Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Finom falatok főttek a flaszteren

Bevetésen a Pannon Presztízs gasztrokommandója!

Balogh Zoltán | Balogh Zoltán | 2010.08.05. |
Finom falatok főttek a flaszteren
A Nagytemplom előtti Kossuth téren és környékén immár nyolcadik alakalommal rendezték meg a cívisek körében igen népszerű Debreceni Pulykanapokat. Az Aranybika Bartók termében a Gál Sándor-emlékverseny keretein belül országos hidegkonyhai, cukrászati, terítési bemutatóra és versenyre is sor került, míg a sétálóutcán rotyogtak a bográcsok, izzottak a grillek. "Ősi népszokásaink garmadával vannak, De ha nem őrizzük, szanaszét szaladnak, Elkallódnak sorban, elfelejtjük mindet, Pedig unokának emléket ez hirdet. Néhányat közülük most mi összeszedtünk, Abból el nem vettünk, inkább hozzátettünk." /Sólyom József/

Az előző évek tapasztalatait alapul véve apró kétely merült fel bennünk, találunk-e parkolót a Kossuth tér környékén. A Pannon Presztízs magazin gasztrokommandója első feladatát abszolválta, járművünket sikerült árnyékba manőverezni. A főtéren tűzött a nap, 35 fokot mutatott az Aranybikánál lévő hőmérő, ezért a főzőverseny szemrevételezése előtt a patinás szálloda Bartók terme felé vettük az irányt. Itt enyhet adó hűs és szemkápráztató cukrászati és hidegkonyhai remekek vártak ránk. Megállapítottuk, a viadalra benevező cukrászok, szakácsok művészi szintre emelték szakmájukat. A kiállított versenydarabokon látszott, rengeteg idő, kreativitás és nagy szakmai tapasztalat kellett elkészítésükhöz. Figyelmünket egy női táskát és tartalmát ábrázoló torta ragadta meg. Szemfesték, rúzs, minden volt benne, amit egy hölgy szükségesnek tart, ha kiteszi a lábát otthonról. Az ízléses esküvői torták mellett ki kell emelnünk Tóth László kunhegyesi cukrászmester kissé provokatív kreációját, „Figyeljünk egymásra” című alkotása egy fogyatékosok számára fenntartott parkolóban álló hatalmas terepjárót ábrázolt.

 
Még a villamos sem járt
 
Presztízs Magazin
Az Aranybikából kilépve a város jelképének számító Nagytemplom felé indultunk. Nem Istentiszteletre igyekeztünk, a pincérfutó verseny mezőnyét vettük szemügyre. Az indulókról már a rajt előtt szakadt a veríték, pedig a feladat sem ígérkezett éppen könnyűnek. A fehéringeseknek a templom körül kellett futva megtenniük egy kört úgy, hogy a tálcáikon lévő három deciliter sörből minél kevesebb vesszen kárba. A gárszonok a célba érkezés után alig bírták kivárni, hogy a zsűri hitelesítse a poharakban maradt életmentő folyadékot, majd egy lendülettel gurították le torkukon az aranyló nedűt. Dan Róbert végzett az első helyen, míg a pikolófiúk között Simai Richárd állhatott fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára.
Tovább dacolva a sivatagi hőséggel, egy életünk, egy halálunk, na meg persze már igen éhesek és szomjasak voltunk, a főzőverseny helyszínét céloztuk meg. A szervezők adtak a panorámára, a sétálóutcáról még a villamost is kitiltották. Így a versenyző csapatok nyugodtan főzhettek, az érdeklődők pedig gond nélkül flangálhattak a flaszteren. Az információs pavilonban beszereztük az ötszáz forintos kóstolójegyeket. Azt is megtudtuk, az idén csak pulykahúsból varázsolhatnak a versenybe beszálló szakácsok, majd nagy érdeklődéssel indultunk az ínycsiklandozó illatok irányába. Naná, hogy nem üres kézzel, szerencsére emberbarát áron adták a „védőitalt”, kétszázért sört, százötvenért fröccsöt ajánlottak. Ugyanezt nem mondhattuk el az édességárusok és a versenyen kívüli flekkensütők kínálatáról, ők majdnem aranyáron mérték portékáikat. Korábbi terveinkben minőségi bor- és pálinkakóstolás is szerepelt, ám a nagy melegre való tekintettel ezt elnapoltuk.
 
