Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Csoki evés gondolati szinten

Tancsa Ágnes | 2010.12.10. |
Csoki evés gondolati szinten
A csokoládé fogyasztása nagyon egészséges, erről már többször olvashattunk. Az is tudvalevő, hogy a csoki mértéktelen fogyasztása mérhetetlenül növeli a zsírpárnáinkat. Amerikai kutatók azonban erre is találtak egy igen kényelmes megoldást.
Ha gondolatban fogyasztunk el egy nagy tábla finom csokoládét, akkor biztosan nem hízunk meg, de jóllakhatunk. A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint az étkezés részletes elképzelése ugyanis csökkenti az étvágyat.
 
Ez merőben ellentmond a szakemberek és laikusok eddigi nézetének, hogy ha ennivalóra gondolunk, megkívánjuk, és még éhesebbek leszünk. A pittsburghi kutatás eredményei szerint ez csak a kósza gondolatokra érvényes, ha részletesen képzeljük el az étel elfogyasztását, akkor csökken az étvágyunk.
 
„Bizonyos szinten a tapasztalás egyszerű elképzelése is pótolja a valódi élményt. A mentális cselekedet és a tényleges tett illetve tapasztalat között úgy tűnik, kisebb a különbség, mint azt eddig feltételezték" - vélekedik Joachim Vosgerau, a kutatásban részt vevő professzorok egyike.
 
Ezt a véleményt néhány önkéntesen elvégzett kísérletre alapozzák, ahol a csoport egyik felét megkérték, képzeljék el, hogy csokidrazsét esznek, a másik felét pedig arra, hogy meghatározott számú érme bedobását képzeljék el. Végül mindkét csoportnak felkínálták a csokibonbont, és akik már korábban gondolatban elfogyasztották, kevesebbet ettek. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy ők habituáltak, azaz hozzászoktak már az étvágy ingeréhez.
Átlag: 5