Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

„Akarom, mert macaron?”

Miliosz Nikolett | receptoldal.hu | 2013.03.25. |
macaron
„Akarom, mert macaron?”
2012 a macaron éve volt, állítják egybehangzóan a cukrászat nagymesterei, noha ez az édesség egyáltalán nem új találmány: a 14-15. századi Itáliából származik, de tökéletesítése elvitathatatlanul a franciák érdeme, máig Franciaországban, és Belgiumban kóstolhatjuk a legfinomabb példányokat. Leghíresebb készítője is francia: Pierre Hermé, aki mesteri szintre emelte eme apró, de annál tökéletesebb édesség készítését.

De mi is az a macaron? Egy nagyon lágy, roppanós, korong alakú, vidám színekben pompázó, közepén krémmel töltött, mandulalisztből készült „habcsók”, s itt habcsók alatt ne annak a magyar, kicsit ragacsos, foghoz tapadó változatát értsük. A jó macaron arról ismerhető meg, hogy külső rétege roppan a fogak alatt, a tészta szinte omlik a szájban, ezért is érdemes mindig frissen sütöttet választanunk. Ízvilága rendkívül változatos: a hagyományos gyümölcsös-csokis ízek mellett egészen extrém fűszerek, sőt virágok is szokványos alapanyagnak számítanak.
Elkészítése viszont igen macerás, hiszen a tökéletes hozzávalókon kívül a sütés mikéntje is fontos. Akik már túlestek a kísérletezés fázisán, állítják, nemcsak a fogyasztása, a készítése is szerelem, hiszen a variációk száma végtelen, akár a tészta, akár a töltelék vonatkozásában. A profik szerint a titok a kontrasztban van: a tészta édességét egy kis fanyarsággal kell párosítani, hogy a végeredmény igazán tökéletes legyen.
Bár az apró édesség tündöklését 2012-re tették, a szakmát is meglepte, mennyire makacsul megvetette a lábát a macaron a desszertek világában: olyan országokban is vezető kedvenccé nőtte ki magát, ahol korábban a létezéséről is csak kevesen tudtak. Hazánkban is kedvező fogadtatásra talált: idén már másodszor rendezték meg a Macaron Napot, ahol nemcsak a készítő-kiállítók, de az érdeklődők száma is nőtt a tavalyi évhez képest. Grátisz a főszereplő által tanúsított rendkívül változatos, esetenként magyaros ízvilág, melyet egyes macaronokban többek között a libamáj, a szilvapálinka vagy a tokaji aszú képviselt.
 

Átlag: 5