Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Fogyjon olaszul!

Karakas H. Norbert | sxc.hu | 2011.02.12. |
Fogyjon olaszul!
A diéta rajongók most bizonyára hüledeznek, hiszen ha olasz konyháról beszélünk és olasz gasztronómiáról, mindenkinek a pizza jut eszébe. Az pedig hizlal. Nem is kicsit. Pedig higgyék el: 2011. - az új gasztrofelfogás éve! Hagyjuk hátra a sok koplalást, a kalóriaszámlálást, a monodiétákat! Miért foglalkoznánk olyannal, amit nem élvezünk?
Tonnányi tudományos vizsgálati eredmény és valós bizonyíték mutatta már meg, hogy a szénhidrát-bevitel kordában tartása az egyik legjobb módja annak, hogy a súlyunkat kézben tartsuk, a szívünk egészségére vigyázzunk és izomtömeget növeljünk. A szénhidrátokkal kapcsolatos legtöbb félreértés általában egyetlen, ámde félremagyarázott, vagy csak elferdített tényen alapul: a zsír több mint kétszer olyan gazdag kalóriában, mint a szénhidrátok, grammonként 9 kalóriát tartalmaz, szemben a szénhidrátokkal és a fehérjével, melyek csak 4 grammot.
 
A táplálkozási szakértők kezdetben egyszerű matekpéldaként kezelték a diétát, de mindez még azelőtt volt, hogy ráébredtek, mennyire egészségesek a zsírok, a testünknek mekkora szüksége van rájuk, valamint megértették a potenciálisan károsító kölcsönhatást a szénhidrátok és az inzulin között a szervezetünkben. Ha figyelembe vesszük az összes téves eszmét, amely a médián keresztül hozzánk áramlik, valamint saját hajlandóságunkat az étrend és táplálkozás igazságainak terjesztésére, úgy gondoltuk, hogy végzünk némi alacsony szénhidráttartalmú mítosz-rombolást. Felszámoljuk az alacsony szénhidráttartalmú életmóddal kapcsolatos kétségeket!
 
Az elfogyasztott szénhidrátok típusa, valamint az, hogy mely időpontban fogyasztjuk el őket, egyformán fontosak. A bevitt szénhidrátok nagy része legyen lassan emészthető, ez a kategória foglalja magába a zöldségeket, a hüvelyes növényeket, a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, a barna rizst, a zabkását és bizonyos fokig a gyümölcsöket.

Presztízs Magazin
Ha úgy érzi, hogy súlyfeleslege van vagy csak valahogy belül nem stimmel valami, nincs más dolga, mint ezentúl olaszként élni. Nem azt mondom, hogy Olaszországban nincsenek elhízott emberek, csak azt, hogy jobban válogatják össze, hogy mit esznek. Náluk az étkezés családi rítus, mindig megadják a módját. Soha nem esznek a tévé előtt, hiszen a legtöbb olasz házban az étkezőasztal a konyhában van. Talán ez az oka annak is, hogy egy átlagos olasz fiatal gyakorlottabban mozog a konyhában, mivel sok mindent megtanult, miközben szüleit, rokonait nézte főzés közben.
 
Az olasz diéta alapját gyümölcsök, zöldségek, kenyér, tészta, rizs, bab és csonthéjasok alkotják,
 
vörös húsok helyett pedig halakat és tenger gyümölcseit részesíti előnyben. Egyik alaptétele ennek a diétának, hogy sütéshez, főzéshez és saláta öntetként használjunk olíva olajat. Az étrend jellegzetes ízesítői a friss fűszernövények, a fokhagyma és a fekete bors. Az étkezésekhez elfogyaszthatunk naponta egy pohárka vörösbort is.
A diéta a bevásárlásnál kezdődik: igyekezzünk minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, sovány tejterméket és halat pakolni a kosarunkba, hogy jó minőségű, egészséges ételekkel tömjük meg a hűtőnket. Az étkezés legyen szertartás, adjuk meg a módját: üljünk le, terítsünk meg szépen, élvezzük az ételünket. Együnk színes, ínycsiklandó ételeket, roppanós zöldséget és puha sajtot. Törekedjünk az evés, ivás és mozgás egyensúlyának megtartására. Ha egyik nap többet ettünk a kelleténél, a következő napokban mozogjunk fél órával többet, ezzel kompenzálva a több energiabevitelt. Soha ne éhezzünk és soha ne együk túl magunkat.
 
Nincs olyan étel vagy ital, amit ne lehetne hetente egyszer beilleszteni a fogyókúrába. A legnehezebben betartható tanács: ne fogyókúrázzunk, inkább ne hízzunk el! Amint észrevesszük, hogy többet mutat a mérleg, figyeljünk oda a táplálkozásunkra és mozogjunk többet. Könnyebb pár kilót leadni 2-4 hét alatt, mint nagy súlyfeleslegtől megszabadulni a későbbiekben. Természetesen a legfontosabb elv, hogy életmódot kell váltanunk, nem kampányszerű fogyókúrákat tartani, ekkor lesz életünk boldog és kiegyensúlyozott, hiszen a testünkkel való törődés hangulatunkon is érződik majd.
Pusztán azért, mert becsüljük magunkat.
Átlag: 3