össze, így természetes úton alakítják ki a kenhető, kellemes állagot. Persze előfordul a boltok polcain olyan margarin is, amire ez nem igaz, de a címkén feltüntetik, hogy a termék tartalmaz-e hidrogénezett növényi olajokat, így a vásárló eldöntheti, kosarába teszi-e a terméket. „Az ismert, európai márkájú, kenyérkenésre használt margarin azonban teljesen veszélytelen, sőt, egyes cégek már olyan termékekkel is előrukkoltak, melyeknél a zsírsavak megfelelő összeállítása kifejezetten érvédő hatást eredményez.”

Presztízs Magazin

Amit azonban érdemes figyelembe venni: az ipari margarinok esetében más a helyzet. Ezeket használják többek között nápolyik, kekszek, chipsek, pattogatott kukorica elkészítéséhez, és itt gyakrabban fordulnak elő a hidrogénezett növényi zsírok. Ezen termékek esetében tehát érdemes inkább kevesebbet, de jobb minőségűt fogyasztani, ez is már a vásárlón múlik.

„Ember legyen a talpán, aki az interneten keringő információk alapján el tudja dönteni, a vaj, vagy a margarin előnyösebb, de erre nincs is szükség. Mindkettőt fogyaszthatjuk bátran, egyik sem veszélyezteti az egészséget, amúgy is az az alapelv, hogy érdemes változatosan táplálkozni. Ami az egyikben előny, az a másikban hátrány, és fordítva – alapvetően tehát ízlés kérdése, ki melyiket választja.”

Fotók: fogyasztok.hu, health.com, foodandwine.hu

Átlag: 5