Cívisgyomornak cívisételt!
 
A gőzölgő bográcsok, sistergő grillek között barangolva feltűnt, hogy a
Pulyka nap
versengő csapatok nem az ellenfelet, sokkal inkább a kollégát látják egymásban. Főzés közben a buli-jelleg dominált, a séfek és segítőik szakmai látogatások ürügyén gyakran koccintgattak szomszédjaikkal. Az egyik főzősátornál ismerősbe botlottunk, a 2008-as győztes Komódi Ferenc forgatta a hatalmas fakanalat. Mint kiderült, a szakács maradt a jól bevált taktikánál, az egyszerűséget és a cívisek ízlését tartva szem előtt, bográcsában pusztapörkölt rotyogott Kertváros-módra. A látvány és az illatok alapján úgy döntöttünk, tikettünket itt váltjuk be először, ám meg kellett várnunk az éppen akkor érkező zsűri mindenre kiterjedő vizsgálatát, kóstolását. A döntnökök elégedett arcát látva, már biztosak voltunk benne, jó lóra tettünk, de az elfogyasztott étel – melyben a zsűri megfogalmazása szerint minden íz a helyén volt –, csak tovább erősítette választásunk helyességét. A délutáni eredményhirdetésnél aztán kiderült, értékítéletünk egybeesett a hivatalos bírákéval, Komódi urat és csapatát aranyéremmel és különdíjjal is jutalmazták.
Más indulók úgy döntöttek, nem az alföldi íz világot részesítik előnyben, egyedi konyhaművészeti produktumokkal várták a népek véleményét. Az összehasonlítás miatt mi is leteszteltünk egy, már nevében is különleges fogást, így került tányérunkra a „bükkfafüstön pihentetett finomfüves kecskesajt és konyakos szárnyasmáj, pulykamell roládba rejtve, snidlinges karalábéfelfújttal és ropogós újburgonyatönkökkel tálalva, aszalt epres póréhagyma lekvárral kényeztetve”. Tisztelve az alkotókat, megállapítottuk, talán jobb lett volna, ha a barokkos elnevezés helyett inkább az egységes íz világra helyezik a hangsúlyt. Nekünk nem jött be a kompozíció, persze ízlések és pofonok…
Pozitívum, hogy kóstolójegyeinkért bőséges adagokat kaptunk, ha akartuk sem tudtuk volna végigenni a kínálatot. Apróbb kritikával azonban illetnénk a szervezőket! A villamossínekre felállított asztalok idén nélkülözték az árnyékot adó napernyőket, az égető sugarak elől semmi nem védte a gasztronómia szerelmeseit. Ezért aztán aki csak tehette, ebéd után a vízpermetező berendezéssel ellátott „túlélő” sátorba menekült.
 
Ivásra szólított fel a polgármester
 
Pulyka nap
Az esemény délutáni, hivatalos megnyitóján Kósa Lajos, Debrecen polgármestere az „igyanak rengeteget, vagy még annál is többet” mondattal hívta fel a polgárok figyelmet a hőség elleni védekezésre. Az „arisztokrácia” persze most is élt a maga kiváltságaival és fittyet hányt a rekkenő melegre. Tehette, hiszen a borlovag avatásra a Nagytemplom hűvösében került sor. A Debreceni Pulykanapok szervezői nemcsak az ízlelőbimbókat célozták meg, a szemnek és fülnek is kínáltak csemegét. Különösen a férfiak körében aratott nagy sikert a fehérnemű- és fürdőruha divatbemutató, de sokan követték figyelemmel a színpadot később elfoglaló előadók, zenekarok produkcióit is. A tikkasztó hőség ellenére remekül sikerült szombati gasztrofiesztánk, ezért úgy döntöttünk, vasárnap az amatőr csapatok ételkreációit is megkóstoljuk. Ám jól jellemezte az érdeklődést s a cívisek falatozókedvét, hogy már szombat délelőtt elkeltek a vasárnapi kóstolójegyek, így hoppon maradtunk. Nem baj, jövőre előrelátóbbak leszünk!
Még nincs értékelve